More

  U NIŠU NAJVIŠE KORUPCIJE U POLITICI I PRAVOSUĐU

  • Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije pri Višem tužilaštvu u Nišu za poslednjih osam meseci preduzimalo je „određene dokazne radnje“ prema 1.186 osoba, ali je istraga pokrenuta protiv samo 21 osobe u 12 predmeta, saopšteno je iz tog odeljenja, a prenosi Politika
  • Prema rezultatima istraživanja u okviru projekta „Prevencija i borba protiv korupcije na lokalnom nivou”, građani Niša smatraju da najviše korupcije ima u politici (71 odsto), a potom u pravosuđu (64 odsto)
  • Grad Niš kasni 16 meseci sa usvajanjem novog Lokalnog antikorupcijskog plana, koji je osnov za institucionalnu borbu protiv korupcije „na lokalu“
  • Niš je nekada bio lider u takvoj institucionalnoj borbi jer je jedina lokalna samouprava koja je imala Lokalni antikorupcijski plan koji se primenjivao, i Lokalni antikorupcijski forumu, kao samostalno i nezavisno gradsko telo koje je aktivno radilo

  foto: Vesna Torović

  Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije pri Višem tužilaštvu u Nišu od početka njegovog rada 1. marta do 31. oktobra ove godine preduzimalo je „određene dokazne radnje“ prema 1.186 osoba, a istraga je pokrenuta protiv 21 osobe u 12 predmeta,  saopšteno je iz ovog odeljenja.

  Prema pisanju dnevnog lista Politika, Posebno odeljenje je naveći broj ovih predmeta „nasledilo“ od tužilaštva pri svom formiranju, što je slučaj i sa ostalim odeljenjima u Srbiji.

  – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu od viših i osnovnih javnih tužilaštava sa teritorije Apelacionog javnog tužilaštva u Nišu preuzelo je 759 predmeta prema 1.301 osobi. Od formiranja odeljenja postupano je i u 401 predmetu prema 665 novoprijavljenih- navelo je to odeljenje.

  Više javno tužilaštvo nije odgovorilo na pitanje ovog lista o iznosu štete koja je nastala izvršenjem krivičnih dela koja su procesuirana pred odeljenjem, uz objašnjenje da „ne poseduje ovakvu evidenciju“.

  Prema ocenama građana Niša, najviše korupcije ima u politici, što misli 71 odsto njih, a potom u pravosuđu, što smatra 64 odsto. Nakon toga slede medijski i zdravstveni sektor, koje kao koruptivne percipira oko 50 odsto građana.

  Rezultate ovog istraživanja saopštio je početkom prošlog meseca u Nišu Roman Prah, rukovodilac projekta „Prevencija i borba protiv korupcije na lokalnom nivou”.

  Grad Niš, koji je, inače, trebalo da bude primer institucionalne borbe protiv korupcije na lokalnom novou, pre svega zbog dugogodišnje aktivnosti Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), nije usvojio Lokalni antikorupcijski plan (LAP) ni 16 meseci od krajnjeg roka.

  Prema Modelu LAP-a, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, rok za usvajanje ovakvih planova bio je 30. juni 2017. godine.

  Radni tim za izradu LAP-a Niš formiran je u julu 2017. godine, ali je potpuno obustavio rad  sredinom marta ove godine, kada je sedam članova RT koje je predložio LAF, podnelo kolektivnu ostavku zbog, kako su naveli, inertnosti i opstrukcije predstavnika lokalne samouprave u RT u donošenju što kvalitetnijeg plana, kao i u formiranju što funkcionalnijeg i nezavisnijeg budućeg antikorupcijskog tela.

  Iz procesa usvajanja novog dokumenta isključen je BIRODI, organizacija koja je bila incijator uspostavljanja institucionalne borbe protiv korupcije u tom gradu i idejni autor LAF-ova u Srbiji.

  Predstavnici LAF-a u RT, koje inače broji 19 članova, početkom oktobra ove godine uputili su nadležnim gradskim zvaničnicima preporuke za oživljavanje procesa donošenja LAP-a, ali oni do sada na njih nisu odgovorili.

  U preporukama se između ostalog predlaže hitno raspuštanje postojećeg RT i formiranje novog, koji bi izradio LAP zasnovan na Modelu, a koristio praksu i iskustvo niškog LAF-a, koje i sam Model označava kao relevantne, što u dosadašnjem procesu nije bio slučaj.

  U preporukama se, takođe, navodi da na čelu budućeg RT ne bi trebalo da bude gradonačelnik Niša Darko Bulatović, jer, iako koordinator postojećeg RT, nije učestvovao u njegovom radu.

  Predlaže se i da članovi budućeg RT ne bi trebalo da budu osobe kojima su izrečene sankcije i mere ili pokrenuti postupci pred sudovima i Agencijom za borbu protiv korupcije zbog kršenja zakona u vezi sa korupcijom, kakvih je bilo u postojećem RT.

  Niš je, inače, bio jedan od samo nekoliko gradova u Srbiji koji su još 2011. godine usvojili Lokalni plan za borbu protiv korupcije, koji je sada neophodno izmeniti u skladu sa Modelom.

  Grad je u novembru 2013. formirao LAF, koji je od tada bio jedino funkcionalno antikorupcijsko telo te vrste u Srbiji.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi