More

  U Nišu vazduh sedam puta zagađeniji od dozvoljenog

  • Prema merenjima Agencije za zaštitu životne, Niš je sinoć imao najzagađeniji vazduh i koncentraciju štetnih materija sedam puta višom od dozvoljenih vrednosti
  • Koncentracija PM 10 čestica u vazduhu u Nišu sinoć u 20 časova iznosila je 367 mikrograma po kubnom metru, što je najveća izmerena koncentracija od kad se kontroliše njihovo prisustvo
  • Predsednik niškog DS Miodrag Stanković upozorio je gradsku vlast da hitno mora da reši problem enormno zagađenog vazduha
  • On je optužio gradsku vlast i Toplanu da su krivi za to zbog visoke cene daljinskog grejanja
  • Pomoćnik gradonačelnika Goran Milosavljević  najavio  je da uskoro počinje izrada Plana kvaliteta vazduha
  foto: današnji podaci Agencije za zaštitu životne sredine

  Niš je ovih dana, prema rezultatima agencije “ AirVisual”, ponovo na listi evropskih i svetkih gradova u kojima je vazduh jako zagađen.

  U Srbiji se našao na samom vrhu jer je sinoć bio ubedljivo grad sa najzagađenijim vazduhom i koncentracijom štetnih materija sedam puta višom od dozvoljenih vrednosti.

  Prema merenjima Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija PM 10 čestica u vazduhu u Nišu sinoć u 20 časova iznosila je 367 mikrograma po kubnom metru.

  To je istovremeno i najveća izmerena koncentracija štetnih PM čestica od 2011. godine, od kada se u Nišu kontroliše njihovo prisustvo, pošto je ranije izmereni maksimum bio 257 mikrograma po kubnommetru.

  Lekari upozoravaju građane, posebno one koji imaju respiratorne problem i astmu da izbegavaju da izlaze u večernjim časovima kada ima previše čestica koje su opasne po zdravlje.

  Predsednik GO Demokratske stranke (DS) u Nišu Miodrag Stanković pozvao je danas gradsku vlast da hitno reši enormno zagađenje vazduha, zbog kojeg je ugroženo zdravlje građana, posebno hroničnih srčanih bolesnika, asmatičara i dece.

  -Pitam šta je Štab za vanredne situacije do sada uradio. Čekamo rešenja Radne grupe koja treba da izradi Plan kvaliteta vazduha. Gradsko veće uskoro mora da predloži mere i rokove za suzbijanje ove pojave, kao i da stalno izveštava građane o (ne)kvalitetu vazduha-rekao je Stanković.

  Predsednik niških demokrata ocenio je da je nemarna politika gradske vlasti i čelnika Toplane dovela do visokog stepena zagađenja vazduha u Nišu.

  -Najveći zagađivači vazduha su ugalj i drva. Zbog visoke cene daljinskog grejanja se sve više građana isključuje sa mreže i prelazi na isplatljiviji vid grejanja a samim tim se povećava zagađenje vazduha- rekao je Stanković.

  On je dodao da zagađenje može da se smanji administrativnim merama, a kao primer je naveo nemački model.

  foto: m.k.

  -Jedna visoko razvijena Nemačka, uvela je dva dana besplatan autobuski prevoz u toku radne nedelje kako bi građani manje vozili automobile. Moguće je za neko vreme zabraniti korišćenje onih vrsta goriva koje najviše zagađuje vazduh-kazao je Stanković.

  Stanković  je najavio svoju odborničku inicijativu koja će sadržati mere kojima se može smanjiti zagađenje, a kao predsednik skupštinske komisije za zaštitu životne sredine za ponedeljak je zakazao sednicu povodom zagađenja.

  Pomoćnik gradonačelnika Goran Milosavljević, koji je na čelu Radne grupe za poboljšanje kvaliteta vazduha u Nišu, prethodno je najavio  da uskoro počinje izrada Plana kvaliteta vazduha.

  On je rekao da je zagađenje vazduha veće tokom zimskih meseci zbog korišćenja fosilnih goriva za grejanje i pojačanog saobraćaja, ali da taj problem ne može odmah da se reši. Najavio je da će stručnjaci raditi na tome da se problem zagađenosti vazduha trajno reši.


  Danas u Nišu nešto niže zagađenje vazduha

  foto: današnji podaci Agencije za zaštitu životne sredine

  Nivo zagađenja vazduha u Nišu danas je nešto niži nego juče jer je u 17 časova koncentracija PM 10 čestica u vazduhu iznosila 218, a u 18 časova se popela na 238 mikrograma po kubnom metru. Juče su izmerene više vrednosti zagađenja vazduha u predvečernjim časovima, koje su već od 17 časova bile više od 250 mikrograma po kubnom metru.

  Međutim, i danas je Niš na listi najzagađenijih gradova poput Bora, Novog Sada, Smedereva I Kosjerića.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi