More

  U Nišu 11 inficiranih koronavirusom, šestoro hospitalizovano na Infektivnoj klinici

  • Na Infektivnoj klinici u Nišu leči se šestoro obolelih od koronavirusa, dok je još petoro zaraženih u kućnoj izolaciji
  • Samo jedan pacijent ima umerene simptome uzrokovane virusom, dok ostali hospitalizovani uopšte nemaju simptome bolesti, naveo je KC u Nišu.
  • Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je da oni koji krše kućnu izolaciju mogu biti kažnjeni od tri meseca do trig godine zatvora
  • Štab za vanredne situacije u Nišu naložio je niz mera za javni prevoz- dezinfekcija autobusa posle svake vožnje, kao i da na svakom sedištu treba da sedi po jedan putnik
  • Tezge na pijacama moraju da budu udaljene najmanje metar jedna od druge, kao i da se obezbedi mesto za pranje i dezinfekciju ruku
  • “ Objedinjena naplata” mora da obezbedi da u svakom trenutku na šalteru bude samo jedna osoba, tako što će ostali građani sačekati ispred ulaza a ne u istoj prostoriji.

  U Nišu se na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra(KC) leči šestoro pacijenata kod kojih je potvrđeno da su inficirani virusom COVID-19. Ostalih petoro zaraženih koronavirusom u Nišu je u kućnoj izolaciji.

  -Šesti pacijent hospitalizovan je kasno sinoć, ali kod njega kao i kod još četvoro inficiranih koronavirusom nema simptoma bolesti, mada su svi 24-časovnim monitoringom infektologa. Jedino pacijent koji je primljen na Kliniku 10. marta ima i dalje umerene simptome uzrokovane virusom, ali je u potpuno stabilnom stanju-navedeno je na veb-sajtu KC u Nišu.

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je sinoć da oni koji se ne pridržavaju odluke o kućnoj izolaciji mogu biti kažnjeni od tri meseca do tri godine zatvora.

  -Takva je kaznena politika jer je po zakonu definisano da se nepridržavanje mere o kućnoj izolaciji smatra ozbiljnom neodogvornošću i nepoštovanje ako izlaze i ugrožavaju ljude-kazao je Lončar.

  Štab za vanredne situacije grada Niša usvojio je nacrt mera za sprečavanje nastanka i širenja infekcije izazvane koronavirusom kod zaposlenih i korisnika usluga javnih, javno komunalnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Niš.

  Štab je, takođe, usvojio i nacrt Akcionog plana sa kontolnom listom za postupanje u javnim ustanovama radi sprečavanja bolesti koje izaziva koronavirus.

  Direkcija za javni prevoz mora hitno da naloži svim prevoznicima koji obavljaju javni prevoz na teritoriji Niša da sprovedu usvojene mere.

  Predloženo je da vozač autobusa i kondukter moraju da nose zaštitnu masku i rukavice za jednokratnu upotrebu sve vreme dok su u autobusu, kao i da kondukter dozvoli ulaz putnicima samo  na vrata najbliža vozaču i da ih rasporedi gde da sede.

  -Na svakom sedištu treba da sedi samo po jedan putnik, a razmak između dva putnika mora da bude najmanje jedan metar. Predlaže se izlaz samo na vrata najdalje od vozača. Vozač i kondukter su dužni da kada stignu na poslednju stanicu da provetre autobus, operu i dezinfikuju pod autobusa i dezinfikuju sve rukohvate. Posle završenog čišnjenja potrebno je da promene rukavice i stave nove. Posle svake završene vožnje od početne do krajnje stanice obavezno je očistiti i provetriti autobus-navodi se u nacrtu mera Direkciji.

  JKP  “Tržnici” je  naloženo da svi prodavci koji imaju prodajna mesta u zatvorenim prostorijama na pijacama, kao i zaposleni na rizičnim radnim mestima moraju da nose zaštitne maske i rukavice zajednokratnu upotrebu.

  -Neophodno je obezbediti da tezge prodavaca budu udaljene najmanje jedan metar jedna od druge, najmanje jedno mesto za pranje i dezinfekciju ruku prodavcima i građanima korisnicima usluga (najbolje odmah posle ulaza u pijacu). Preporuka je da se ograniči ulaz i izlaz na svim pijacama na jedno mesto (posebno ulaz i izlaz), kao i da kretanje građana bude u jednom pravcu. Potrebno je i dodatno pooštriti mere uklanjanja komunalnog otpada na pijacama. Dezinfikovati prostorije u kojima je kretanje najveće- navodi se u merama Štaba, na čijem je čelu gradočelnik Niša Darko Bulatović.

  “Objedinjenoj naplati” je naloženo da mora da obezbedi da u svakom trenutku na šalteru bude samo jedna osoba, tako što će ostali građani sačekati ispred ulaza a ne u istoj prostoriji.

  -Na svakih sat vremena potrebno je napraviti pauzu i za to vreme izvršiti higijenu radnih površina kao i površina sa kojima korisnici usluga dolaze u kontakt. Svi zaposleni zaduženi za održavanje higijene moraju da nose maske i rukavice zajednokratnu upotrebu na radnom mestu. Dostaviti upravnicima zgrada uputstva u vezi sprečavanja COVID-19. Dezinfikovati prostorije u kojima je kretanje najveće- navodi se u merama.

  Javno-komunalnim preduzećima koja brinu o ćistoći i zelenilu, “Medijani”  i “Gorici” preporučeno je da svi zaposleni na rizičnim radnim mestima moraju da nose zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu, a posebno zaposleni koji imaju kontakt sa korisnicima usluga.

  -Svi zaposleni koji rade na terenu moraju da nose maske i zaštitne rukavice za jednokratnu upotrebu, a ukoliko ne nose zaštitne rukavice moraju nositi rukavice zajednokratnu upotrebu. Svi zaposleni koji rade na terenu potrebno je da svedu kontakte sa građanima na najmanji mogući minimum. Dezinfikovati prostorije i javne površine u kojima je kretanje najveće. I zaposleni koji dolaze u kontakt sa korisnicima usluga moraju da nose maske i rukavice za jednokratnu upotrebu-navedeno je u merama.

  Predsednicima svih pet niških gradskih opština naloženo je da oforme kol centre koji bi bili namenjeni za komunikaciju sa starim i iznemoglim licima, u smislu pružanja neophodne pomoći u vidu dostavljanja najpotrebnijih životnih namirnica i medikamenata.

  Ministar trgovine Rasim Ljajić pozvao je građane koji primete da se u apotekama prodaju maske ili sredstva za dezinfekciju po nerealnim cenama da prijave svakog dana od 7.30 do 22 časa na broj telefona 011/2699610, kako bi  inspekcija to proverila i kažnjavala.

  -Ni vanredno stanje koje bi predsednik Aleksandar Vučić mogao da proglasi večeras neće uticati na manje namirnica, te građani ne treba da prave zalihe-poručio je Ljajić.


  U Srbiji 48 potvrđenih slučajeva koronavirusom

  U Srbiji je danas do 18 časova registrovano ukupno 48 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

  U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak danas do 18 časova testirane su ukupno 283 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

  Od poslednjeg izveštaja, do 18 časova, u Institut Torlak je testirani su uzorci 15 osoba od kojih su dva uzorka bila pozitivna.

  Pozitivni pacijenti nemaju težu kliničku sliku bolesti i nalaze se u kućnim uslovima, navodi se na sajtu covid19.r

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi