More

  U Nišu početkom juna prvi put manifestacija u čast pevača Šabana Bajramovića

  Foto: m. k.

  U čast preminulog pevača Šabana Bajramovića, nekrunisanog kralja romske muzike, u Nišu će od 2. do 7. juna po prvi put će biti organizovana manifestacija “Dani Šabana Bajramovića”

  Bajramović je umro 8. juna 2008. godine u 73. godini života, a tim povodom planirano je održavanje tribina, književnih susreta, pesničkih smotri, izložbi i likovne kolonije, kao i prvog festivala narodne i izvorne romske muzike.

  Ovu manifestaciju će organizovati Niški kulturni centar (NKC) i više romskih kulturnih, likovnih i muzičkih udruženja sa kojima je tokom života sarađivao Bajramović.

  Nebojša Saitović, jedan od inicijatora ove manifestacije, najavio je da će Nišlijama na festivalu svirati muzičari iz celog sveta koji su bili bliski sa Bajramovićem, a specijalni gosti če biti Kubanci

  Ova manifestacije će biti održana u NKC-u i Narodnom pozorištu, ali će centralno mesto biti Letnja pozornica u Niškoj tvrđavi.

  Bajramović, koji je bio interpretator romske i srpske pesme, ali i džez muzike, komponovao je više od 700 romskih kompozicija, njegova umetnost ostala je zabeležena na 20 albuma i na više od 50 singl ploča. Bajramovićeva pesma „Đelem, đelem” postala je himna svih Roma sveta.

  Kralj romske muzike iz Niša i Srbije gostovao je u svim zemljama Evrope, u Americi i Kanadi.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi