More

  Uprkos “zabrani” niških kulturnih manifestacija zbog korone, Filmski susreti počinju sutra

  • Iako su gradski zvaničnici početkom prošlog meseca saopštili  da u Nišu ove godine neće biti kulturnih manifestacija zbog epidemije koronavirusa, 55. Festival glumačkih ostvarenja u domaćem igranom filmu Filmski susreti počinje sutra
  • Publika ove godine neće pratiti filmska ostvarenja na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, kako je to uobičajeno, već u zatvorenom prostoru, u pet sala bioskopa Sinepleks, kako bi se obezbedila primena epidemioloških mera
  • Održavanje Filmskih susreta naprasno je najavljeno 30. septembra na veb- sajtu Grada Niša, nakon što su gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i Gradski štab za vanredne situacije tri sedmice ranije saopštili da ih neće biti
  • Pre Filmskih susreta, održan je i deo internacionalnog džez festivala Nišvil, koji je takođe “zabranjen” odlukom Gradskog štaba
  foto: promo

  Iako su gradski zvaničnici početkom prošlog meseca saopštili  da u Nišu ove godine neće biti kulturnih manifestacija zbog epidemije koronavirusa, 55. Festival glumačkih ostvarenja u domaćem igranom filmu Filmski susreti počinje sutra.

  Organizatori su najavili da će tokom šest festivalskih dana biti prikazano 12 filmova, od kojih deset u zvaničnoj konkurenciji. Poslednje večeri biće dodeljene nagrade i prikazana dva gostujuća filma.

  Publika ove godine neće pratiti filmska ostvarenja na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, kako je to uobičajeno, već u zatvorenom prostoru, u pet sala bioskopa Sinepleks, kako bi se obezbedila primena epidemioloških mera.

  Održavanje Filmskih susreta naprasno je najavljeno 30. septembra na veb- sajtu Grada Niša, nakon što su gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i Gradski štab za vanredne situacije tri sedmice ranije saopštili da ih neće biti.

  – Na takav način „Filmski susreti“ bi zadržali kontinuitet održavanja i dodeljivanja najznačajnijih priznanja za glumačka ostvarenja na najstarijoj manifestaciji igranog filma na prostorima Balkana posvećenoj glumcima. Kako Letnja pozornica ne ispunjava uslove pune epidemiološke zaštite, filmovi će biti prikazivani u svih pet sala „Sinepleksa“, gde već postoji redovni repertoar prikazivanja i usklađenost sa svim propisanim epidemiološkim merama koje su na snazi- navedeno je na gradskom sajtu.

  Samo tri sedmice ranije, 8. septembra, Gradski štab je, pak, u svojoj naredbi konstatovao da “ne postoje uslovi za održavanje” deset kulturnih, turističkih i trgovačkih manifestacija, navodeći među njima i Filmske susrete.

  Gradski štab je ovakvu odluku doneo “imajući u vidu aktuelnui epidemiološku situaciju i mišljenje Instituta za javno zdravlje Niš”.

  Gradonačelnica Sotirovski je 2. septembra kazala da Filmskih susreta i drugih manifestacija “neće biti” i da će one “biti odložene za neko bolje vreme, kada epidemiolozi, odnosno struka, kažu da zapravo ta masovna okupljanja mogu da budu”.

  Pre Filmskih susreta, održan je i deo internacionalnog džez festivala Nišvil, koji je takođe “zabranjen” odlukom Gradskog štaba.

  U Niškoj tvrđavi je od 17. do 20. septembra uživo prikazan besplatni prateći program, koji je moglo je da prati po 20 ljudi u “sedećoj” publici, uz poštovanje epidemioloških mera, kao i prolaznici.

  Pre “živog” segmenta Nišvila, od 13. do 16. avgusta, održan je njegov onlajn deo, na Letnoj pozornici u Tvrđavi, bez prisustva publike, koji je, po rečima organizatora, preko interneta pratilo nekoliko desetina hiljada posetilaca.


  Dvanaest filmova, deset u zvaničnoj konkurenciji

  Filmske susrete će sutra uveče otvoriti film “Ime naroda” u režiji Darka Bajića i “Sin” Ines Tanović. U nedelju 11. oktobra biće prikazani filmovi  Srdana Golubovića “Otac” i Marka Sopića “Ekipa. U ponedeljak 12. oktobra publika će moći da vidi film “Grudi” u režiji Marije Perović i “Asimetrija” Maše Nešković.

  U utorak 13. oktobra biće prikazana “Realna priča” u režiji Gordana Kičića i “Moj jutarnji smeh” reditelja Marka Đorđevića.U sredu 14. oktobra na repertoaru je peti nastavak “Vojne akademije” Dejana Zečevića i film “A. S. (25)” u režiji Milene Grujić. U četvrtak 15. oktobra, nakon ceremonije zatvaranja, biće prikazani gstojući filmovi “Uprkos magli” Gorana Paskaljevića i dokumentarni film “Broj 1” u režiji Vladimira Ristića.

  Komplet ulaznica za Filmske susrete košta 2.000 dinara, za salu broj 1, gde će se glumci pojaviti pred publikom, dok će za ostale sale koštati 1.500 dinara. Ukoliko kompleti ne budu rasprodati, na dan projekcije prodavaće se pojedinačne karte, koje će koštati 400 dinara.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi