More

  U Nišu još danas vakcinisanje stranih državljana protiv kovida 19

  • U Sportskoj hali “Čair” danas je treći dan zaredom nastavljena vakcinacija privrednika i drugih građana Severne Makedonije, ali su gužve značajno manje nego za vikend
  • Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja, čije ekipe sprovode imunizaciju, rekao je da je za vakcinisanje stranih državljana obezbeđeno ukupno 6.000 doza vakcine AstraZeneka, a da je za danas ostalo još skoro 2.000 doza
  • Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić je kazao da se državljanin Severne Makedonije (73), kome je u nedelju pozlilo nakon vakcinacije, nalazi u komi
  • Vakcinacija stranih državljana u Nišu trajaće još danas, do ponoći
  Foto: m.k.

  U Sportskoj hali “Čair” u Nišu danas je treći dan zaredom nastavljena vakcinacija privrednika i drugih građana Severne Makedonije, ali su gužve značajno manje nego za vikend.

  Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja, čije ekipe sprovode imunizaciju, rekao je da je za vakcinisanje stranih državljana obezbeđeno ukupno 6.000 doza vakcine AstraZeneka, a da je za danas ostalo još skoro 2.000 doza.

  Direktor Regionalne privredne komore Niš Aleksandar Milićević je kazao da je u subotu i nedelju vakcinisano oko 4.100 ljudi- privrednika i građana koji su bili zakazani, i koji su imali prioritet, ali i onih koji su došli “na sreću”.

  Milićević je kazao da je u jednom trenutku “velika gužva pretila da izmakne kontroli, ali da do incidenata nije došlo”.

  U nedelju je, nakon vakcinacije, pozlilo jednom starijem državljaninu Severne Makedonije (73), koga je odvezla Hitna pomoć i on hospitalizovan u niškom Univerzitetskom kliničkom centru.

  Direktor UKC Zoran Perišić kazao je da se ovaj državljanin Severne Makedonije nalazi u komi, da su kardiovaskularni problemi za sada isključeni kao uzrok, a da se radi dalja dijagnostika.

  Direktor Doma zdravlja Jerkan je kazao da vakcina ima dovoljno i da niko nije vraćen, pa ni oni koji su došli samoinicijativno.

  On je dodao da će vakcinisanje stranih državljana trajati još danas, do ponoći.


  Razlozi za vakcinisanje stranih državljana i humanitarni i praktični

  Premijerka Ana Brnabić je saopštila da su razlozi za vakcinisanje privrednika i ostalih stranih državljana u Beogradu i Nišu humanitarni, ali i praktični.

  – Procenili smo da ćemo morati da uništimo 20.000 do 25.000 vakcina AstraZeneka jer im početkom aprila ističe rok. Nismo hteli tako nešto da uradimo, već smo hteli da pomognemo i građanima u regionu. Drago mi je da smo bili solidarni, i ne samo sada već i kad je Aleksandar Vučić nosio drugim državama vakcine- rekla je Brnabić na Televiziji Hepi.

  Ona je kazala da u ovoj akciji “nije bilo politike”.

  Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović prethodno je saopštio da je u Beogradu i Nišu za tri dana- 25, 27. i 28. marta, vakcinisano više od 22.000 privrednika i drugih građana iz država Zapadnog Balkana, pre svega iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije.

  Ono su došli na poziv Privredne komore Srbije ili su se sami prijavili preko portala Vlade Srbije eUprava, a deo njih je stigao samoinicijativno, bez zakazivanja, jer su “čuli da se to može”.

   Svi strani državljani se vakcinišu cepivom AstraZeneka.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi