More

  UPSS Niš: Đokica Jovanović podneo ostavku nakon “traumatičnih nesuglasica” u rukovodstvu, njegovi kritičari tvrde da “sukoba nema”

  • Na poslednjoj sednici Upravnog odbora Udruženog pokreta slobodnih stanara, održanoj u ponedeljak uveče, konstatovana je ostavka Jovanovića na funkciju i članstvo u UPSS-u, kao i identične ostavke još jednog člana UO i članice Nadzornog odbora
  • Zamenik predsednika UO Rastislav Dinić, koji je takođe podneo ostavku, ali samo na tu funkciju, kazao je da je sednica protekla u korektnoj atmosferi, a da je Jovanović podneo ostavku isključivo iz zdravstvenih razloga
  • Dinić je dodao da je na toj sednici izabran i novi predsednik UO, Ivica Živković, koji je „stari član i čovek od integriteta“, a inače teolog
  • Jovanović, koji je bio jedan od tri osnivača UPSS-a, a inače je sociolog, zakazao je za ponedeljak uveče i Skupštinu UPSS-a, ali ona nije održana zbog nedostatka kvoruma
  • U pozivu za Skupštinu Jovanović je kao razlog za njeno sazivanje naveo „blokadu rada Upravnog odbora usled teških i traumatičnih nesuglasica među njegovim članovima“, ocenjujući da u UO postoji „opšta netrpeljivost“, „potpuno nepoverenje“ i „sukobljenost“
  • U pozivu se podseća da je na poslednjem sastanku UO i NO došlo do agresivnog verbalnog obračuna, koji je bio na ivici teškog incidenta
  • Nova Skupština udruženja biće održana u roku od 30 dana
  foto: UPSS

  Bivši zamenik predsednika Upravnog odbora Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) Rastislav Dinić negirao je danas da postoje sukobi u UPSS-u, na čijoj poslednjoj sednici UO je predsednik tog organa Đokica Jovanović, koji je i jedan od tri osnivača udruženja, podneo ostavku i na funkciju i na članstvo.

  Dokumentacija UPSS-a u koju je Medijska kutija imala uvid, međutim, ukazuje da su ovoj sednici prethodili ozbiljni sukobi unutar rukovodstva tog udruženja.

  Dinić: Svi će morati da odgovaraju za reči koje iznose

  Na poslednjoj sednici UO, održanoj prošlog ponedeljka, većinom glasova konstatovana je ostavka na funkciju i članstvo Jovanovića, inače sociologa i profesora beogradskog univerziteta u penziji, kao i člana UO Miroslava Jukića, te članice Nadzornog odbora (NO) Čedoslave Ristić.

  Ostavku na funkciju zamenika predsednika UO podneo je i sam Dinić.

  – Ne znam o kojim sukobima unutar UPSS- a se to govori. Đokica Jovanović je na tom sastanku UO podneo ostavku iz zdravstvenih razloga, i nama je žao što je do toga došlo, a on je svakako uvek dobrodošao u ovo udruženje. Ova sednica je protekla u krajnje korektnoj atmosferi- rekao je Dinić za Danas.

  On je dodao da je na toj sednici izabran i novi predsednik UO, Ivica Živković, koji je „stari član i čovek od integriteta“, a inače teolog.

  Komentarišući ocene da je jedan od osnovnih razloga za „preuzimanje UPSS-a po svaku cenu“ od strane dela rukovodstva “namera da se udruženje pretvori u političku organizaciju koja će izaći na izbore, zarad ličnih interesa“, Dinić je kazao da oni koji takve izjave daju “moraju da odgovaraju za svaku pisanu reč“.

  – UPSS se odavno bavi politikom. I sam Đokica Jovanović je kazao da se UPSS bavi politikom, ali ne strančarenjem i političarenjem, već politikom u smislu građanskog aktivizma čiji je cilj boljitak građana- kazao je Dinić.

  Čedoslava Ristić: Pruzimaju udruženje zbog politike i ličnih interesa

  Doskorašnji predsednik UO UPSS-a Jovanović odbio je da govori za medije, obrazlažući to teškim zdravstvenim stanjem u kojem se nalazi. On je najavio mogućnost da će se obratiti javnosti nakon što mu se stanje bar malo popravi.

  Čedoslava Ristić je, pak, za Medijsku kutiju ocenila da je pozadina aktuelnih sukoba u UPSS-u namera nekih članova novog rukovodstva da zarad zaposlenja, projekata ili drugih ličnih interesa uđu u stranačku politiku.

  – To je protivno našem Statutu, koji u članu 2. kaže da  smo osnovani da bi unapredili i zaštitili prava građana i borili se za njihov bolji život, za šta su odgovorni organe javne vlasti. Naš cilj nije da postanemo politička stranka ili organizacija i izađemo na izbore, a pogotovu ne da to činimo zarad nekih partikularnih i ličnih interesa- rekla je Ristić.

  Ona je dodala da su “neki od onih koji su sada preuzeli udruženje su insistirali da UPSS donese odluku o izborima, a neki su kod aktuelne vlasti na ćelu sa SNS-om izborili finansijski vredne projekte”.

  – U isto vreme, neki od članova UPSS-a su od te iste vlasti dobijali otkaze zbog tog članstva- rekla je Ristić.

  Verbalna agresija i pisana kampanja

  Doskorašnji predsednik UPSS-a Jovanović je, inače, za ponedeljak uveče zakazao i sednicu Skupštine UPSS- a, ali ona nije održana zbog nedostatka kvoruma.

  foto:UPSS

  Na Skupštinu je pozvano oko 120 članova udruženja koji su potpisali pristupnicu, a prisustvovalo joj je nešto više od 30.

  U pozivu za održavanje Skupštine, on je kao osnovni razlog naveo „blokadu rada Upravnog odbora usled teških i traumatičnih nesuglasica među njegovim članovima“.

  U pozivu se konstatuje „opšta netrpeljivost“, „potpuno nepoverenje“ i „sukobljenost“ članova UO, koje bi se na sledećim sednicama UO i NO „mogle završtiti na neželjen način“, za šta on „ne želi, niti sme“ da preuzme odgovornost.

  Jovanović je podsetio na sastanak UO i NO UPSS-a, održan pre mesec i po dana, „sa namerom da se u mirnom tonu raspravlja o nesuglasicama i problemima u UO”, a koji se završio Dinićevom “vrlo bučnom, agresivnom i uvredljivom reakcijom, na ivici teškog incidenta” povodom izlaganja Jukića, koji je nastajao da odgovori na optužbe Dinića i člana UO Miroslava Cvetkovića.

  On je, navodi, tada prekinuo sastanak, a nakon njega je “usledila višednevna pisana kampanja Dinića i (člana UO, p.a.) Saše Petrovića, usmerena naročito  protiv njega”.                 

  Međusobne oštre optužbe za niz nepravilnosti

  Deo rukovodstva UPSS-a, koji je suprotstavljen Jovanoviću i njegovim bliskim saradnicima, u “materijalu za Skupštinu” koju je Jovanović zakazao za prošli ponedeljak, a oni dostavljali nekim njenim članovima, uputio je niz oštrih optužbi na račun “druge strane” za navodne propuste u rukovođenju udruženjem koji su “izazvali štetne posledice po rad i ugled udruženja.

  U tom „skupštinskom materijalu“ navedeno je da se članovi dela UO na čelu sa Jovanovićem navodno „ne pridržavaju Zakona o udruženjima, Statuta UPSS-a i ciljeva udruženja, privatizuju udruženje, zloupotrebljavaju položaj, deluju netransparentno, lažno se predstavljaju, nameću ličnu volju, sprovode mobing, donose nelegitimne odluke, nesvrsishodno troše sredstva, imaju nedefinisano članstvo, stigmatizuju pojedince, partnerske organizacije i projekte, opasno insinuiraju…”.

  Oni u ovom materijalu optužuju Jovanovića između ostalog za “samovolju,  arbitrarnu upotrebu moći predsednika i samopromociju”. Optužuju ga i da opstruira rad udruženja „zloupotrebom svog zdravstvenbog stanja“, te da, kako su naveli, „emotivno ucenjuje druge članove manipulišući svojim privatnim okolnostima“.

  „Prozivani“ deo rukovodstva na čelu sa dojučerašnjim predsednikom negirao je ovakve tvrdnje “bez dokaza” u ovom dokumentu koji “nije skupštinski material, već pamflet”. Oni su optužili drugu stranu za niz prilično sličnih nepravilnosti u delovanju, kao i za navodni pokušaj smene Jovanovića i njegovih bliskih saradnika na nelegitiman način. Naveli su da taj deo rukovodstva navodno zloupotrebljava položaj u udruženju zarad ličnih ciljeva, samovoljno deluje izvan udruženja prema drugim organizacijama ili strankama, kleveće i preti ili pribegava nepotizmu.


  NOVA SKUPŠTINA UPSS- A U ROKU OD 30 DANA      

  Na sednici Upravnog odbora održanoj u ponedeljak zasedanje Skupštine UPSS-a trebalo bi da se održi u roku od 30 dana.

  Pred UPSS-om je i „kompletirnje“ sastava UO, koji po Statutu mora da ima sedam članova.

  Do održavanja sednice Skupštine trebalo bi da se uradi „revizija članstva“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi