More

  U Srbiji petoro zaraženo korona virusom, u Niš sleteo poslednji avion iz “kriznih” zemalja

  • Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela dodatne mere radi sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, među kojima je i privremena zabrana ulaska u Srbiju stranaca koji dolaze iz Italije, pojedinih provincija Kine, Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske
  • “Aerodromi Srbije” saopštili su danas da su do daljnjeg suspendovani svi letovi sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ ka Italiji i Švajcarskoj i obrnuto
  • Nacionalna avio-kompanija “Er Srbija” je najavila da će sprovesti odluku Vlade Srbije kojom se zabranjuje, odnosno ograničava dolazak u Srbiju stranim državljanima koji dolaze sa „kritičnog područja“
  • Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je do sada kontrolisano više od 65.000 putnika, 2.000 aviona i na stotine putničkih vozila i autobusa na svim graničnim prelazima

  Ukupno petoro ljudi pozitivno je na korona virus u Srbiji, glase najnoviji podaci Ministarstva zdravlja koji su objavljeni na sajtu covid19.rs.

  Tri nova slučaja registrovana su od juče popodne.

  Među obolelima je i jedan kineski državljanin koji živi i radi u Srbiji.

  Prvi zaraženi u Srbiji bio je muškarac iz Bačke Topole i registrovan je 6. marta, a smešten je u Kliničkom centru Vojvodine.

  Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela dodatne mere radi sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, prema preporukama domaćih epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

  Među merama je i privremena zabrana ulaska u Srbiju stranaca koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, odnosno iz Italije, pojedinih provincija Kine, iz Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske.

  Takođe je uvedena preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom COVID-19 kao i žarištima epidemije.

  U saopštenju Vlade se tvrdi da je „ovu situaciju naše zdravstvo spremno očekalo, preduzimajući sve neophodne mere kako bi broj zaraženih bio što manji”.

  – Zahvaljujući pravovremenoj i odgovornoj reakciji našeg zdravstvenog sistema broj obolelih od korona virusa u Srbiji je četiri- navodi Vlada.

  “Aerodromi Srbije” saopštili su danas da su do daljnjeg suspendovani svi letovi sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ ka Italiji i Švajcarskoj i obrnuto.

  foto: sajt fly for niš

  Oni su obavestili da je na letu FR 4671 iz Bergama u Niš avionom “Rajanera” danas doputovalo 39 putnika, od kojih su deset strani državljani kojima je privremeno zabranjen ulazak u Srbiju.

  – Brigu o prispelim putnicima, državljanima Srbije, odmah po izlasku iz aviona preuzeli su predstavnici inspekcije Ministarstva zdravlja- naveli su “Aerodromi Srbije”.

  Putnici su kazali da je kontrola u Nišu bila strožija nego u Italiji i da je podrazumevala i merenje temperature, uručivanje dokumenata i davanje saveta da izbegavaju izlaske u narednih 14 dana.

  Avio kompanija “Rajaner” saopštila je danas da će otkazati sve letove iz i u Italiju, kao i unutar te zemlje, a zbog odluke italijanske Vlade da zatvori celu zemlju kako bi sprečila širenje korona virusa.

  Nacionalna avio-kompanija “Er Srbija” je najavila da će sprovesti odluku Vlade Srbije kojom se zabranjuje, odnosno ograničava dolazak u Srbiju stranim državljanima koji dolaze sa „kritičnog područja“.

  “Er Srbija” je postavila posebnu veb-stranicu putem koje putnici mogu da se upoznaju sa trenutnim statusom njihovih letova.

  Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je do sada kontrolisano više od 65.000 putnika, 2.000 aviona i na stotine putničkih vozila i autobusa na svim graničnim prelazima.

  Ministarstvo je navelo i da je u proseku bilo više od 100 poziva dnevno na otvorenom broju za one koji sumnjaju da su zaraženi novim virusom.


  Telefoni za koronu

  Ministarstvo zdravlja objavilo je na svom sajtu brojeve telefona zdravstvenih ustanova u Srbiji na koje, u vremenu od 8 do 22 sata, mogu da se jave svi koji imaju odredene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenom koronavirusom.

  Na listi zdravstvenih ustanova su Gradski zavod za javno zdravlje Beograd (011/2078-677), Institut za javno zdravlje Niš (060/4119-416), Institut za javno zdravlje Kragujevac (065/8776-914), Institut za javno zdravlje Vojvodine (021/4897-800), Zavod za javno zdravlje Požarevac (064/8649-028), Zavod za javno zdravlje Ćuprija (035/8470-036), Zavod za javno zdravlje „Timok“ (063/479-649).

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi