More

  U Nišu otvorena laboratorija koja će dnevno moći da obradi oko 1.000 testova na koronavirus

  • Laboratorija “ Vatreno oko” za testiranje na koronavirus će dnevno moći da obradi oko 1.000 uzoraka
  • Prvo testiranje će biti obavljeno sutra, inače, a ovo je druga takva laboratorija u Srbiji, pored „Vatrenog oka“ u Kliničkom centru Srbije u Beogradu
  • Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je u Nišu u drugom “ piku” epidemije koronavirusa situacija bila mnogo bolja i manje „nategnuta“ nego na proleće, kada je Niš bio prvo veliko žarište
  • Situacija sa epidemijom bila je mnogo kompleksnija u Vranju i okolini, ali je i tamo sada mirnije, konstatovala je premijerka
  • Branislav Tiodorović, član Vladinog Kriznog štaba za borbu sa koronavirusom ocenio je da je epidemiološka situacija na jugu Srbije  pod kontrolom, ali nestabilna
  • Klinički centar u Nišu danas u 16 časova na svom veb-sajtu  nije objavio podatke za Niš, Leskovac, Vranje i Surdulicu, što je svakodnevna praksa
  foto: Vanja Keser

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo otvorile su u Nišu novu laboratoriju za testiranje na koronavirus „Vatreno oko“, koja će dnevno moći da obradi oko 1.000 uzoraka. Bilo je najavljeno da će ovu laboratoriju otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  Laboratorija je donacija je kineske vlade, a prve uzorke za testiranje primiće sutra.

  U Niš je stigla kompletna oprema, a završena je i obuka kadra. Laboratorija u Nišu je druga takva u Srbiji, pored „Vatrenog oka“ u Kliničkom centru Srbije u Beogradu. 

  Premijerka i predsednica Kriznog štaba Vlade Brnabić rekla je u Nišu da je u ovom gradu, u drugom „piku“ situacija bila mnogo bolja i manje „nategnuta“ nego na proleće, kada je Niš bio prvo veliko žarište koronavirusa.

  -Situacija sa epidemijom bila je mnogo kompleksnija u Vranju i okolini, ali je i tamo sada mirnije-konstatovala je premijerka.

  Branislav Tiodorović, član Vladinog Kriznog štaba za borbu sa koronavirusom ocenio je da je epidemiološka situacija na jugu Srbije  pod kontrolom, ali nestabilna.

  -U nekim mestima na krajnjem jugu zemlje, poput Bujanovca, epidemiološka slika je nepovoljna, ali se u većini opština rast broja obolelih nekako zaustavio. Dobro je da nema porasta, bar ne drastičnog-kazao je on.

  Tiodorović je rekao da je u Nišu juče bilo 386 testiranih, a pozitivno su bila 72 testa na koronavirus.

  -Neko će reći – to je velika cifra, ali nije, jer su u pitanju ciljano testirani ljudi, kontakti onih koji su oboleli- kazao je on.

  Darija Kisić Tepavčević je ove nedelje, međutim,  izjavila da je Niš u jednom danu, u ukupnom uzorku imao samo jedan pozitivan rezultat. To je ocenila kao krajnje pozitivan ishod, a zasluge za to pripisala disciplini građana i merama. Takvu vrstu informacija, pak, nije moguće proveriti, jer se ni u ovom gradu ne objavljuju podaci o ukupnom broju testiranih i novootkrivenih slučajeva.

  U Leskovcu je epidemija, na osnovu statistike iz kovid-bolnice, „konstantna“, odnosno, bez većeg porasta broja pacijenata. I dalje je ukupno hospitalizovan 131 pacijent. Primljen je isto pacijenata u prethodna 24 sata, koliko je i otpušteno – sedam. Na kiseoničkoj terapiji je i dalje gotovo polovina kovid-pacijenata – čak 68.

  Preminulo je dvoje koji su bili u bolnici: jedan pacijent je iz Doma za stara lica u koji je nedavno ušla korona, star 71 godinu, a druga žrtva kovida-19 je tri godine mlađa osoba iz Medveđe, potvrdio je za N1 direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević. Dvoje najtežih slučajeva su, kaže, prebacili u Niš.

  Veliki broj umrlih u kovid odeljenjima niškog Kliničkog centra nadležni pravdaju činjenicom da ovde završe svi najteži slučajevi sa čitavog juga i istoka, pa čak i iz centralne Srbije. Njih iz drugih mesta u Niš dopremaju najčešće u teškom opštem stanju, a u ovom gradu puno njih biva priključeno na respiratore.

  Klinički centar u Nišu danas u 16 časova na svom veb-sajtu, iz za sada nepoznatih razloga, nije objavio podatke za Niš, Leskovac, Vranje i Surdulicu, što je svakodnevna praksa.


  Lončar: Medicinskim radnicima u kovid sistemu isplaćuje se maksimum za dežurstvo, stimulacija i prekovremeni rad

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da se lekarima i medicinskim sestrama koji rade u kovid sistemu isplaćuje maksimalan broj sati koji je moguć za dežurstvo, kao i stimulacija i prekovremeni rad.

  Lončar je na pritužbe lekara u Kliničkom centru Niš u kovid sistemu koji tvrde da primaju za 80 sati rada samo isplatu za 40 radnih časova, za razliku do onih koji ne rade sa kovid pacijentima,  rekao da taj problem rešen.

  -Lekari van kovid sistema koji rade sa pacijentima koji nisu korona pozitivni mogli da dežuraju po 24 sata što je prepoznato u zakonu i statutu zdravstvene ustanove, te da je dežurstvo nedeljom nešto više od 100 evra u dinarskoj protivrednosti, a subotnje dežurstvo nešto manje. Sistem nije mogao da pretpostavi da će se tako nešto desiti kao što je virus korona, te da lekari i medicinske sestre u kovod sistemu ne mogu da rade u skafanderima duže od četiri sata, nakon čega idu na pauzu-objasnio je ministar.

  Lončar je rekao da  su mogli da isplate novac za dežurstvo zapsolenima van kovid sistema, a da je nastao zakonski i birokratski problem isplate zaposlenima u kovid sistemu za dežurstvo.

  -Faktički, zaposleni u kovid sistemu nije dežurao tih 12 ili 24 časa, nego je radio četiri sata, pa odmarao, pa radio, ali to smo rešili tako da se ljudima koji rade u kovid sistemu isplati maksimalan broj sati koji je moguć za dežurstvo, i ne samo to, nego i stimulacija i prekovremeni rad-kazao rekao je Lončar.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi