More

  U OSNOVNOM SUDU U NIŠU IMA VIŠE OD 4.000 PREDMETA IZ RADNOG PRAVA

  • Najviše od 4.000 tužbi iz radnog prava su zbog neisplaćenih plata, jednostranog raskida ugovora o radu i drugih povreda zakona.
  • Predsednica Osnovnog suda u Nišu Daniela Radović kaže da su ranije imali najviše tužbi zbog poništaja ugovora o radu, a sada zbog isplata zaostalih plata, naknade za prekovremeni rad, za rad u smeni, za rad noću i za naknadu troškova prevoza.
  • Radovićeva ističe da je to što “svako na svoj način tumači zakonske odredbe, posebno kod privatnih poslodavaca” razlog za veliki broj predmeta iz radnog prava.
  • Ona dodaje da se trenutno u Osnovnom sudu ne radi na predmetima koji se odnose na javna preduzeća I ustanove zbog različitog tumačenja zakona da li je isplata toplog obroka I regresa deo zarade ili ne.

  foto: Vesna Torović

  Sudije Osnovnog suda u Nišu trenutno rade na preko 4.000 predmeta iz oblasti radnog prava, a među njima je najviše tužbi radnika  zbog neisplaćivanja zarada, jednostranog raskida ugovora o radu i drugih povreda zakona.

  Predsednica Odeljenja radnih sporova  Daniela Radović  kaže da svaki sudija Osnovnog suda ima oko 500 predmeta iz oblasti radnog prava.

  -Izvesno vreme imali smo najviše tužbi zbog poništaja ugovora o radu, a sada je najviše tužbi zbog isplata različitog karaktera kao što su zaostale plate, naknade za prekovremeni rad, za rad u smeni, za rad noću I  za naknadu troškova prevoza-ističe predsednica Suda.

  Ona precizira da je veliki broj predmeta iz radnog prava jer “svako na svoj način tumači zakonske odredbe, posebno kod privatnih poslodavaca”.

  – Dešava se i da poslodavac nema para da isplati radnika i da zbog toga dođu do suda-objašnjava Radovićeva.

  Ona naglašava  da je u Osnovnom sudu u Nišu u prekidu jedan broj predmeta koji se odnosi na javna preduzeća i ustanove i to zbog različitog tumačenja zakona kada je u pitanju isplata toplog obroka i regresa, odnosno zbog dileme da li se te naknade sadrže u zaradi ili ne.

  -S obzirom na to da postoje različite odluke sudija, da ne bi došlo do problema i stvaranja nepotrebnih troškova odlučeno je da ti predmeti budu u prekidu. Ta suđenja su obustavljena da  bi se tačno utvrdilo šta bi trebalo da bude zadatak veštaka kada se angažuju u tim sporovima-kaže predsednica Osnovnog suda u Nišu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi