More

  Umetnička kolonija u Tamnjanici: Kako umetnici iz Slovenje i Srbije vide budući zajednički život

  • Umetnička kolonija pod nazivom „Budućnost života“ danas je otvorena u umetničkom prostoru društva „Pigmalion“ u Tamnjanici, kod Bele Palanke
  • Tokom trajanja projekta 16 umetnika iz Srbije i Slovenije na platnima će preneti svoje viđenje “budućeg zajedničkog života”
  • Učesnici prve Kolonije su slovenački umetnici Žiga Kariž, Nina Čehlar, Sašo Vrabič kao i Biljana Milenković, Una Novosel i Kristina Pirković iz Beograda
  • Umetnik iz Slovenije Sašo Vrabič rekao je da umetnicima puno znači što su izašli iz izolacije,  i da će im ova okolina samo pomoći da se izraze
  • “Future of living” je moto našeg kulturnog predsedavanja EU, tako da očekujemo da će umetnici tokom ove kolonije stvoriti kontakte za dalje projekte iz oblasti kulture između Slovenije i Srbije, izjavio je zamenik slovenačkog ambasadora u Beogradu, Roman Weixler
  Foto: Miroslav Mitić

  U umetničkom prostoru društva „Pigmalion“ u Tamnjanici, kod Bele Palanke danas je  počela umetnička kolonija pod nazivom „Budućnost života“. Prva od tri kolonije trajaće do nedelje, 6. juna a druge dve održaće se od 25. jula do 1.avgusta i od 12. do 19. septembra.

   Tokom trajanja projekta 16 umetnika iz Srbije i Slovenije na platnima će preneti svoje viđenje “budućeg zajedničkog života”.

  Učesnici prve Kolonije su slovenački umetnici Žiga Kariž, Nina Čehlar, Sašo Vrabič kao i Biljana Milenković, Una Novosel i Kristina Pirković iz Beograda.

  Selektor umetnika koji na ovoj koloniji predstavljaju Srbiju je Kristina Pirković istakla je da nije prvi put u Tamnjanici i da su svi projekti na kojima je učestvovala bili svrsishodni i motivišući za mlade. Ona je rekla  da je umetnike birala po ličnom afinititetu ali i da je vodila računa o kvalitetu i raznolikosti poetike.

  Njen kolega iz Slovenije Sašo Vrabič kazao je da umetnicima puno znači što su izašli iz izolacije.

  -Svako od nas ima svoju poetiku i dolazi iz svog sveta i ova okolina će samo pomoći da se izrazimo. Stvaramo pod motom „ budućnost života, mada sam ja pesimista kakva nas budućnost čeka- kazao Vrabič.

  Kolonija se, inače, održava uz podršku Ambasade Slovenije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije,  a pod pokroviteljstvo NLB banke i Komercijalne banke.

  -Ovo je jedan od najbitnijih projekata na području kulture za vreme našeg predsedavanja Evropskom unijom(EU). “Future of living”(Budućnost života) je moto našeg kulturnog predsedavanja EU, jer želimo da pokažemo da želimo da nas umetnici vode ka tom cilju. Nadamo se da ćemo to videti na njihovim delima. Očekujemo da će umetnici tokom ove kolonije stvoriti kontakte za dalje projekte iz oblasti kulture između Slovenije i Srbije- izjavio je zamenik slovenačkog ambasadora u Beogradu, Roman Weixler.

  On nije krio svoje zadovoljstvo što se nakon više od godinu dana ponovo počinje sa umetničkim projektima.

  Foto: Miroslav Mitić

  Predsednik društva “Pigmalion” Gorazd Čuk istakao je da je Bela Palanka od prvog trenutka prepoznala benefite koje daju umetničke kolonije koje se unazad nekoliko godina organizuju na Eko plantažama u Tamnjanici.

  -Ovde sam pronašao otvorena vrata za moje ciljeve a to je promocija ne samo proizvoda sa naših plantaža i umetničkih dela koja se ovde stvaraju već i čitavog kraja. Srećan sam i što se umetnici se ovde lepo osećaju, nadam se da će biti inspirisani ovim ambijentom i da će se ovde vratiti – rekao je Čuk.

  Predsednik opštine Bela Palanka, Goran Miljković poželeo je dobrodošlicu umetnicima, naglasivši da je cilj opštine na čijem je čelu „ekonomski razvoj, a tri stuba tog razvoja su industrija, poljoprivreda i turizam“.

  – Naša je ideja da oni koji se bave turizmom, počnu da se bave poljoprivredom, a oni koji se bave poljoprivredom da počnu da se bave turizmom. Gorazd(Čuk) je za to primer, on je na poljoprivredu i turizam dodao i kulturu i zahvalan sam mu što promoviše našu opštinu – kazao je Miljković, koji će sa svojim saradnicima ugostiti umetnike u sedištu opštine u petak, 4. juna.

  Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB banke, komentarišući moto kolonije izjavio je da nas je prethodni period naučio da “novac nije budućnost već da je ulaganje u umetnost je budućnost.”

  -NLB grupa se predano trudi da doprinese evropskoj budućnosti ovog prostora, kao i da pruži doprinos kvalitetu života na ovim prostorima – rekao je Greganović.


  Weixler: Slovenija iskreno podržava Srbiju

  Zamenik slovenačkog ambasadora u Beogradu, Roman Weixler podsetio je, kako kaže,  iako je to već toliko puta rečeno, da Slovenija iskreno podržava Srbiju.

  -Podrška Srbiji na evropskom putu je iskrena, i zajednički cilj naše dve zemlje je da to ostvarimo-poručio je zamenik ambasadora Republike Slovenije u Beogradu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi