More

  U prvih deset meseci prošle godine u kovid bolnicama u Nišu i Kruševcu umrlo oko 3000 ljudi?

  . U Univerzitetskom kliničkom centru Niš i kovid bolnici u Kruševcu, od 1. januara do 17. novembra prošle godine, preminuo je 3.031 pacijent, odnosno više od devet pacijenata dnevno, a među njima je trećina vakcinisanih, podaci su iz dokumenta koji je dostavljen Danasu iz niškog UKC, a koje Ministarstvo zdravlja i niški UKC nisu ni potvrdili ni negirali

  . U dokumentu, koji je naslovljen na Ministarstvo zdravlja, piše da je u kovid objektima UKC Niš i kovid bolnici “Rasina” u Kruševcu, koja je pod upravom ovog UKC, od 1. januara do 17. novembra 2021. godine, navodno preminuo 3.031 pacijent, odnosno “prosečno 9,4 pacijenta po danu”.

  . U njemu se navodi da je njih 1.997 preminulo u kovid bolnici u Kruševcu, a 1.034 u kovid objektima u Nišu.

  . U njemu se navodi da je njih 1.997 preminulo u kovid bolnici u Kruševcu, a 1.034 u kovid objektima u Nišu.

  Foto: MK

  U Univerzitetskom kliničkom centru Niš i kovid bolnici u Kruševcu, od 1. januara do 17. novembra prošle godine, preminuo je 3.031 pacijent, odnosno više od devet pacijenata dnevno, a među njima je trećina vakcinisanih, podaci su iz dokumenta koji je dostavljen Danasu iz niškog UKC, a koje Ministarstvo zdravlja i niški UKC nisu ni potvrdili ni negirali.

  U dokumentu, koji je naslovljen na Ministarstvo zdravlja, piše da je u kovid objektima UKC Niš i kovid bolnici “Rasina” u Kruševcu, koja je pod upravom ovog UKC, od 1. januara do 17. novembra 2021. godine, navodno preminuo 3.031 pacijent, odnosno “prosečno 9,4 pacijenta po danu”.

  U njemu se navodi da je njih 1.997 preminulo u kovid bolnici u Kruševcu, a 1.034 u kovid objektima u Nišu.

  Prema podacima u tom dokumentu, od 15. avgusta do 17. novembra 2021, kada je počeo da se prati vakcinalni status preminulih, od ukupno 1.536 preminulih, njih “66,5 odsto bilo je nevakcinisano, a 33,5 odsto vakcinisano”.

  U njemu se navodi da je među preminulim vakcinisanim pacijentima navodno 91,6 odsto primilo vakcinu proizvođača Sinofarm, njih 3,5 odsto Fajzer, 4,1 odsto vakcinu “Sputnjik V”, a 0,8 odsto cepivo AstraZeneke.

  Na pitanja Danasa da li su tačne brojke o preminulim kovid pacijentima u UKC Niš i kovid bolnici u Kruševcu u prvih deset i po meseci prošle godine, kao i o procentu vakcinisanih među preminulima, i kojom vrstom cepiva, do objavljivanja ovog teksta zvanično nisu odgovorili ni UKC ni Ministarstvo zdravlja.

  U UKC su nezvanično kazali da bi morali da vide dokument na osnovu kojeg aw postavljaju pitanja, kako bi “znali na šta odgovaraju”.

  Oni su kazali da su dokument sa ovakvim podacima, “bez potpisa, pečata i ičega što je dokaz da je on njihov” videli na društvenim mrežama, te da na to “nema svrhe odgovarati”.

  Na pitanje ovog lista da li je dokument koji su na društvenim mrežama neistinit i neautentičan odgovorili su da “ne mogu da kažu ništa”.

  Inače, prema sporadičnim podacima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kineskom vakcinom firme Sinofarm je vakcinisana ubedljiva većina građana Srbije.

  I niški Dom zdravlja je povremeno saopštavao da građani najčešće biraju kinesku vakcinu, a direktor Milorad Jerkan juče nije mogao da saopšti precizne podatke o tome jer je “van ustanove”.

  Podaci navedeni u ovom dokumentu delom su na tragu izjave Predraga Kona, člana republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, s kraja prošle godine, da je “svaka treća osoba koja se nalazi u bolnici vakcinisana”, a da je među njima “najviše onih koji su vakcinisani Sinofarm vakcinom”, koja je i najzastupljenija u Srbiji.

  On je rekao da su to uglavnom “osobe koje nisu stigle da prime treću dozu vakcine ili su je tek primile”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi