More

  Uprkos poništenoj javnoj nabavci, Samardžić na dočeku Nove godine u Nišu za 30.000 evra

  • Pevač Željko Samardžić nastupiće na dočeku Nove 2020. godine na centralnom gradskom trgu u Nišu uprkos tome što je ovih dana postupak javne nabavke za tu vrstu usluge obustavljen jer je ponuda Samardžićeve agencije ocenjena kao “neprihvatljiva”, pošto je “ponudila veću cenu od procenjene vrednosti”
  • Direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić kaže da će iz gradskog budžeta za dvočasovni nastup Samardžića i njegovog pratećeg benda, sa kojima će se zaključiti autorski ugovori, biti izdvojeno oko 30.000 evra, a za porez na njihov nastup još oko 6.000 evra
  • Procenjena vrednost obustavljene javne nabavke za nastup Samardžića i benda iznosila je 6.050.000 dinara
  • Samardžić se, inače, javno deklarisao kao pristalica Aleksandra Vučića i nastupao je na skupovima SNS-a
  • Kompletan doček Nove godine na niškom trgu, uključujuči obezbeđenje svih tehničkih uslova, kao i nastupe svih izvođača, koštaće građane oko 90.000 evra

  Pevač Željko Samardžić nastupiće na dočeku Nove 2020. godine na centralnom gradskom trgu u Nišu uprkos tome što je ovih dana postupak javne nabavke za tu vrstu usluge obustavljen jer je ponuda Samardžićeve agencije ocenjena kao “neprihvatljiva”, pošto je “ponudila veću cenu od procenjene vrednosti”.

  Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra (NKC), koji je kao organizator dočeka bio naručilac ove usluge, rekao je da će Samardžićev nastup biti “malo skuplji od procenjene vrednosti” jer će sa pevačem “biti zaključen autorski ugovor, koji podrazumeva i plaćanje poreza”.

  Prema njegovim rečima, Samardžić i njegov prateći šestočlani vokalno- instrumentalni bend koštaće oko 30.000 evra, a porez na njihov nastup još oko 6.000 evra.

  – Autorski ugovori mporaju da budu zaključeni jer je bilo kasno da raspisujemo novu javnu nabavku, nakon što je ova poništena. Odluku da Samardžić ima glavni nastup na organizovanom dočeku Nove godine doneo je gradski Organizacioni odbor, vodeći računa o tome da je ovakav doček ne samo kulturno- umetnička, već i turistička manifestacija, tako da su neophodne komercijalne “zvezde” koje će obezbediti publiku- rekao je Savić.

  On je kazao da je Odbor odlučivao između Samardžića, Balkanike i Kerbera, koji su u novembru izrazili interesovanje za novogodišnji nastup u Nišu. Balkanika i Kerber su, rekao je on, nastupali relativno skoro, a Samardžić nije, zbog čega je između ostalog imao prednost.

  – Kada bi organizacioni odbor odlučivao o izboru “novogodišnjih” izvođača u oktobru, a ne u decembru, izbor bi bio širi, i ne bi se suzio samo na one koji su obavestili NKC da su zainteresovani i dostupni- kazao je on.

  NKC je danas na veb sajtu objavio obaveštenje o obustavi postupka javne nabavke za uslugu “organizacije i realizacije nastupa autora- izvođača za doček Nove godine 2020. na centralnom gradskom trgu i dodatnim mestima u gradu”.

  U obaveštenju se navodi da je razlog za obustavu postupka to što je beogradska agencija Postolio, koja inače zastupa Samardžića, dala ponudu koja je ocenjena kao neprihvatljiva s obzirom da je ponudila cenu koja je veća od procenjene vrednosti. Procenjena vrednost javne nabavke, odnosno iznos iz budžeta grada Niša koji je opredeljen za Samardžićev nastup, iznosila je 6.050.000 dinara.

  U obustavljenoj javnoj nabavci bilo je navedeno da se agencija koja je trebalo da bude izabrana obavezuje da “obezbedi nastup Željka Samardžića sa vokalno- instrumentalnom pratnjom” u noći između 31. decembra i 1. januara, od 23 časa do jedan čas ujutru. Ova agencija je, takođe, imala obavezu da obezbedi odgovarajuću binu za Samardžićev nastup, još jednu binu za nastup DJ-a i rok grupa, odgovarajuće osvetljenje i kvalitetno ozvučenje, tri led ekrana, kompetnu binsku opremu, zaštitne ograde, prevoz opreme i autora, smeštaj i ketering za izvođače i prateće osoblje, i druge tehničke uslove.

  Odbornik koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković podneo je danas odborničku inicijativu kojom traži da se novac iz budžeta opredeljen za doček Nove godine na Trgu kralja Milana usmeri u humanitarne svrhe.

  – Ove godine kao i nekoliko prethodnih, stanje u gradu nije kao što je nekada bilo. Građani sve teže žive, plate i penzije su sramotno male, a troškovi života rastu. Takođe, kako se za doček Srpske Nove godine održava koncert u parku Svetog Save, smatram da je sasvim dovoljno da ove godine građani proprate samo ovu manifestaciju, nema potrebe da se za dve nedelje organizuje i plaća doček dve Nove godine – rekao je Stanković.

  Umesto Samardžića, Stanković predlaže da na Trgu sviraju domaći niški bendovi ili da se “pušta muzika sa razglasa”.

  Prema dostupnim podacima, ukupna organizacija dočeka Nove 2020. godine na centralnom trgu u Nišu, zajedno sa nastupima izvođača,  koštaće najmanje 90.000 evra.

  Direktor NKC-a Savić je kazao da će osim Samardžića nastupiti i Kerber, čiji će koncert građani platiti 10.000 evra, a porez još oko 4.000 evra. Okupljene će zabavljati i niški Penhaus bend i Ampasan, čiji će nastupi, zajedno sa porezom, koštati oko 3.000 evra.

  Takođe, Agenciji “Easy travel & events” će iz niškog budžeta biti uplaćeno oko 37.000 evra (4.359.000 dinara), bez PDV-a, za uslugu “tehničke organizacije i realizacije dočeka Nove godine”,  nakon što je “pobedila” na upravo okončanoj javnoj nabavci za takvu uslugu.


  Pristalica Vučića i SNS-a

  Željko Samardžić se, inače, ovih dana u delu javnosti spominje i zbog toga što je Grad Beograd finansirao njegov koncert u Sava centru sa 30.000 evra. Koncert je, inače, komercijalan, jer posetioci za njega kupuju karte.

  Za pevača se nedavno vezivala  “afera Pošta”, jer se pominjao kao jedna od estradnih ličnosti koje navodno primaju izdašne plate u tom javnom preduzeću, uprkos tome što ne dolaze na posao, i to zato što podržavaju predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i aktuelnu vlast. On je demantovao takvu vezu sa Poštom.

  Ovaj pevač je nastupao na skupovima SNS-a, a bio je i jedan od potpisnika Proglasa “Za bolju Srbiju” kojim je podržana Vučićeva predsednička kandidatura 2017. godine. U medijima je govorio da će glasati za Vučića i afirmativno se izražavao o njegovoj politici.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi