More

  Učenik iz Svrljiga maltretirao psa pa ga bacio sa mosta visokog pet metara

  . Dečak iz Svrljiga, inače učenik osmog razreda Osnovne škole „Dobrila Stambolić“ bacio je psa sa mosta pored škole koji je visok pet metara, nakon što su ga on i drugovi prethodno maltretirali

  . Milan Bogdanović, direktor škole „Dobrila Stambolić“, kaže da je škola već reagovala zbog ovog slučaja, a da će eventualne mere protiv učenika biti preduzete po završetku raspusta

  Foto: MUP

  Dečak iz Svrljiga, inače učenik osmog razreda Osnovne škole „Dobrila Stambolić“, čije je ime poznato redakciji, bacio je psa sa mosta pored škole koji je visok pet metara, nakon što su ga on i drugovi prethodno maltretirali.

  Ostali učenici su događaj snimali mobilnim telefonima i delili snimke svojim vršnjacima i ostalim korisnicima društvenih mreža.

  Prema nezvaničnim informacijama, neasrećni pas je živ.

  Prema Krivičnom zakoniku Srbije, ubijanje i zlostavljanje životinja je krivično delo, a onaj „ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine”.

  U Zakonu o dobrobiti životinja za fizičko lice koje zlostavlja životinju predviđena je novčana kazna od 5.000 do 50.000 dinara. Ne postoji razlika u visini kazni za maloletna i punoletna lica.

  Pas je bačen sa mosta u utorak 28. decembra uveče, nakon što su ga zlostavljač i njegovi drugovi pronašli na obližnoj autobuskoj stanici i „malo maltretirali“.

  Ubrzo je za događaj saznala javnost u Svrljigu, ali do sada protiv izgrednika ništa konkretno nije preduzeto.

  – To se dogodilo neposredno pred raspust, a ja sam o tome obavešten dva dana kasnije, 30. januara, kada mi je jedan od učenika pokazao i snimak događaja. O svemu je obavešten odeljenski starešina učenika i stručna služba škole, u kojoj su i pedagog i psiholog. Odeljenski starešina je obavio razgovor sa majkom učenika, koji ni toga dana, a ni sledećeg nije bio u školi. Čim se završi raspust, 21. januara, obavićemo razgovor sa ovim učenikom i preduzeti sve mere koje su nam po zakonu na raspolaganju- kaže Milan Bogdanović, direktor škole „Dobrila Stambolić“.

  Bogdanović dodaje da se incident dogodio van školskog objekta i dvorišta, a u vreme razgovora nije znao da kaže da li će i na koji način ta okolnost uticati na potencijalne mere koje škola može da preduzme prema zlostavljaču psa.

  Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Dveri i predsednica niškog odbora te stranke, koja je juče alarmirala javnost u vezi sa ovim slučajem, rekla je da je potpuno tragično što o njemu još uvek ćuti čitav jedan mali grad.

  Na taj način se i deci šalje poruka da je „mučenje i mučko ubistvo- dozvoljeno“.

  – Još uvek nisu konkretno reagovali policija i tužuilaštvo, mada je zlostavljanje životinja krivično delo, a ni škola, socijalni radnici, mediji, javnost… Svi još uvek ćute iako znaju sve. Jedino niko ne zna kako izgleda užas u očima psa bačenog sa mosta visokog pet metara. A pored nas rastu deca koja zbog opšteg ćutanja uče da su mučenje i mučko ubistvo dozvoljeni- rekla je ona za naš list.

  Milenković Kerković je najavila da će se povodom ovog slučaja obratititi nadležnom ministarstvu, Centru za socijalni rad i školi, sa zahtevom da svako u okviru svoje nadležnosti preduzme hitne i adekvatne mere.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi