More

  UNS I NUNS: I POSLE 25 GODINA OD UBISTVA NOVINARKE DADE VUJASINOVIĆ SLUČAJ JOŠ U PREDISTRAŽNOJ FAZI

  • NUNS izražava bojazan da se, posle „više puta obnavljanih istraga i veštačenja i nebrojenih obećanja nadležnih državnih i pravosudnih organa“, čeka formalno opravdanje za zastarevanje slučaja ubistva Dade Vujasinović
  • Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić je za UNS rekao da ta komisija nema novih informacija o istrazi okolnosti Vujasinovićkine smrti, te da će morati da sačeka konačno stanovište Višeg javnog tužilaštva u Beogradu
  • Dada Vujasinović, poznata po izveštajima sa ratišta 90-ih godina i istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji, nađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. aprila 1994. godine, nakon što je prethodnog dana, prema prvoj zvaničnoj verziji, izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške
  • Balističar Vladimir Kostić je 2008. godine je u svom nalazu utvrdio da da su u telu novinarke „pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće“
  • Nakon takvog nalaza, Okružni javni tužilac u Beogradu je u januaru 2009. godine prekvalifikovao slučaj u ubistvo umesto samoubistva
  • Holandski forenzički institut (HFI) iz Haga je pre tri godine veštačenjem došao do zaključka da povrede koje je mlada novinarka zadobila „mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja“
  dadavujasinovic.com

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podsetilo je da se sutra, 8. aprila, navršava 25 godina od ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović i da taj zločin još nije rasvetljen „uprkos više puta obnavljanim istragama i veštačenjima i nebrojenim obećanjima nadležnih državnih i pravosudnih organa“.

  – Poražavajuća je činjenica da se posle dve i po decenije slučaj još nalazi u predistražnoj fazi, zbog čega postoje strahovanja da se čeka formalno opravdanje za zastarevanje slučaja i njegovo deponovanje u arhivu tužilaštva- navodi se u saopštenju NUNS-a.

  Dada Vujasinović, poznata po izveštajima sa ratišta 90-ih godina i istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji, nađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. aprila 1994. godine. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije u 1.30 časova, a po tadašnjoj zvaničnoj verziji „izvršila je samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške“.

  NUNS je naveo da su proteklih 25 godina porodica Vujasinović i NUNS ukazivali na „brojne propuste istražnih organa tvrdeći da je Vujasinović ubijena i zahtevajući da se povede nova, temeljna istraga“.

  Balističar Vladimir Kostić je 2008. godine je nakon niza veštačenja u svom nalazu utvrdio da da su u telu novinarke „pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće“.

  Nakon takvog nalaza Okružni javni tužilac u Beogradu je u januaru 2009. godine prekvalifikovao slučaj u ubistvo umesto samoubistva.

  Holandski forenzički institut (HFI) iz Haga je pre tri godine veštačenjem došao do zaključka da „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja“. Izveštaj HFI je u julu 2016. godine dostavljen Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Beogradu.

  HFI je u svom izveštaju utvrdio da je u telu novinarke Vujasinović pronađen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Kostić.

  I Udruženje novinara Srbije (UNS) je podsetilo na ovaj slučaj i okolnost da istraga ni posle 25 godina nije odmakla od početka.

  – Na pitanje UNS-a šta je VJT od tada uradilo i dokle se stiglo sa rasvetljavanjem smrti Radislave Dade Vujasinović, u VJT su rekli da je Tužilaštvo pre veštačenja Forenzičkog instituta „preduzelo niz dokaznih radnji proverom svih raspoloživih informacija dobijenih od UNS-a, Komisije za istraživanje ubistava novinara i drugih izvora, pre svega ispitivanjem svedoka, kao i potrebnim veštačenjima“- navodi se u saopštenju.

  Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić je za UNS rekao da „nažalost, komisija nema novih informacija o istrazi okolnosti smrti Dade Vujasinović“.

  – Kao što znate skoro 15 godina ovaj slučaj je vođen kao samoubistvo. Naš manevarski prostor nije bio velik, ali sve što smo mogli da proverimo uradili smo, uključujući i predlog da se uradi superveštačenje od strane relevantne svetske institucije, kako bi se ustanovile činjenice koje su bile sporne kada je reč o forenzičkom i sudsko medicinskom aspektu- rekao je Matić UNS-u, podsećajući na nalaz HFI.

  On je dodao da su „predstavnici Komisije razgovarali sa svim dostupnim mogućim svedocima, koji su u različitim prilikama pominjali okolnosti smrti Dade Vujasinović, ali da nije bilo korisnih informacija iz tih razgovara“.

  – Komisija mora da sačeka konačno stanovište Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje postupa u ovom slučaju i da nakon toga sačini analizu postupanja i eventualno pozove svedoke i učesnike u istragama koje su vođene povodom ovog slučaja, te da nakon tog obavesti javnost o svom zaključku- rekao je Matić.

  UNS podseća da je porodica novinarke angažovala i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine bila još jedna krvna grupa i da je njegov nalaz dostavljen je tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali da je odbijen.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi