More

  U VIŠE GRADOVA SRBIJE POLICIJA UHAPSILA 28 OSOBA U AKCIJI SPREČAVANJA FINANSIJSKOG KRIMINALA I KORUPCIJE

  • Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike  Srbije, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, na teritoriji Beograda, Niša, Požege, Kragujevca, Kraljeva, Subotice, Leskovca i Vranja uhapsili su 28 osoba, a protiv osam podneli krivične prijave
  • Uhapšenima se na teret stavlja da su od 2014. godine, između ostalog, izvršili utaju poreza, zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i falsifikovanje novca
  • U Nišu je uhapšeno devet osoba, a protiv troje je podneta krivična prijava
  • Na teritoriji Niša i okoline uhapšeni su između ostalih odgovorna lica, bivša odgovorna lica i radnici Direkcije za izgradnju grada, „MDS Inženjeringa“, „Jugoterma“ AD, „Di-cappo-dies“ DOO i „Ti-rex“ DOO
  foto: sajt MUP Srbije

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike  Srbije, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, u više gradova u Srbiji uhapsili su 28 osoba, a protiv osam podneli krivične prijave u cilju sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije.

  Akcije su sprovedene na teritoriji Beograda, Niša, Požege, Kragujevca, Kraljeva, Subotice, Leskovca i Vranja, a osumnjičenima se na teret stavlja da su od 2014. godine, između ostalog, izvršili utaju poreza, zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i falsifikovanje novca, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

  Sumnja se da su izvršenjem tih krivičnih dela oštetili budžet Srbije i druga pravna i fizička lica za skoro dva miliona evra.

  U Nišu je uhapšeno devet osoba, a protiv troje je podneta krivična prijava.

  Zbog sumnje u zloupotrebu položaja odgovornog lica i zloupotrebu položaja odgovornog lica pomaganjem u Nišu je uhapšeno pet osoba.

  Po nalogu niškog Višeg javnog tužilaštva, uhapšeni su D. M. (1971), odgovorno lice privrednog društva „MDS Inženjering“ d.o.o. Niš, V. P. (1959), radnik Direkcije za izgradnju grada Niša, kao i N. M. (1951), odgovorni izvođača radova hidrogradnje, zbog sumnje da su krajem 2017. i početkom 2018. godine prilikom realizacije Ugovora o izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u Nišu koristili jeftinije materijale lošijeg kvaliteta od onih koji su predviđeni ugovorom.

  Krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv dvadesetosmogodišnjeg muškarca, odgovornog lica privrednog društva „Šoki plus“ d.o.o. Belotinac, i dvadesetjednogodišnjeg muškarca, odgovornog lica preduzetničke radnje za izvođenje zemljanih radova i transport „Dača trans“ Jelašnica, SO Niš.

  U cilju prikrivanja izvršenja krivičnog dela oni su, kako se sumnja, falsifikovali građevinsku dokumentaciju u koju su unosili neistinite podatke, odnosno da su ugrađeni materijali predviđeni ugovorom.

  Na ovaj način osumnjičeni su oštetili budžet grada Niša za 1.484.184 dinara.

  Određeno im je zadržavanje do 48 časova, nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

  U ovoj akciji su uhapšeni i A. P. (1976), bivše odgovorno lice „AD Jugoterm“ Merošina i agencije „SAA Consalting“, S. T. (1986), bivše odgovorno lice „AD Jugoterm“ Merošina, zatim S. R. (1965) i D. M. (1966), radnici „Jugoterm“ AD Merošina, kao i I. Đ. (1974), bivše odgovorno lice u AD „Jugoterm“ AD Merošina. Protiv šezdesetdvogodišnjeg muškarca, odgovornog lica preduzeća „Di-cappo-dies“ DOO i „Ti-rex“ DOO, koji se već nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, podneta je krivičnu prijava u redovnom postupku.

  Oni se terete da su od 1. aprila 2014. do 31. decembra 2017. godine, na osnovu fiktivne dokumentacije sredstvima AD „Jugoterm“ Merošina pribavili robu i novac, a zatim ih prebacivali na privredno društvo „SAA Consalting“ Beograd. Na taj način su  AD „Jugotermu“ pričinili materijalnu štetu, a privrednom društvu „SAA Consalting“ Beograd, pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 61.529.212  dinara.

  Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

  U istoj akciji privedena je i M.M. (1976) zbog sumnje da je izvršila krivično delo prevara.

  Ona se tereti da je od 1. aprila 2018. do 31. decembra 2018 godine, prilikom dobijanja novčane pozajmice od PD „ČEK KEŠ TIM“ d.o.o. Beograd – filijala u Nišu, dovela u zabludu zaposlene predstavljajući se da je zaposlena u Institutu Niška Banja.

  Osumnjičena je zaposlenima prikazala falsifikovana rešenja o administrativnim zabranama koja su glasila na njeno ime i imena izmišljenih osoba, a koje nikad nisu radile u Institutu Niška Banja, i tako ih navela da joj na osnovu te dokumentacije isplate 8.380.631 dinara pozajmice u gotovini sa računa firme.

  Na taj način, M.M. je oštetila PD „ČEK KEŠ TIM“ za navedeni iznos.

  Određeno joj je zadržavanje do 48 časova nakon čega je, uz krivičnu  prijavu, privedena nadležnom tužilaštvu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi