More

  U staračkom domu “ Eskulap“ u Nišu koronavirusom zaraženo 30 korisnika

  • U Domu za stare „ Eskulap“ u Nišu koronom inficirano 30 korisnika i petoro zaposlenih, koji su hospitalizovani u Kliničkom centru, saopštio je epidemiolog Branislav Tiodorović
  • On je dodao da postoji sumnja da je virus ušao u Dom za smeštaj odraslih lica u Kulini nadomak Aleksinca i u Dom za odrasle sa razvojnim teškoćama kod Blaca, mada se ne zna tačan broj zaraženih  jer se čekaju rezultati
  • Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici dvoje pacijenata i šestoro zaposlenih pozitivno na virus KOVID 19
  • Više javno tužilaštvo u Nišu naredilo je sprovođenje istrage protiv M.S. (47), ovlašćenog lica Gerontološkog centra u Nišu, zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv zdravlja ljudi, nakon čega mu je određen pritvor od 30 dana
  • Direktor Gerontološkog centra M.S. je negirao krivicu
  • U Kliničkom centru i privremenim bolnicama u Nišu ukupno je hospitalizovano 1.037 obolelih i inficiranih virusom korona

  U privatnom staračkom domu „Eskulap“ u Nišu, u kojem je proteklih dana koronavirus potvrđen kod dvoje zaposlenih, danas je utvrđeno da su još 30 korisnika i tri radnika pozitivni na ovaj virus, saopštio je epidemilog dr Branislav Tiodorović, koji je član novoformiranog  Štaba za upravljanje krizom u Nišavskom i Topličkom okrugu.

  Svi inficirani iz tog doma su u toku dana prebačeni u Klinički centar Niš.

  -U Klinički centar u Nišu smešten je 151 korisnik i pet radnika Gerentološkog centra iz Niša, koji uglavnom imaju lakše kliničke slike. Ipak, troje pacijenata je umrlo tamo ili na putu do KC-rekao je Tiodorović.

  On je dodao da postoji sumnja da je virus ušao u Dom za smeštaj odraslih lica u Kulini nadomak Aleksinca i u Dom za odrasle sa razvojnim teškoćama kod Blaca.

  -Ne znamo tačan broj inficiranih, jer se rezultati još čekaju. Najveći problem će nam biti objekti za smeštaj i boravak lica sa potrebama u Kulini i Trbunju. To su lica koja zahtevaju posebnu pažnju-objasnio je Tiodorović.

  Epidemiolog je kazao da virus na jugoistoku Srbije nije aktivniji nego u ostalim delovima, već je počela da se razvija plima oboljevanja koja je kasnila nedelju dana, kao i da je krizna situacija u Nišu nastala je pre svega zbog problema u Gerontološkom centru.

  Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je danas  da je država šest nedelja uspevala da zadrži koronu izvan kapija ovog centra u Nišu i da je zbog samo jedne greške direktora te ustanove naneta neizmerna šteta celom sistemu.

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici dvoje pacijenata i šestoro zaposlenih pozitivno na virus KOVID 19.

  Više javno tužilaštvo u Nišu naredilo je sprovođenje istrage protiv M.S. (47), ovlašćenog lica Gerontološkog centra u Nišu, zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv zdravlja ljudi, nakon čega mu je određen pritvor od 30 dana.

  -Na saslušanju u tužilaštvu osumnjičeni je negirao izvršenje krivičnog dela za koje se tereti-naveo je portparol Višeg javnog tužilaštva Borislav Radonjić.

  Prema njegovim rečima, pritvor je određen zbog procene da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao uticati na svedoke koje je potrebno ispitati, kao i zbog toga što je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko 10 godina.

  Podsetimo, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferenciji za novinare rekao da je takva situacija u Gerontološkom centru posledica “veoma neprofesionalnog odnosa i nepoštovanja propisa”.

  -Ustanovili smo čitav niz nepravilnosti u radu centra koje su dovele do ovakog velikog broja zaraženih. Dozvoljavane su posete štićenicima od strane rodbine i dozvoljavani su izlasci štićenika vam centra, što je od samog starta epidemije bilo zabranjen- izjavio je Gojković.

  On je dodao da postoje indicije da su se u početku infekcije krili simptomi bolesti kod nekih korisnika.

  Branko Janačković, dopisnik Blica iz Niša, optužio je “neodgovorne ljude u Gerontološkom centru da njegov otac Aleksandar Janačković (77), koji je bio korisnik tog centra, nije na vreme testiran na koronavirus”.

  – Oca sam sahranio u subotu u limenom sanduku. Otišao je bez poslednjeg pozdrava, u bolničkoj pižami, umotan u dva čaršava sa dezinfekcionim sredstvom, po protokolima za sahranjivanje umrlih od zaraznih bolesti… Bio je vojni lekar, potpukovnik u penziji, kardiolog, specijalista interne medicine. Mnogima je u životu pomogao, ali i da je bio najgori na svetu, nije zaslužio da umre na ovaj način-rekao je Janačković.

  On je ispričao da je njegov otac 5. aprila imao temperaturu 39 stepeni, 10 prolivastih stolica, sa malaksalošću organizma, da nije mogao ustane iz kreveta, ali da to za direktora nije bila alarmantna situacija.

  -Pitao sam oca da li je testiran na koronavirus, rekao mi je da nije. Insistirao sam da direktor pozove infektologa i epidemiologa da mu uzmu bris, ali je direktor to odbijao. Rekao sam mu  na najbezbolniji način da hoću da ga nateram da uđe u tu priču i prijavi taj slučaj, da dođe neko od stručnih lica da im kaže šta da rade. Insistirao sam da stručna lica kažu ovo je crevna infekcija, da ne guraju samo pod tepih, pa posle kada ispadne džumbus… Upozorio sam ga da ako se utvrdi da je moj otac bolestan od virusa korona da ugrožava i druge korisnike i moraju da se  primene mere-objasnio je Janačković. 

  Nažalost, njegov otac je tek 6. aprila uveče  primljen na Kliniku za anesteziju i intenzivnu terapiju gde je konstatovano da ima obostranu upalu pluća i da se sumnja na koronavirus.

  -Sutradan, 7. aprila je testiran i uzorak poslat na analizu. Iste večeri mu se pogoršalo stanje,  uprkos svoj terapiji i naporima lekara. Nakon toga je intubiran i priključen na respirator. Preminuo je 9. aprila ujutru. Ne napušta me jedna misao: šta bi bilo da je iz Gerontološkog centra poslat na pregled pa u Klinički centar u Nišu? Možda bi imao veću šansu da preživi. Ima li neko prava da drugome oduzima pravo na borbu za život?-zapitao je on.

  Inače, u Kliničkom centru Niš do danas je hospitalizovano 452 obolela od koronavirusa, od kojih je u starom delu 196, a u novoj zgradi KC 256, navedeno je na veb-sajtu te zdravstvene ustanove.

  Na respiratoru je 18 obolelih od virusa korona. U privremenoj bolnici u hali “ Čair”, hotelu “ Centroturist” i studentskom domu kod Medicinskog fakulteta hospitalizovano je 510 pozitivnih na KOVID 19, koji imaju laku kliničku sliku ili su bez simptoma.

  U Niškoj Banji, u hotelu “ Zelengora” hospitalizovano je 75 pacijenata.


  Supruga doktora Lazića pozitivna na koronu

  Ana Lazić, supruga direktora Urgentnog centra u KC Niš Miodraga Lazića čija je smrt od posledica koronavirusa potresla ceo region, takođe je pozitivna na ovaj virus.


  Ona je hospitalizovana u Kliničkom centru Niš i nije na respiratoru.

  Srbiju ali i Republiku Srpsku potresla je vest da je od koronavirusa preminuo čuveni niški hirurg, koji četiri godine bio na čelu Srpske ratne bolnice u Sarajevu.

  Na području grada Istočno Sarajevo, u Republici Srpskoj, juče je bio Dan žalosti povodom smrti doktora Lazića, ratnog hirurga koji je spasio živote velikog broja vojnika i civila sa područja tadašnjeg Srpskog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

  Opština Istočno Novo Sarajevo preksinoć je ispunila poslednju želju čuvenog srpskog hirurga, puštajući s razglasa na Trgu Republike Srbije pesmu „Marš na Drinu“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi