More

  UDRUŽENJE DRAMSKIH UMETNIKA SRBIJE: POLITIČKA I UDVORIČKA ODLUKA O IZBACIVANJU PREDSTAVE S SERGEJOM TRIFUNOVIĆEM U ALEKSINCU

  • UDUS naglašava da je obrazloženje da je zbog sukoba interesa izbačena predstava “ Utopljena duša” BDP u kojoj glumi Sergej Trifunović sa Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu “besmisleni izgovor jer su niski udvorički, politički, vanumetnički razlozi onih koji su ovakvu odluku doneli”.
  • Trifunović je „kolateralna šteta sopstvenog humanitarnog rada i sopstvene hrabrosti. Kada se nešto zabranjuje, uglavnom je to od nekog koji tako dokazuje da verno i savesno služi vlasti-navodi UDUS.
  • Udruženje upozorava da “prave umetničke vrednosti jesu ono po čemu će nas budućnost pamtiti, kao I da će ostati upamćene i zabrane prema umetnosti i umetnicima”.
  • Predsednik opštine Aleksinac, koji je vojnik Srpske napredne stranke, po svemu sudeći, želeo je ozbiljno da se uvuče u d… vođi, bez obzira što njega baš briga koja će predstava biti na repertoaru i ko u njoj igra-rekao je Trifunović je za dnevni list “ Danas”.
  • On je dodao da je repertoar aleksinačkog festivala zaključen još u avgustu, pa je interesantno je kako se niko od avgusta nije setio da je to „sukob interesa“.
  • Direktor BDP Slobodan Ćustić nije želeo da komentariše zašto je ovaj teatar pristao da na istom festivalu nastupi sa drugom predstavom.

  foto: Centar ya kulturu

  Predsednik festivalskog odbora I Skupštine opštine Aleksinac Grujica Veljković kazao je da je predstava “ Utopljena duša” Beogradskog dramskog pozorišta(BDP) skinuta sa repertorara u poslednji čas jer je Tomislav Trifunović, Sergejev otac, umetnički direktor festivala, pa je moguć “ sukob interesa”.

  -Trifunović kolateralna šteta sopstvenog humanitarnog rada i sopstvene hrabrosti. Kada se nešto zabranjuje, uglavnom je to od nekog koji tako dokazuje da verno i savesno služi vlasti-navodi UDUS.

  Udruženje dodaje da je “obrazloženje da je repertoar takmičarskog programa Festivala promenjen zbog eventualnog sukoba interesa predstavlja besmisleni izgovor pošto su jedini razlozi zbog kojih se sve ovo desilo, a što, nažalost, nije retko, niski udvorički, politički, vanumetnički razlozi onih koji su ovakvu odluku doneli”.

  foto: fb stranica Podrži život

  -Sergej Trifunović je u predstavi „Utopljene duše“ ostvario maestralnu ulogu. I  znamo, nije mu to jedina. Naprotiv. Ispostavilo se, da je kolateralna šteta sopstvenog humanitarnog rada i sopstvene hrabrosti, koja se kod umetnika valjda podrazumeva, da javno iznese i brani sopstveno mišljenje-poručuju iz UDUS-a

  Udruženje  upozorava da “prave umetničke vrednosti jesu ono po čemu će nas budućnost pamtiti, kao I da će ostati upamćene i zabrane prema umetnosti i umetnicima”.

  -Predsednik opštine Aleksinac, koji je vojnik Srpske napredne stranke, po svemu sudeći, želeo je ozbiljno da se uvuče u d… vođi, bez obzira što njega baš briga koja će predstava biti na repertoaru i ko u njoj igra-rekao je Trifunović je za dnevni list “ Danas”.

  On je dodao da je repertoar aleksinačkog festivala  zaključen još u avgustu, pa je interesantno je kako se niko od avgusta nije setio da je to „sukob interesa“.

  – Pritom, ti ljudi očigledno ne znaju šta znači pojam sukoba interesa. Ni moj otac ni ja tu ne dobijamo nikakve pare. Frapantno je što se to događa dva dana pre početka festivala – naglasio je Trifunović.

  Deo publike u Aleksincu vraća karte u znak protesta zbog cenzure, a veliki broj glumaca, dramaturga I reditelja pruža podršku Trifunoviću.

  Predstava po tekstu Aleksandra Jugovića “ Utopljena duša” u kojoj, osim Sergeja Trifunovića, igraju Milica Zarić, Igor Damnjanović, Nemanja Stamatović, Ivana Dudić i Lako Nikolić koju je režirao Boban Skerlić trebalo je da bude izvedena 27. novembra na Festivalu u Aleksincu, koji počinje danas I traje do 28.novembra.


  DIREKTOR BDP SLOBODAN ĆUSTIĆ ODBIO DA KOMENTARIŠE

  Direktor Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Ćustić nije odgovorio na pitanja “ Medijske kutije”  zašto nisu reagovali na činjenicu da je njihova predstava “ Utopljena duša” izbačena dva dana pred početak Festivala u Aleksincu I zašto su pristali da na tom istom festivalu nastupe s predstavom “ Na tragu”. Iako je obećao da će odgoviti na pitanja poslata imejlom, Ćustić  to nije učinio.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi