More

  U Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog koronavirusa

  • Na teritoriji cele Srbije uvedeno vanredno stanje zbog širenja koronavirusa, saopštio je predsednik Vučić
  • Od sutra će biti obustavljena nastava u  školama i fakultetima, a i vrtići neće raditi
  • Vučić je kazao da osobe starije od 65 godina moraju da ostanu kod svojih kuća, te da će ako to ne bude poštovano biti doneta obavezujuća odluka
  • Od ponedeljka pripadnici Vojske Srbije čuvati bolnice, a policijaće  sprovoditi naredbu o izolaciji zaraženih, najavio je on
  • Predsednik Srbije je kazao da je od kineskog predsednika tražio lekare, respiratore i maske

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  saopštio je večeras da je zbog širenja koronavirusa proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje.

  -Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, a to je upravo u ovom trenutku. Biće ograničeno kretanje starijih od 65 godina kao, od sutra je obustavljena nastava u školama i fakultetima, i vrtići neće raditi- kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

  On je najavio da škole neće, verovatno, biti  otvarane škole do kraja godine.

  Vučić je precizirao da će ovo će biti svakako najteža bitka, za naše stare i za naše bolesne, pošto su  oni su meta ovog žestokog napada .

  – Lica starija od 65 godina moraju da ostanu u svojim kućama. Ako budemo morali u roku od 72 sata – ako kršenja bude više od 0,1 ili 0,2 odsto – biće doneta obavezujuća odluka da sva (stara) lica ostanu u svojim kućama i svojim dvorištima ako su u seoskom području-poručio je Vučić najavljujući da će se u naredna tri dana proveravati koliko se ta mera poštuje.

  Predsednik Srbije je najavio da od sutra “nema ni treninga, sporta, teretana”.

  Vučić je rekao  da je danas uputio pismo predsedniku Kine u kome je  tražio „sve od Kine“, kao  i da je Srbija  nabavila pet miliona maski od Kine, a da u postupku i nabavka respiratora iz te zemlje

  -Tražili smo čak i lekare. Avansno smo platili na crno, polucrno dodatne respiratore, neću da kažem ni odakle, pa me streljate kad se sve ovo završi. Evo u sredu će stići ti respiratori- rekao je Vučić.

  Najavio je da će od ponedeljka pripadnici Vojske Srbije čuvati bolnice, a da će policija sprovoditi naredbu o izolaciji zaraženih.

  -Onaj ko bude prekršio naredbu o izolaciji dobiće tri godine zatvora odmah- rekao je, govoreći da je tako po zakonu, koji nije nov.

  On je najavio da će će biti  ograničenja za ulazak stranih državljanja u Srbiju.

   -Ne možemo srpskim državljanima da zabranjujemo, svi koji uđu iz bilo kojih zemalja sveta ići će 14 dana u karantin, oni koji dolaze iz žarišta biće 28 dana u karantinu, bez obzira da li imaju simptome. Ovo radimo da bismo spasili našu zemlju- naglasio je Vučić.

  Predsednik Republike  je kazao da će Srbija da pokaže „srpsku solidarnost“, kad je u pitanju Republika Srpska.

  -Naravno da ćemo jedan deo tereta i u izvozu robe, a kada dođe i do teških slučajeva, sasvim sigurno i mi morati da preuzmemo i sasvim izvesno deo respiratora da sačuvamo za ljude iz RS. I to za nas nije laka stvar, ali mi ne smemo da se ponašamo prema svom narodu, onako kako se prema nama ponašaju neki drugi- precizirao je predsednik Srbije.


  Beograd i Niš vodeći po broju zaraženih

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da su Beograd i Niš gradovi u kojima ima najviše inficiranih koronavirusom.

  -Ako postoji mesto sa većim brojem zaraženih virusom, to je svakako Beograd, zahvaljujući neodgovornim postupcima nekih osoba – drugi je Niš, sve ostalo je mnogo manje, tako da ako bude bilo potreba zabranjujemo međugradski saobraćaj, tu odluku ćemo doneti u roku od 48 ili 72 sata- najavio je Vučić.

  U Srbiji je koronavirusom zaraženo 48 osoba, a hospitalizovano je 23 u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Dva pacijenta su u teškom stanju i priključeni su na respirator.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi