More

  UDRUŽENI POKRET SLOBODNIH STANARA ORGANIZUJE TRIBINU O ČITANJU PROTIV KORUPTIVNE KULTURE

  • Bez kontinuiranog učenja o izuzetno štetnim posledicama koruptivne kulture društvo samo sebe vodi ka sopstvenom propadanju, upozoravaju iz UPSS , koji organizuje tribinu “ Čitanjem protiv koruptivne kulture”.
  • Korupcionaši su oni kojima se, jednako neuka, šira sredina, divi kao uspešnim i sposobnim pojednicima-kaže profesor sociologije I jedan od osnivača UPSS-a Đokica Jovanović.
  • On objašnjava da korupcionaši često nisu ni svesni da je njihovo delanje štetno jer ne nisu učili I radili na sebi.
  • U Srbiji se ne vodi antikorupcijska politika jer u većini gradova još nisu usvojeni lokalni antikorupcijski planovi I tela, iako je rok istekao pre više od godinu dana.

  foto: UPSS

  Nišlije će o tome kako čitanje može da pomogne u borbi protiv korupcije moži da saznaju na tribini Udruženog pokreta slobodnih stanara(UPSS)  koja će biti održana sutra u 17 časoba u Deli prostoru.

  -Korupcionaši, često nisu ni svesni toga da je njihovo delanje društveno štetno – naročito ako nikada nisu istinski radili na sebi (učili, čitali radi znanja o društvu). To su oni kojima se, jednako neuka, šira sredina, divi kao uspešnim i sposobnim pojednicima-kaže profesor sociologije I jedan od osnivača UPSS-a Đokica Jovanović.

  Prema njegovim rečima, još problematičnije je to da su  korupcionaški uspešni ljudi  zaista sposobni i dobro opremljeni veštinama za korupcionaško delovanje.

  -Koruptivna kultura je  sklonost ka nekritičnom odnosu prema svetu, a u tom slučaju nosioci vlasti mogu da deluju bez ikakve javne odgovornosti. Pojedinci se kontinuiranim učenjem bore protiv koruptivne kulture-dodaje on.

  UPSS navodi da bez kontinuiranog učenja o izuzetno štetnim posledicama koruptivne kulture društvo samo sebe vodi ka sopstvenom propadanju.

  – U protivnom – koruptivna kultura će biti temeljna društvena vrednost. Čitanje vrednih knjiga pomaže stvaranju slobodne kritičke misli, koja kao opštedruštveno prihvaćena postaje moćna u borbi za društveni progres i to borbom protiv korupcije – upozoravaju organizatori tribine.

  Na tribini će govoriti urednik IK Fabrike knjiga Dejan Ilić I Jovanović, a moderirato će biti  kulturolog Vesna Crnogorac, koja je članica Lokalnog antikorupcijskog foruma u ostavci.


  Bez antikorupcijske politike u Srbiji I Nišu

  Iako je rok za formiranje lokalnih antikorupcijskih planova I tela istekao još pre godinu dana, u većini gradova u Srbiji I Nišu to još nije učinjeno. Borba protiv korupcija nije zanimljiva tema ni za lokalne vlasti, ali I za građane, posebno mlade ljude koji, prema anketama, ne mogu da zamisle da žive u društvu u kome nema korupcije.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi