More

  Ugostitelji protestvovali u Nišu, najavili zatvaranje kafana i kafića za večeras

  • Niški ugostitelji protestvovali danas na cetralnom gradskom trgu zbog lokalne mere koja ne dozvoljava više od 30 gostiju u bašti, i isto toliko u zatvorenom delu, bez obzira na veličinu lokala
  • Najavili su da će u znak protesta večeras u 20 časova zatvoriti kafane i kafiće
  • Predsednik Udruženja ugostitelja Niša Bojan Mitić upozorio je da će ove restriktivne mere doprineti da u januaru skoro trećina radnika zaposlenih u ovoj oblasti u Nišu ostane bez posla
  • Komunalna policija juče nas je upozorila da će danas početi kontrola ugostiteljskih objekata i da će, ukoliko ne poštujemo ovu lokalnu meru, početi da nas kažnjavaju drakonski kaznama-za pravno lice 150.000, za preduzetnika 75.000, a za odgovornu osobu 25.000 dinara
  foto: Turistička organizacija Niša

  Vlasnici restorana, kafana i kafiča u Nišu protestovali su danas u podne na Trgu kralja Milana nezadovoljni najnovijom lokalnom merom koja predviđa da u bašti može biti do 30 gostiju, i isto toliko u zatvorenom delu ugostiteljskog objekta bez obzira na veličinu lokala.

  Niški ugostitelji su najavili da će u znak protesta večeras u 20 časova zatvoriti kafane i kafiće.

  Predsednik Udruženja ugostitelja Niša Bojan Mitić upozorio je da će ove restriktivne mere doprineti da u januaru skoro trećina radnika zaposlenih u ovoj oblasti u Nišu ostane bez posla, ukoliko država ne opredeli posebnu vrstu pomoći za jedan od najugroženijih sektora tokom epidemije koronavirusa.

  – Komunalna policija juče nas je upozorila da će danas početi kontrola ugostiteljskih objekata i da će, ukoliko ne poštujemo ovu lokalnu meru, početi da nas kažnjavaju. Kazne su drakonske, za pravno lice je 150.000, za preduzetnika 75.000, a za odgovornu osobu 25.000 dinara. U moru restriktivnih odluka ovo je samo još jedna, koja samo obesmišljava naš rad.  I ovako gotovo da ne postoji ekonomska opravdanost da držimo lokale otvorenim-rekao je Mitić.

  On je precizirao da u Nišu ima 550 registrovanih ugostiteljskih objekata, kao i da je prosečno u njima zaposleno po 10 radnika.

  -Ne samo što će veliki broj porodica ugostiteljskih radnika ostati bez prihoda, nego će bez posla biti i muzičari, mesari, pekari… Moramo da pokušamo da rešimo problem jer će samo u prvom naletu od 30 do 40 odsto zaposlenih da ostane bez posla. Do sada nije bilo otpuštanja jer smo koristili podsticajna sredstva Vlade Srbije, ali od januara će situacija biti izuzetno teška-rekao je on.

  Mitić je najavio da će se u utorak sastati sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski kako bi sa njom pokušali da reše problem oko lokalnih mera, kao i smanjenju troškova i taksi. Dan kasnije će imati sastanak u Uniji poslodavaca, gde će pokušati da reše problem na republičkom nivou.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi