More

  U vozu potpisan prvi grant za prugu Niš-Beograd

  Sporazum za prvu tranšu investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš od 598 miliona evra potpisali su u vozu šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić.

  Ovaj sporazum potpisan je u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

  -Ovih 600 miliona evra je najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila. Izgradnjom ove brze pruge moći će da se putuje od Niša do Novog Sada za samo tri sata, a od Budimpešte do Niša za oko četiri i po sata-rekao je Vučić.

  Predsednik Srbije je dodao da se na brzoj pruzi Beograd–Niš očekuje 2,3 miliona putnika godišnje.

  Potpisani sporazum se odnosi na gradnju deonice Stalać – Đunis, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren. Deonica Stalać –Đunis je duga 17,7 kilometara pruge.

  Brza pruga Beograd–Niš biće duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029. godine. Izgradnja će se odvijati u tri etape Beograd – Velika Plana, Velika Plana –Paraćin, Paraćin – Niš.

  Evropska unija će obezbediti finansijski paket od 2,2 milijarde evra. EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona).

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi