More

  U NIŠU FORMIRANA KOMISIJA ZA PRONALAZAK NESTALIH BEBA IZ PORODILIŠTA

  • Članovi Komisije za nestale bebe pri Kliničkom centru u Nišu treba da pomognu da se pronađe bolnička arhiva koja može da pomogne u pronalasku te dece.
  • Komisija, koju čine roditelji koji sumnjaju da su im bene ukradene iz porodilišta i predstavnici svih klinika KC, do 14.januara treba da pronađe arhive u vezi sa slučajevima nestalih
  • Radiša Pavlović, član državne Komisije za utvrđivanje propusta državnih organa u slučajevima nestalih beba I predsednik Udruženja “Za istinu i pravdu o bebama” rekao je da dve od sedam majki koje sumnjaju da su im bebe ukradene u niškom porodilištu nisu mogle da pronađu originalni protokol s porođaja.
  • Komitet ministara Saveta Evrope ponovo je početkom decembra pozvao Srbiju da hitno usvoji Zakon o nestalim bebama.

  foto: sajt Kliničkog centra

  U Kliničkom centru(KC) u Nišu danas je počela da radi Komisija koja je zadužena za pronalazak nestalih bolničkih arhiva koji bi mogli da pomognu u rešavanju nekih od slučajeva nestalih beba.

  Članovi  Komisije su roditelji koji sumnjaju da su im bebe ukradene iz porodilišta, kao i predstavnici svih klinika KC.

  Na sastanku Udruženja “Za istinu i pravdu o bebama” i čelnika KC  dogovoreno je da Komisija do 14. januara locira nestale arhive koji su u vezi sa slučajevima nestalih beba.

  -Povod za sastanak bio je jedan protokol sa slučajevima od 1968. do 1971. godine. Sedam majki htelo je da izvrši uvid u medicinsku dokumentaciju s porođaja u niškom porodilištu, da bi se ispostavilo da za dve uopšte ne postoje podaci u protokolu. Tako je utvrđeno da protokol nije originalan, već da je to prepis, a gde je original – ne zna se-rekao je Radiša Pavlović, član državne Komisije za utvrđivanje propusta državnih organa u slučajevima nestalih beba predsednik Udruženja “Za istinu i pravdu o bebama”.

  Čelnici KC smatraju da majke imaju prava da znaju sudbinu svojih beba, za koje im je rečeno da su umrle po porođaju, ali nikada za to nisu dobile verodostojne dokaze.

  foto: medija centar beograd

  Pavlović je kazao je da su roditelji podneli 56 novih prijava tužilaštvima zbog sumnje da su im deca ukradena u porodilištvima u Kragujevcu, Nišu, Požarevcu, Kruševcu, Kraljevu i Leskovcu. On  je rekao  da se  nove istrage rade u skladu sa postojećim krivičnim zakonodavstvom,” koji je mogao i ranije da se primenjuje, ali nije postojala povoljna klima za to”.

  Komitet ministara Saveta Evrope ponovo je početkom decembra pozvao Srbiju da hitno usvoji Zakon o nestalim bebama.

  Vlada Srbije je predlog zakona o „nestalim bebama“ uputila Skupštini 8. marta ove godine, ali on još nije usvojen.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi