More

  U Nišu mladi nisu došli na vakcinaciju, stigli mladi Makedonci

  • Iako je Kancelarija za mlade organizovala vakcinaciju protiv koronavirusa, tek desetak mladih Nišlija se odazvale pozivu
  • Odlučio sam da se vakcinišem zbog prakse u Medicinskoj školi, rekao je Nišlija Luka Trajković (18)
  • On je kazao da njegovi vršnjaci odbijaju da prime vakcinu jer se plaše steriliteta
  • Za razliku od mladih Nišlija, njihovi vršnjaci iz Makedonije žele da se zaštite od koronavirusa
  • Aleksandra Dimitrovska(36) iz Kumanova oduševljena je gestom države Srbije da besplatno vakciniše državljane svojih suseda
  • Srbija je još jednom pokazala da je velika, jaka, najjača država na Balkanu i dokazala da je nesebična jer pomaže građanima Makedonije, Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja u okruženju
  Foto: Medijska kutija

  U Oficirskom domu u Nišu danas je Kancelarija za mlade Grada Niša organizovala vakcinaciju protiv koronavirusa, ali se Nišlije u uzrastu od 18 do 35 godina nisu odazvale pozivu.

  Ekipe Doma zdravlja u Nišu vakcinisali su tek desetak mladih Nišlija, iako su im kao nagrada za imunizaciju protiv koronavirusa ponuđena dnevna ulaznica za Narodni muzej i besplatna teretana za 15 dana.

  Nišlija Luka Trajković (18) rekao je za Medijsku kutiju da je odlučio da se vakciniše jer pohađa Medicinsku školu u Nišu.

  -Dugo sam razmišljao da li da se vakcinišem, ali su nam u školi rekli da nećemo moći da idemo na praksu ako ne primimo vakcinu. Zbog putovanja sam odlučio da primim Fajzerovu vakcinu-ispričao je Luka, jedan od retkih mladih koji se danas vakcinisao.

  Na pitanje da li su se njegovi školski drugovi i vršnjaci vakcinisali Luka odgovara da uglavnom nisu i da većina kaže da ne želi da primi vakcinu.

  -Svi se plaše steriliteta i prepričavaju da su čitali ili im je neko rekao da vakcina protiv korone izaziva sterilitet. To je jedini razlog zbog kojeg mladi neće da se vakcinišu-kazao je mladi Nišlija.

  Za razliku od mladih Nišlija, njihovi vršnjaci iz Makedonije žele da se zaštite od koronavirusa.

  Aleksandra Dimitrovska(36) iz Kumanova oduševljena je gestom države Srbije da besplatno vakciniše državljane svojih suseda.

  -Srbija je još jednom pokazala da je velika, jaka, najjača država na Balkanu. Još jednom je dokazala da je nesebična jer pomaže građanima Makedonije, Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja u okruženju. Makedonija nije kupila nijednu vakcinu. Građanima je ponuđena samo kineska vakcina, ali i to u malim količinama-rekla je ova Makedonka.

  Ona je odlučila da primi bilo koju vakcinu protiv koronavirusa, ali je bila presrećna kad je čula da može da primi Fajzerovu vakcinu.

  -Zaista ne razumem mlade iz Srbije. Mogu da biraju vakcinu, ali oni ne žele da se vakcinišu. Bili smo u Vranju, jer nam je najbliži grad u Srbiji, ali je tamo ogromna gužva jer su Makedonci u velikom broju došli da prime vakcinu-kazala je Dimitrovska.

  Dimitar Bogdanovski(33) iz Skoplja rekao je da od početka godine čeka u Makedoniji da primi vakcinu.

  -Odmah sam se prijavio, ali nikad me nisu pozvali. Hvala Srbiji što nam pomaže. Naša država očigledno nije sposobna da brine o svojim građanima-istakao je on.

  U Srbiji je slab odziv mladih na vakcinaciju jer je do sada vakcinu protiv koronavirusa primilo oko 15 odsto uzrasta od 18 do 35 godina.

  Ujedinjeni festivali Srbije, koje predvode EXIT, Belgrade Beer Fest, Lovefest, Arsenal fest i Nišville, pokrenuli su nacionalnu kampanju za vakcinaciju čiji su fokus mladi, deo populacije koji je u prethodnih 14 meseci mnogo toga pretrpeo.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi