More

  U INVESTICIJAMA „LEONIJA“ U SRBIJI VIŠE OD 40 ODSTO ČINE SUBVENCIJE DRŽAVE

  • Nemačka kompanija „Leoni“ do sada je u svoje tri fabrike u Srbiji investirala oko 75 miliona evra, a država je za otvaranje novih radnih mesta u tim fabrikama izdvojila 30,7 miliona evra
  • Srbija je iz budžeta za svako novo radno mesto u „Leoniju“ u Prokuplju izdvojila 5.000 evra, u Doljevcu- 7.000 evra, dok za Niš zvanični podatak ne postoji
  • Finansijska podrška „Leoniju“ bila je i veća jer je država osim subvencija otkupljivala zemljište ili ga besplatno ustupala ovoj kompaniji, a oslobađala ju je i taksi i drugih dažbina
  • Prema proceni predsednika Srbije Aleksandra Vučića, država je subvencionisala nova radna mesta i u drugim stranim kompanijama koje su poslednjih godina stigle u Niš u iznosu „do deset miliona evra“
  • „Jura“ je dobila 7.000 evra po jednom radnom mestu, „Beneton“ i „Džonson elektrik“- po 9.000 evra, a „Jura Šinvon“- 10.000 evra
  • Gradski zvaničnici procenjuju da je od 2011. godine do danas u tim i drugim novim kompanijama u Nišu zaposleno više od 12.000 radnika

  foto: Vesna Torović

  Nemačka kompanija „Leoni“, koja je jedan od najvećih  poslodavaca u Srbiji, više od 40 odsto svojih dosadašnjih investicija mogla je da „pokrije“ novcem koji je dobila iz budžeta Srbije, pokazuju podaci koje su saopštili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i menadžment „Leonija“ prošle srede, kada je svečano otvoren novi proizvodni pogon u njenoj fabrici u Nišu.

  Na zajedničkoj konferenciji za novinare oni su kazali da je „Leoni“ do sada u svoje tri fabrike u Srbiji- u Nišu, Malošištu i Prokuplju, investirao oko 75 miliona evra, a da je država za otvaranje novih radnih mesta u tim fabrikama izdvojila oko 30,7 miliona evra.

  Prema dostupnim podacima, država Srbija je za svako novo radno mesto u „Leoniju“ u Prokuplju izdvojila 5.000 evra, u Doljevcu- 7.000 evra, dok za Niš zvanični podatak ne postoji. Predstavnici države saopštili su prilikom otvaranja prvog pogona „Leonija“ u Nišu, u julu prošle godine, da je na ime subvencija za zapošljavanje u tom pogonu izdvojeno više od šest miliona evra.

  Podrška države Srbije „Leoniju“ je, međutim, i veća, pošto su subvencije samo jedan njen deo.

  Državni i gradski funkcioneri saopštili su da je „država pomogla otvaranje pogona u Nišu otkupom zemljišta za izgradnju“, bez navođenja budžetskog iznosa opredeljenog za ovu namenu.

  Mediji su izvestili i da je opština Doljevac za fabriku „Leonija“ u Malošištu „obezbedila zemljište bez naknade“.

  Opština Prokuplje je „Leoniju“ obezbedila građevinske i druge dozvole i „oslobodila ga svih opštinskih taksi i dažbina“, te preuzela obavezu da „sanira hale i zemljište bivšeg FIAZ-a od ostataka azbesta“.

  Vučić je u sredu prilikom otvaranja novog pogona „Leonija“ kazao da je država subvencionisala nova radna mesta i u drugim stranim kompanijama koje su poslednjih godina stigle u Niš i procenio da je taj iznos „do deset miliona evra“.

  Prema zvaničnim podacima, „Jura“ je dobila 7.000 evra po jednom radnom mestu, „Beneton“ i „Džonson elektrik“ po 9.000 evra, a  „Jura Šinvon“- 10.000 evra. Kompanija „Aster tekstil“ takođe je subvencionisana, ali iznos po novouposlenom radniku nije saopšten.

  Ostale, uglavnom manje kompanije nisu dobijale ovakvu podršku države.

  I deo ovih subvencionisanih kompanija podržan je dodatnim pogodnostima, kao što su beplatno ustupanje građevinskog zemljišta ili oslobađanje od taksi.

  Prema podacima „Leonija“, u najnovijem pogonu u Nišu biće zaposleno 1.123 radnika, a do kraja godine 2.200. U fabrici te kompanije u Prokuplju zaposleno je 2.100, a u Malošištu 2.700 radnika.

  Gradski zvaničnici nedavno se procenili da je od 2011. godine do danas u svim novopridošlim kompanijama u Nišu zaposleno više od 12.000 radnika.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi