More

  U ALEKSINCU ZAPALJEN AUTOMOBIL KRITIČARA LOKALNE VLASTI i GRAĐANSKOG AKTIVISTE KOJI JE BIO PROTIV SEČE DRVOREDA

  • Automobil Dušana Ostojića izgoreo je noćas, a njegova je pretpostavka da je požar podmetnut zbog protivljena seči drvoreda u Aleksincu
  • Nemam neprijatelje, nemam nikakve kriminalne poslove, tako da sumnjam da se to dogodilo zbog mog aktivizma povodom seče drvoreda, kao i uređivanja lokalnog portala, u kojem otvoreno pišem o problemima u Aleksincu, rekao je Ostojić
  • Policija i tužilaštvo danas nisu saopštili bilo kakve detalje u vezi sa požarom na Ostojićevom automobilu
  • UNS i NKD zahtevaju od policije i tužilaštva da hitno rasvetle ovaj incident i kazne izvršioce
  • Zbog seče drvoreda početkom maja građani su protestovali u Aleksincu, a opozicija je podnela krivične prijave zbog sumnje da je to bilo protivpravno
  foto privatna arhiva

  Automobil građanskog aktiviste, novinara i stomatologa Dušana Ostojića izgoreo je noćas  u Aleksincu, a on pretpostavlja da je požar podmetnut zbog njegovog nedavnog aktivizma, posebno zalaganja da se zaustavi seča drvoreda u ovom gradu.

  -Nezvanično sam saznao da je moj auto ubačen koktel benzina i još nečega, i u unutrašnjosti je sve izgorelo. Nemam neprijatelje, nemam nikakve kriminalne poslove, tako da sumnjam da se to dogodilo zbog mog aktivizma povodom seče drvoreda, kao i uređivanja lokalnog portala, u kojem otvoreno pišem o problemima u Aleksincu- rekao je  Ostojić.

  On je izrazio zabrinutost za porodicu i sebe.

   Ostojić je naveo da je automobil „ševrlot kalos“ zapaljen ispred zgrade u kojoj on živi, kao i da je materijalna šteta oko 200.000 dinara, mada je auto toliko oštećen tako da ne može više da se koristi.

  Policija i tužilaštvo danas nisu saopštili bilo kakve detalje u vezi sa požarom na Ostojićevom automobilu. Pripadnici policije, vatrogasci i forenzičari bili su na licu mesta.

  Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas paljenje Ostojićevog automobila i zatražilo da policija i tužilaštvo hitno rasvetle ovaj incident i da nalogodavce i izvršioce privedu pravdi.

  -O paljenju automobila Ostojić je obavestio premijerku Anu Brnabić i ministra policije Nebojšu Stefanovića, navodi se u saopštenju UNS-a.

  Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) pozvala je policiju i tužilaštvo da u najkraćem roku reše slučaj i otvore istragu o mogućoj političkoj pozadini događaja.

  -To je poslednji u nizu napada na aktiviste u Srbiji koji su se naročito intenzivirali u poslednjih 18 meseci, a istrage napada se odvijaju neobično sporo ili su potpuno blokirane, navodi se u saopštenju NKD.

  NKD dodaje da je o incidentu obavestila i Evropsku komisiju, te da će obavestiti i sve relevantne međunarodne institucije koje se bave ljudskim pravima i donatorsku zajednicu koja finansijski podržava razvoj sistema pravosuđa i bezbednosti u Srbiji.

  Početkom maja u centru Aleksinca isečen je drvored od 45 lipa i kestena, po naređenju lokalne vlasti, koja je tvrdia da drvored ugrožava kanalizaciju, a nakon što je Šumarski institut kroz svoj elaborat „odobrio“ da se on ukloni sa šetališta.  Lokalna vlast je navela da će umesto lipa biti posađeni javori.

  Seča drvoreda u Aleksincu pokrenula je proteste građana, među kojima je bio i Ostojić. Građani su čak i svojim telima bezuspešno pokušali da zaustave seču. Opozicija je podnela krivične prijave zbog sumnje da je seča drvoreda nezakonita.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi