More

  Učenica iz Niša žrtva vršnjačkog nasilja zbog petice iz nemačkog?

  Foto: m. k.

  Ministarstvo prosvete, Više javno tužilaštvo u Nišu i Osnovna škola „Car Konstantin” iz tog grada saopštili su da će preduzeti mere povodom vršnjačkog nasilja kome je bila izložena učenica te škole.

  Devojčicu su 24. januara pri povratku iz škole napale tri vršnjakinje i udarile je kamenom u glavu. Razlog za napad je navodno zato što je dobila peticu na testu iz nemačkog jezika, a devojčice joj pre testa zapretile da ne sme da odličnu ocenu. 

  Napadnuta devojčica, nezvanično, duži vremenski period bila je žrtva vršnjačkog nasilja, a tri vršnjakinje su je maltretirale zbog boje dukserice koju je nosila ili natpisa na majici.

  Školski policajac iz OŠ “Car Konstantin” obavestio je upravu škole o nasilju koje je učenica doživela na putu do škole. 

  -Po saznanju, postupajući u skladu sa propisima, škola je kontaktirala roditelja koji je prijavio nasilje Policijskoj upravi kako bi se, u onoj meri u kojoj to dozvoljavaju nadležnosti, prikupile informacije o događaju, stanju učenice, kako bi se u dogovoru sa roditeljem, preduzele mere podrške i obezbedila bezbednije okruženje za ovu učenicu i ostale učenike-navedeno je u saopštenju  direktorke Gordand Milošević. 

  U ovoj školi su obavljeni razgovori sa učenicama i njihovim roditeljima, a pregledani su i snimci sa školskih kamera.

  -Sprovedena je anonimna anketa među učenicima i uspostavljena kontinuirana saradnja sa policijskim službenicima, koji, s obzirom da se napad desio van škole i da je prijavljen policiji, dalje utvrđuju šta se desilo. Učenici koja je trpela nasilje pružena podrška kroz individualan savetodavni rad, vršnjačku podršku i radionice sa odeljenjem, dok je učenica koja je vršila nasilje bila pod pojačanim vaspitnim aktivnostima i bila joj je izrečena kaznena mera ukor odeljenskog veća-saopšteno je iz ove škole.

  U Ministarstvu prosvete su naveli  da se incident prijavljen 24. januara dogodio van škole. 

  -Incident je prijavljen policiji od strane roditelja napadnute devojčice i policija, u skladu sa nadležnostima, utvrđuje okolnosti i vinovnike napada. Škola za sada nema potvrdu identiteta dece koja su učestvovala u ovom incidentu. Po dobijanju zvaničnih informacija škola će preduzeti dalje mere i aktivnosti u odnosu na učenike u skladu sa zakonom-precizirali su u Ministarstvu prosvete. 

  Učenica koja je trpela nasilje, dodali su, odlukom roditelja prebačena u drugu školu.

  -U novoj školi učenici će biti pružena sva potrebna podrška kako bi prevazišla celokupnu situaciju i adaptirala se na novu sredinu. Ministarstvo prosvete, odnosno Školska uprava Niš, pratiće postupanje škole i pružaće savetodavnu podršku školama- navedeno je. 

  U Višem tužilaštvu su potvrdili da preduzimaju sve neophodne mere povodom incidenta, ali zbog zaštite interesa maloletnih lica ne mogu da saopšte više detalja.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi