More

  U Gerontološkom centru u Nišu najveći propusti loša higijena i hrana

  Odeljenje za inspekcijski nadzor Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja utvrdilo je u vanrednom nadzoru da su u Gerontološkom centru u Nišu najveći propusti loša higijena, nedovoljna količina i loš kvalitet hrane.

  Inspektori su naveli da su minimalni obroci koji se daju korisnicima, da u njima nema dovoljno mesa i povrća, kao i da čaj, dezert i voće dobijaju uglavnom jednom nedeljno.

  -Kvarljiva hrana dugo stoji u frižiderima koji se nalaze u spavaonicama, a to je rizik i opasnost po zdravlje. Zbog bezbednosti, predočen rizik od držanja rešoa u spavaonicama. Na svakom spratu se nalaze dnevni boravci za korisnike. Po rečima v. d. direktora, korisnici ih koriste, ali prilikom obilaska objekta, nijedan korisnik nije provodio vreme u njima- navedeno je u izveštaju.

  Tokom nadzora inspektori su utvrdili da je unutrašnja stolarija dotrajala, zidovi i plafon u kupatilu su u lošem stanju zbog vlage, a propao je i pod, koji je nebezbedan za korisnike.

  -Postoji problem i sa pelenama, pa u proseku korisnik kome su one neophodne dobija dve dnevno. Neprijatan miris naročito se oseća u prizemlju, gde borave korisnici koji boluju od demencije, kao i u delu koji se koristi za pojačani nadzor. Vršiocu dužnosti direktora je naloženo i da se iz soba za dežurstvo uklone trosedi i dvosedi koji navodno služe za noćni odmor negovatelja-navedeno je u zapisniku.

  Džeparac se isplaćuje određenom broju korisnika, a šef računovodstva je inspektorima rekao da je to zbog kovida.

  U Gerontološkom centru zaposleno je 104 radnika, ali radna mesta nisu popunjena u skladu sa Pravilnikom ustanove.

  Inspektori su pohvalili Gerontološki centar zbog lepo uređenog parka sa klupama, letnjikovcem i fontanom, kao i to što dementni korisnici imaju muzikoterapiju.

  Prema Zapisniku, u jedinom državnom staračkom domu u Nišu u trenutku nadzora u decembru prošle godine boravila su 252 korisnika, 156 žena i 96 muškaraca. Nadzor je pokrenut na osnovu usmenog naloga ministra za rad Nikole Selakovića, bez prethodnog obaveštenja Gerontološkom centru u Nišu.

  U Gerontološkom centru u Nišu u toku epidemije koronavirusa 2020.godine zaraženo je 195 korisnika, od kojih je 51 preminuo. Tadašnji direktor Milan Stevanović uhapšen je zbog zbog sumnje da je počinio teško delo protiv zdravlja ljudi, i protiv njega se za to krivično delo još vodi proces u Višem sudu u Nišu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi