More

  UDRUŽENI POKRET SLOBODNIH STANARA ORGANIZUJE ŠKOLU SOCIJALIZMA U NIŠU

  • Đokica Jovanović, predsednik UO UPSS, kaže da polaznici Škole socijalizma treba da nauče kakav je bio socijalizam, kakve su socijalističke ideje danas i kakva bi bila socijalistička alternative aktuelnom neoliberalnom poretku
  • Zadatak studija socijalizma je borba protiv ovog sistematskog potiskivanja i ponovno otkrivanje ideje da je drugačija stvarnost moguća-naglašava Jovanović
  • On ocenjuje da je “Niš danas grad ogromne nezaposlenosti, loše plaćenog rada i eksploatacije, u kome najviši državni zvaničnici slave otvaranje fabrika, u kojima radnici nose pelene za odrasle”
  • Niš danas kao da živi u ruševinama jedne drevne civilizacije, koja se zove socijalizam, kaže Jovanović

  Udruženi pokret slobodnih stanara(UPSS) i Centar za politike emancipacije  organizuju Školu socijalizma, koja će trajati tokom proleća 2019. godine u Nišu.

  foto: UPSS

  -Kroz seriju predavanja i razgovora, pokušaćemo zajedno da dođemo do odgovora na pitanje šta je nekada bio socijalizam, kako izgledaju socijalističke ideje danas, i kako bi mogla izgledati socijalistička alternativa aktuelnom neoliberalnom poretku-kaže Đokica Jovanović ,predsednik Upravnog odbora UPSS I penzionisani profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

  Jovanović naglašava da je “zadatak studija socijalizma borba protiv ovog sistematskog potiskivanja i ponovno otkrivanje ideje da je drugačija stvarnost moguća”.

  – Niš je danas grad ogromne nezaposlenosti, loše plaćenog rada i eksploatacije. U Nišu danas najviši državni zvaničnici slave otvaranje fabrika, u kojima radnici nose pelene za odrasle. Drugačije, govore nam, nije moguće. Sećanje na drugačiju stvarnost, baš kao i mogućnost drugačije budućnosti, sistematski se potiskuju. Zaboravite na siguran posao, dostojanstvenu zaradu, socijalnu sigurnost, besplatno školovanje-kaže naš sagovornik.

  Jovanović podseća da “Niš danas kao da živi u ruševinama jedne drevne civilizacije”.

  -O životu ove civiizacije svedoče njene građevine – (danas prazne) fabričke hale, spomenici, škole, institucije – i poneki preostali zapis, sačuvan od zaborava („Dobrodošli u grad elektronike!“). Priče o njoj prenose se kroz lične i porodične mitologije, a njena kultura još uvek prožima svakodnevni život Nišlija i Nišlijki. Ime ove civilizacije je, međutim, potisnuto iz javnog pamćenja. Njeno ime je socijalizam- ističe on.


  PRIJAVE DO 10. MARTA

  Zainteresovani za pohađanje Škole socijalizma prijavu treba da pošalju najkasnije do 10. marta 2019. godine putem formulara koji se nalazi na linku: https://goo.gl/forms/YoddJ7KgEB2Dd8jB3  

  Učešće u programu je besplatno i ne iziskuje specifično predznanje o temama koje će biti obrađene, ali, kako kažu organizatori, važno je da učesnici i učesnice škole budu redovni i posvećeni zajedničkom radu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi