More

  UNS: Vlast i vlasnici medija nedozvoljenim pritiscima slabe nezavisnost medija

  • Udruženje novinara Srbije saopštilo je povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija, da su u proteklih godinu dana vlast i vlasnici medija nedozvoljenim pritiscima pokušavali da slabe nezavisnost medija, a da se ekonomski pritisak nastavio i daljim sunovratom projektnog sufinansiranja, kroz koji se, suprotno propisima, novac građana ponovo deli konstantnim kršiocima Kodeksa novinara Srbije
  • U proglasu UNS-a navodi se da će će godinu između ova dva datuma novinari pamtiti po nasilju nad kolegama na demonstracijama, vraćanju sudskog procesa za ubistvo Slavka Ćuruvije na početak, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi za paljenje kuće Milana Jovanovića
  • UNS traži da Vlada Srbije podrži Komisiju za istraživanje ubistava novinara, kako bi, posle dve decenije, bila podignuta optužnica za ubistvo Milana Pantića i rasvetlile okolnosti smrti Dade Vujasinović.
  • Ova organizacija očekuje da se suđenje za ubistvo Ćuruvije okonča do kraja ove godine.
  • Zahtev UNS-a je i da Specijalno tužilaštvo za zločine OVK istraži i procesuira ubistva i otmice počinjene nad 17 medijskih radnika na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine
  • U proglasu UNS-a se zahteva da ministarka kulture i informisanja Maja Gojković počne da se bavi medijskim resorom, imenuje državnog sekretara i započne komunikaciju s novinarima
  • UNS traži od lokalnih moćnika da “odustanu od pritisaka, diskriminacije lokalnih medija i strateških tužbi i zahteva za visokim odštetama koje uništavaju manje medije”

  Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija, da su u proteklih godinu dana vlast i vlasnici medija nedozvoljenim pritiscima pokušavali da slabe nezavisnost medija, a da se ekonomski pritisak nastavio i daljim sunovratom projektnog sufinansiranja, kroz koji se, suprotno propisima, novac građana ponovo deli konstantnim kršiocima Kodeksa novinara Srbije.

  U proglasu UNS-a navodi se da će će godinu između ova dva datuma novinari pamtiti po nasilju nad kolegama na demonstracijama, vraćanju sudskog procesa za ubistvo Slavka Ćuruvije na početak, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi za paljenje kuće Milana Jovanovića.

  – Uprkos hrabrosti u izveštavanju tokom pandemije i izuzetnom značaju koji su mediji imali u borbi protiv virusa korona, novinari i medijski radnici bili su prvi na udaru pritisaka vlasti i nezadovoljstva građana. Trpeli su brojne fizičke napade, uništavanje opreme, uvrede i pretnje na društvenim mrežama i druge pokušaje diskreditacije- ocenjuje se.

  U proglasu UNS-a se zahteva da ministarka kulture i informisanja Maja Gojković počne da se bavi medijskim resorom, imenuje državnog sekretara i započne komunikaciju s novinarima.

  – Zahtevamo od Maje Gojković i da odustane od opasne ideje da se pojam novinara zakonski definiše- dodaje se.

  UNS takođe traži da Vlada Srbije podrži Komisiju za istraživanje ubistava novinara, kako bi, posle dve decenije, bila podignuta optužnica za ubistvo Milana Pantića i rasvetlile okolnosti smrti Dade Vujasinović. On takođe očekuje da se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije okonča do kraja ove godine.

  Zahtev UNS-a je i da Specijalno tužilaštvo za zločine OVK istraži i procesuira ubistva i otmice počinjene nad 17 medijskih radnika na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine.

  – Zahtevamo i efikasnu institucionalnu zaštitu novinara od pritisaka i ucena nosilaca javnih funkcija i vlasnika medija, a pozivamo kolege da se svakom pritisku na nezavisnost odupru i garantujemo im pomoć i zaštitu- navodi se.

  UNS traži od lokalnih moćnika da “odustanu od pritisaka, diskriminacije lokalnih medija i strateških tužbi i zahteva za visokim odštetama koje uništavaju manje medije”.

  Ova novinarska organizacija traži da se “javni novac propisno i pravedno raspodeljuje u cilju očuvanja medijskog pluralizma i tačnog i objektivnog informisanja građana.”

  U proglasu se zahteva i da se u izradi propisa predviđenih medijskom strategijom zaštiti autorsko pravo i zaustavi krađa autorskog dela novinara.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi