More

  Ukinuto vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa

  • Poslanicu su večeras ukinuli vanredno stanje uvedeno 15. marta zbog epidemije koronavirusa
  • Premijerka  Ana Brnabić rekla je na sednici Narodne skupštine da je Srbija ispunila uslove SZO za ukidanje vanrednog stanja
  • Na početku sednice poslanik Dveri Boško Obradović izrazio je protest zviždanjem u pištaljku, nakon čega ga je obezbeđenje iznelo iz sale.
  • Od koronavirusa u Srbiji su umrle ukupno 203 osobe u Srbiji, dok je zaraza potvrđena kod 9.791 građana
  • I dalje neće biti nastave u školama, i neće raditi bioskopi i pozorišta
  foto: Narodna skupština

  Poslanici Skupštine Srbije izglasali su večeras ukidanje vanrednog stanja, koje je bilo na stazi od 15. marta, uvedeno zbog epidemije koronavirusa.

  Premijerka  Ana Brnabić rekla je na sednici Narodne skupštine da je Srbija ispunila uslove SZO za ukidanje vanrednog stanja koje je uvedeno uz njen i supotpise predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i predsednika republike Aleksandra Vučića, bez rasprave narodnih poslanika o tome „nije bila bahato ponašanje već odgovorno“.

  Na početku sednice poslanik Dveri Boško Obradović izrazio je protest zviždanjem u pištaljku, nakon čega ga je obezbeđenje iznelo iz sale.

  Inače, do danas u 15 časova od koronavirusa u Srbiji su umrle ukupno 203 osobe u Srbiji, dok je zaraza potvrđena kod 9.791. Današnji procenat pozitivnosti po prvi put ispod dva odsto.

  Iako je vanredno stanje ukinuto, rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

  Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima. Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da stručnjaci iz Kriznog štaba nisu imali „nikakve dileme“ da vanredno stanje u Srbiji treba ukinuti jer se kako je naveo, jasno vidi opadanje aktivnosti korona virusa.

  -Odavno se znalo da će u devetoj ili desetoj nedelji da se ukida vanredno stanje koje je samo omogućavalo korišćenje vojske i policije što je stvorilo efikasnost koju smo imali. Naš cilj nije da imamo vanredno stanje, već da se što pre vratimo svakodnevnom životu- kazao je Kon.

  On je rekao da se Srbija nije prebrzo vratila svakodnevnom životu jer, kako je rekao, ipak se vidi da gradjani drže distancu.

  -Čini se kad se pogleda da je sve prepuno, kafići, parkovi, ali ipak vidite da se ljudi drže te distance, da ide po dvoje. Nisam video da je bilo nešto puno mogućnosti zaražavanja- istakao je Kon.


  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi