More

  UPRKOS DRUGAČIJIM TVRDNJAMA GRADONAČELNIKA, DALJINSKO GREJANJE U NIŠU ĆE VEROVATNO POSKUPETI

  • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je danas da će biti “zadržana” postojeća cena daljinskog grejanja jer lokalna vlast “ima odgovoran odnos prema građanima”, ali je potom precizirao da Gradsko veće neće odobriti povećanje samo fiksnog dela te cene
  • Pošto cenu daljinskog grejanja čini fiksni i varijabilni deo, građani Niša će najverovatnije uskoro plaćati skuplje daljinsko grejanje
  • Nadzorni odbor Gradske toplane je pre dve sedmice predložio Gradskom veću usvajanje novog cenovnika po kojem bi varijabilni deo cene daljinskog grejanja poskupeo na šest dinara po isporučenom kilovat satu, umesto sadašnjih 5,83 dinara, dok bi fiksni deo cene bio povećan na 23,46 dinara po kvadratu grejne površine, sa sadašnjih 21,18 dinara
  • Direktor Toplane Predrag Milačić je tim povodom kazao da, uprkos predlogu NO, u tom JKP pokušavaju da pronađu način da zadrže prošlogodišnje cene za fiksni deo računa, ali da će poskupljenje varijabilnog dela najverovatnije biti potvrđeno jer je poskupeo mazut
  • Prema zvaničnim podacima Toplane, učešće mazuta u daljinskom grejanju u Nišu je samo deset odsto, dok učešće prirodnog gasa, čija cena nije porasla, iznosi 90 odsto

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je danas da će biti “zadržana” postojeća cena daljinskog grejanja jer lokalna vlast “ima odgovoran odnos prema građanima”, ali je potom precizirao da Grad neće odobriti povećanje samo fiksnog dela te cene.

  Pošto cenu daljinskog grejanja čini fiksni i varijabilni deo, građani Niša će najverovatnije uskoro plaćati skuplje daljinsko grejanje.

  – Gradsko veće neće dati saglasnost na obračun koji je nedavno predložio Nadzorni odbor (NO) Gradske toplane, nego će se zadržati postojeća cena, kao što smo radili u prethodnom periodu. Dok su neki podizali cenu grejanja, mi imamo odgovoran odnos prema svim građanima i njihovim potrebama, tako da će cena u onom delu koji se odnosi na davanje saglasnosti od strane Gradskog veća, a tiču se fiksnog dela, ostati nepromenjena – rekao je Bulatović na konferenciji za novinare.

  NO ovog javnog komunalnog preduzeća je pre dve sedmice predložio Gradskom veću usvajanje novog cenovnika po kojem bi varijabilni deo cene daljinskog grejanja poskupeo na šest dinara po isporučenom kilovat satu, umesto sadašnjih 5,83 dinara, dok bi fiksni deo cene bio povećan na 23,46 dinara po kvadratu grejne površine, sa sadašnjih 21,18 dinara.

  Direktor Toplane Predrag Milačić je tim povodom kazao da, uprkos predlogu NO, u tom JKP “pokušavaju da pronađu način da zadrže prošlogodišnje cene za fiksni deo računa”.

  On je kazao da će poskupljenje varijabilnog dela cene grejanja “najverovatnije biti potvrđeno, jer je u međuvremenu mazut dodatno poskupeo”, dodavši da cena prirodnog gasa nije povećana.

  Prema podacima na zvaničnom veb sajtu Gradske toplane, učešće mazuta u daljinskom grejanju u Nišu je samo deset odsto, dok učešće prirodnog gasa iznosi 90 odsto.

  Cena daljinskog grejanja u Nišu bila je i predmet poslednje kontrole poslovanja Gradske toplane u od strane Državne revizorske institucije (DRI), koja je u utvrdila da je Gradska toplana u toku grejne sezone 2016. i 2017. godine u fiksni i varijabilni deo cene daljinskog grejanja uključivala troškove koje po zakonu nije trebalo da plaćaju korisnici.

  Prema navodima u izveštaju, Toplana je pogrešno obračunavala cenu gasa i mazuta, a u fiksnom delu računa koji su korisnici plaćali nalazile su se između ostalog i nezakonito uvećane plate zaposlenih u Toplani ili njihove jubilarne nagrade.

  DRI je preporučila da se građanima nadoknadi šteta, ali nije navela koliki je iznos nezakonito naplaćenih troškova u računima.

  Gradska toplana, međutim, nije obeštetila građane, a direktor Milačić je kazao da su u toku prošlogodišnje grejne sezone ispravljene sve nepravilnosti u određivanju cene koje je DRI ustanovila.

  foto: sajt Gradske toplane

  – Fiksni i varijabilni deo je ove sezone obračunat u potpunosti u skladu sa metodologijom. Troškovi koji su, po izveštaju DRI, nepravilno uračunati, sada ne ulaze u cenu- kazao je on tada.

  U Udruženom pokretu slobodnih stanara (UPSS) su, pak, ocenili da su građani Niša od 2013. godine, kada je daljinsko grejanje počelo da se naplaćuje “po utrošku”, oštećeni za desetine miliona evra.

  – DRI nije izračunao koliko su građani oštećeni upravo zbog toga što se radi o ogromnom iznosu- kazali su tada u UPSS-u.

  Prema “matematici” stručnjaka u UPSS-u, fiksni deo cene daljinskog grejanja ne treba da bude veći od 20 dinara po kvadratu grejne površine.


  DS: NEĆE BITI POSKUPLJENJA JER JE PREDIZBORNA GODINA, A MI SMO NAJAVILI PROTESTE

  Predsednik Gradskog odbora opozicione Demokratske stranke (DS) Niš Miodrag Stanković ocenio je danas da je “odluka o poskupljenju grejanja povučena nakon najave protesta” stranke koju predvodi.

  – Nakon naše oštre kritike i najave protesta, poskupljenja grejanja ipak neće biti, što govori da ova vlast u predizbornoj godini reaguje samo na pritisak. Argumenti uopšte nisu važni, već samo pritisak- ocenio je Stanković, koji je i šef odborniške grupe DS u Skupštini grada.

  On je kazao da grejanje stalno poskupljuje, a da su plate i penzije građana niže ili na istom nivou kao 2012. godine.

  – Za stan od 65 kvadrata ukupan račun za daljinsko grejanje za prethodnu grejnu sezonu iznosi oko 1000 evra, što je mnogo i za prosečnu bečku porodicu sa deset puta boljim standardom, a ne za nišku, koju je ova vlast osiromašila i ojadila- kazao je on.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi