More

  U BEOGRADU ODRŽANA PROTESTNA ŠETNJA “ STOP KRVAVIM KOŠULJAMA”

  • Više hiljada građana učestvovalo je večeras u protestnoj šetnji “ Stop krvavim košuljama” u Beogradu, zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojice aktivista u Kruševcu.
  • Savez za Srbiju(SZS) je pozvao nezadovoljne građane da učestvuju u „građanskoj, nestranačkoj šetnji“ organizovanoj „u znak protesta protiv krvavih košulja i nasilja aktuelne vlasti“.
  • Glumac Branislav Trifunović poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću “da će morati da razmisli koliko glava treba da razbije da bi Srpska napredna stranka koju vodi ostala na vlasti”.
  • Protestna šetnja je prošla bez incidenata, iako je ispred Narodne skupštine predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu Sima Spasić preko megafona uzvikivao „Savez za Srbiju je zlo za Srbiju“

  Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu večeras se okupilio više hiljada učesnika protestne šetnje „Stop krvavim košuljama“, koja je organizovana zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu njegovih saradnika, ali i nasilja u državi.

  Glumac Branislav Trifunović  rekao  je na protestu “da ima mnogo glava za razbijanje” i poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će morati da “razmisli koliko glava treba da razbije da bi Srpska napredna stranka koju vodi ostala na vlasti”.

  -Nema šipke za baš sve glave i ljubav ne usadjuje šipkama. Ne bojimo se više tvojih stihova. Nema više tih stihova, rima mržnje kojim ćeč naterati ljude da te pamte-kazao je on.

  Na protestu nije bilo stranačkih obeležja, a prisutni su bili i lideri većeg dela opozicije,dok su učešće na protestu najavili i vojni sindikat, vojni penzioneri…Medju okupljenima su bili I glumci Mirjana Karanović i Trifunović, kao i košarkaški trener Duško Vujošević, ali oni se oni nisu obratili okupljenim građanima.

  Učesnici skupa nosili su veliki transparent „Uvek pištaljka, nikad više puška“, kao i manje na kojima piše „Majo, Marijane“, „Za vladavinu prava i pravde“, „Gašić Bata u mraku te savata“, “ RIP perači prozora“, „Neonaci Naprednjaci“, „Bando krvava“, „Zašto ćutiš Evropo“,“Dole vlada, svom snagom u glavu“, „Otvorite medije za glavu opozicije“ i „Svom snagom u glavu“…

  Pojedinci su nosili zastavu Srbije, duvali u pištaljke, a neki od građana nosili su fantomke.

  Potom su okupljeni građani sa platoa krenuli u šetnju do Studentskog trga, preko Terazija, pored Skupštine Srbije i zgrade Radio-televizije Srbije.

  Isped Radio-televizije Srbije i zgrade “ Politike” građani su oštro negodovali i uzvikivali “ Uaaaaa” i “Av, av, av”. U obe zgrade većina prozora je bila neosvetljena.

  Savez za Srbiju(SZS)  pozvao je nezadovoljne građane da učestvuju u „građanskoj, nestranačkoj šetnji“ organizovanoj „u znak protesta protiv krvavih košulja i nasilja aktuelne vlasti“.

  -Poruka koju građani  žele da „dostojanstveno i civilizovano“ pošalju sa protesta je da uvrede i pretnje nisu njihov rečnik, da metalne štangle nisu njihovi rekvitiziti, da „krvave košulje“ ne smeju postati zastava Srbije, kao i da nasilje ne sme postati „vladajući ambijent“-naveo je SZS.

  Oni su podsetili da su “atmosferu linča, u saučesništvu sa režimskim medijima koji svakodnevno i dodatno kontaminiraju javni prostor, podvrgnuti su svi koji se usude da kritikuju vlast Aleksandra Vučića“.

  -To su aktivisti civilnog društva, političari, novinari… jednom rečju: građani. Crtanje meta na leđa i medijske hajke eskalirali su ponovo u najsiroviju primenu sile – razbijanje glava“-precizirao je SZS.

  Inače, povod za ovu protestnu šetnju je napad na lidera Levice Srbije Stefanovića I još dvojice stranačkih kolega 23.novembra u Kruševcu.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je potom da su uhapšeni M. Ž. (30) i D. G. (31) koji se sumnjiče za napad na Stefanovića i još nekoliko mladića, a ministar Nebojša Stefanović sutradan je rekao da su u roku od dva časa nakon tog incidetna uhapšena trojica mladića.


  PROTEST BEZ INCIDENATA, SIMA SPASIĆ POKUŠAO DA OMETE ŠETNJU

   Ispred Doma Narodne skupštine protestnu šetnju „Stop krvavim košuljama“ pokušao je da omete predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji Sima Spasić koji je preko megafona uzvikivao „Savez za Srbiju je zlo za Srbiju“.

  -Savez za Srbiju je zlo za Srbiju, to je bivši režim. Oslobodili su albanske teroriste, zločince koji su ubijali srpske civile i silovali srpske domaćice- vikao je Spasić.

  Savez za Srbiju(SZS) zamolio je pred početak protestne šetnje građane da “ ne podlegnu provokacijama već da mirnom I civilizovanom šetnjom pošalju sliku da se na nasilje ne odgovara nasiljem”.

  -Od odgovornih pojedinaca iz redova koalicionih partnera SNS, kao i profesionalaca iz MUP, saznajemo da je režim razmatrao mogućnost izazivanja incidenata tokom današnjeg okupljanja građana. Koliko god se režim Aleksandra Vučića trudio da nas sve uvuče u svoju prljavu viziju nasilničke Srbije, uvrede i pretnje nisu jezik naših građana, metalne štangle nisu naši rekviziti, a nasilje ne sme da postane vladajući ambijent u našoj zemlji-naveo je SZS.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi