More

  U Nišu desetoro zaraženih virusom korone, od kojih je petoro u bolnici

  • Jedan od petoro hospitalizovanih pacijenata ima umerene simptome uzrokovane virusom i u stabilnom je stanju, a ostali uglavnom ne pokazuju simptome, navedeno je na veb- sajtu niškog KC
  • Gradski Štab za vanredne situacije održao je danas vanrednu sednicu i usvojio niz mera koje imaju za cilj sprečavanje nastanka i širenja infekcije izazvane novim korona virusom medju zaposlenima i korisnicima usluga javnih i javno komunalnih preduzeća i ustanova
  • Svim predsednicima gradskih opština naloženo je da oforme kol centre za komunikaciju sa starim i iznemoglim licima u cilju pružanja neophodne pomoći pri dostavljanjanju najpotrebnijih životnih namirnica i medikamenata
  • Najavljeno je da će u cilju pojačanja mera dezinfekcije biti korišćena profesionalna oprema za „UV dezinfekciju“ koju poseduje Veterinarski specijalistički institut Niš

  Klinički centar Niš večeras je saopštio da se na Klinici za infektivne bolesti “trenutno leči petoro pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa COVID- 19”.

  Jedan od pacijenata ima umerene simptome uzrokovane virusom i u stabilnom je stanju, a ostali pacijenti uglavnom ne pokazuju simptome, navedeno je na veb- sajtu niškog KC.

  Epidemiolog Branislav Tiodorović je kazao da je u Nišu ukupno desetoro zaraženih, a da su danas još dva uzorka poslata na testiranje u Institut “Torlak”.

  Gradski Štab za vanredne situacije održao je danas vanrednu sednicu i usvojio niz mera koje imaju za cilj sprečavanje nastanka i širenja infekcije izazvane novim korona virusom medju zaposlenima i korisnicima usluga gradskih javnih, javno komunalnih preduzeća i ustanova.

  U saopštenju Štaba navedeno je, između ostalog, da će javnim preduzećima i ustanovama biti podeljeno uputstvo za sprečavanje korona virusa, a da su sva javna preduzeća obavezna da odmah krenu sa edukacijom zaposlenih, kako bi se širenje ovog virusa svelo na najmanju moguću meru.

  U uputstvu za sprečavanje virusa koje će biti dostavljeno javnim preduzećima i ustanovama nalaze se preporuke poput onih da je potrebno češće prati ruke, redovno provetravati prostorije, najmanje dva puta dnevno čistiti radne površine, izbegavati veća okupljanja i javni prevoz, a u slučaju pojave respiratornih tegoba ostajati kod kuće i pratiti savete lekara.

  Štab je apelovao da se građani u svakodnevnom kretanju pridržavaju mera sanitarnog rastojanja, a posebno se apeluje da se u potpunosti primeni naredba Vlade Srbije koja se odnosi na zabranu okupljanja u zatvorenom prostoru sa više od sto ljudi.

  Svim predsednicima gradskih opština naloženo je da oforme kol centre namenjene za komunikaciju sa starim i iznemoglim licima u cilju pružanja neophodne pomoći pri dostavljanjanju najpotrebnijih životnih namirnica i medikamenata.

  Najavljeno je da će u cilju pojačanja mera dezinfekcije biti korišćena profesionalna oprema za „UV dezinfekciju“ koju poseduje Veterinarski specijalistički institut Niš.

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je za koordinatora aktivnosti na sprečavanju širenja korona virusa na teritoriji Grada Niša imenovao epidemiologa Žarka Rankovića.


  U Srbiji danas 46 slučajeva

  U Srbiji je potvrđeno još pet slučajeva zaraze korona virusom, tako da je ukupan broj zaraženih porastao na 46, saopštio je večeras ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

  Lončar je na konferenciji za novinare rekao da pacijenata zaraženih koronavirusom ima u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Kikindi, Nišu, Kragujevcu, Čačku i Zrenjaninu.

  On je kazao da je trenutno 12 pacijenata hospitalizovabo na Infektivnoj klinici u Beogradu, pet u Nišu, četiri u Novom Sadu- od kojih je jedan u ozbiljnom stanju i na respiratoru, jedan u Kragujevcu i jedan u Pančevu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi