More

  U KOSOVSKOJ MITROVICI PRVI PUT ODRŽANA PROTESTNA ŠETNJA “ 1 OD 5 MILIONA”

  • Stotinak građana sa Severa i juga Kosova prvi put je protestvovalo u Kosovskoj Mitrovici.
  • U protestnoj šetnji “ 1 od 5 miliona” bili su i najstariji sin Olivera Ivanovića, Nikola Ivanović, supruga Olivera Ivanovića Marina Ivanović, Rada Trajković, bivši narodni poslanik, Dragiša Đoković, Nenad Radosavljević i troje aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva.
  • Protestna šetnja je  završena paljenjem sveća na mestu gde je ubijen najviđeniji srpski lider sa Kosova i Metohije od 1999, Oliver Ivanović.
  • Nas koji se ne plašimo srpskog režima  ima više nego što sam mislio-rekao je  doskorašnji odbornik SO Severna Mitrovica Marko Jakšić.
  • Protestna šetnja je organizovana uprkos pritiska srpskih  zvaničnika, a obezbeđivalo je oko desetak policajaca
  • Politički profiteri i manipulanti, bilo da su iz Đilasovog Saveza za Srbiju, Jeremićevog, čijeg god već – neka zaobiđu Kosovsku Mitrovicu jer odavde nema nazad, ovo je srpska sredina, a ne sredina za podele-rekao je Marko Đurić.

  Oko sto građana sa Severa, ali i juga Kosova okupili su se večeras na protestu “ 1 od 5 miliona” na trgu Kneza Laza u centru Kosovske Mitrovice.

  Među okupljenima su i najstariji sin Olivera Ivanovića, Nikola Ivanović, supruga Olivera Ivanovića Marina Ivanović, Rada Trajković, bivši narodni poslanik, Dragiša Đoković, Nenad Radosavljević i troje aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva.

  Okupljeni su prvi put prošetali mitrovičkim ulicama  u isto vreme kada je i više desetina hiljada po deveti put šetalo Beogradom.

  Protestna šetnja je  završena paljenjem sveća na mestu gde je ubijen najviđeniji srpski lider sa Kosova i Methije od 1999, Oliver Ivanović, a čije ubice i nalogodavac nisu i posle duže od godinu dana još uvek otkriveni privedeni pravdi.

  -Bilo nas je više nego što sam očekivao. Kupili smo sto sveća da ih upalimo za Olivera, ali nije bilo za sve koji su bili u protetnoj šetnji. Ipak, nas koji se ne plašimo srpskog režima  ima više nego što sam mislio-rekao je  doskorašnji odbornik SO Severna Mitrovica Marko Jakšić.

  Jakšić je ranije rekao je glavni cilj skupa to da” želimo da pošaljemo poruku svima, ali u prvomredu predstavnicima Srbije – da imamo prava na slobodno mišljenje, govor i izbore”.

  -Imao pravo da se razlikujemo od drugih, pa makar bili apsolutna manjina i pravo da zbog tih naših razlika više ne bude razbijenih glava, zapaljenih automobila, pritisaka, otpuštanja, pretnji ili onoga što se desilo Oliveru Ivanoviću-rekao je Jakšić.

  Protestna šetnja je organizovana uprkos pritiska srpskih  zvaničnika, a obezbeđivalo je oko desetak policajaca

  Vlada Srbije i predsednik  Srbije Aleksandar Vučić ne podržavaju ove proteste, pa su juče organizovali protest na u Kosovskoj Mitrovici na koji su organizovano doveli zaposlene u državnim institucijama.

  Direktor Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitorvici, Milan Ivanović, rekao je da učesnici večerašnje šetnje „hoće da sruše i da ruše Srbiju“.

  -Iza  njih stoje zapadni neprijatelji Srbije. Treba da se posrame oni koji idu na neke opozicione mitinge, na koje u dvomilionskom Beogradu ide manje ljudi nego oni koji dolaze na miting u Mitrovici sa 15.000 stanovnika-kazao je on.

  Inače, prema svedočenju zaposlenih u institucijama na Severu stizale su im pretnje sa jedne strane – da imaju radnu obavezu dolaska na miting u petak, a sa druge, da ne smeju da učestvuju u večerašnjoj šetnji.

  Takođe, prema svedočenjima  više građana, navodno je izdato usmeno i posebno uputstvo da se ne dolazi na večerašnji skup, ali je u pojedinim firmama rečeno i to da se čak „ne izlazi ni na ulice“.

  Večerašnja protestna šetnja  “ 1 od 5 milona” još početkom nedelje prijavljena je  Kosovskoj policiji,  a organizator je u dopisu upozorio na opasnost od mogućih provokacija, te zatražio procenu bezbednosti i shodno tome zaštitu.


  ĐURIĆ: NEMA MESTA ZA POLITIČKU DEOBU U KOSOVSKOJ MITROVICI

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić posle duže pauze iznenada je pre pred večerašnju šetnju tri dana boravio na Severu Kosova.

  -Ako u drugim delovima Srbije neko i protestuje i deli ljude po političkoj i po drugoj osnovi, ovde tome jednostavno nema mesta. Narod se tome ovde odlučno suprotstavlja, a politički profiteri i manipulanti, bilo da su iz Đilasovog Saveza za Srbiju, Jeremićevog, čijeg god već – neka zaobiđu Kosovsku Mitrovicu jer odavde nema nazad, ovo je srpska sredina, a ne sredina za podele-ocenio je Đurić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi