More

  Tužilaštvo ekspresno proverava sporni tvit Vesne Pešić

  • Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Odeljenju za Visoko tehnološki kriminal da istraži sporne navode Vesne Pešić na Tviteru
  • Portparolka tužilaštva Irena Bjeloš rekla je da je predmet formiran u subotu odmah nakon objave tvita na nalogu Pešićeve
  • Ministarska pravde Nela Kuburović ocenila je tvit Pešićeve slandalozan, a predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da se pozivanje na ubistvo Aleksandra Vučića ne sme tolerisati
  • Pešićeva je tvit sama izbrisala jer je, kako je rekla, znala da će tekst biti preokrenut za režimske napade i dodala da je mislila na sebe, a ne na predsednika Srbije
  foto: Tviter nalog Vesne Pešić

  Odeljenje za Visoko tehnološki kriminal dobilo je nalog od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da istraži sporne navode Vesne Pešić objavljene na društvenoj mreži Tviter.

  -Javni tužilac je naložila da se preduzmu sve mere u skladu sa zakonom. Slede provere da li ima elemenata krivičnog dela za postupak koji bi se vodio po službenoj dužnosti- rekla je za Tanjug portparolka tužilaštva Irena Bjeloš.

  Bjeloševa je precizirala da je predmet jformiran u subotu odmah nakon objave tvita na nalogu V. P.

  Članica Predsedništva SNS-a i ministarska pravde Nela Kuburović pozdravila je reakciju tuzilastva i inicijativu da preispita da li postoje elementi krivičnog dela u tvitu Pešićeve, koji smatra slandaloznim.

  -Pozivanje na ubistvo predsednika bilo koje države, a pogotovu u onoj u kojoj pre nesto više od 15 godina ubijen premijer, i to u trenutku kada su upravo politicki istomisljenici Vesne Pešić bili na vlasti, govori samo da građani na predstojećim izborima biraju između Srbije u kojoj se nasilje, kriminal i vešala na ulici ne tolerišu, Srbije koja gradi puteve i otvara nova radna mesta – i Srbije u kojoj se upiru cevi snajpera na legitimno izabranog predstavnika naroda, izaziva nered i haos na ulicama, i ne postuje volja građana-rekla je Kuburović.

  Inače, tvit Pešićeve, koji je sama izbrisala, članovi Srpske napredne stranke okarakterisali su kao „zastrašujuće pretnje“, „pozivanje na ubistvo predsednika“ i govor mržnje.

  Predsednica Skupštine Maja Gojković pozvala je nadležne da hitno reaguju u skladu sa zakonom kako bi pokazale da se pozivanje na ubistvo Aleksandra Vučića ne sme tolerisati.

  Pešićeva je tvit sama izbrisala jer je, kako je rekla, znala da će tekst biti preokrenut za režimske napade. Ona je, navodi, mislila na sebe, a ne na predsednika Srbije.

  -Evo navalilo na mene na Pinku da hoću da ubijem predsednika. A ja htela da ubijem sebe. Svašta će da preokrenu u napad, zaista neverovatno. Čak sam taj tvit izbrisala, da ne bi došlo do ovakvih izobličenih režimskih napada“, napisala je Pešić u subotu popodne na Tviteru.

  U spornom tvitu ona je, između ostalog, napisala: „Hajde bre da vas vidim šta ćete kada se proglasi doživotnim predsednikom. Dok tviteraši bezbrižno tviterišu. O tome ne mislite. Eno ga Putin baš to radi. Ako Brnabićka da ostavku da znate – sprema se doživotni Vučić. E nema tu bojkota, samo cev u glavu“.

  Vesna Pešić je jugoslovenska i srpska sociologinja, koja je od od 1990. godine bila predsednica Građanskog saveza Srbije, a nakon utapanja te partije u Liberalno demokratsku partiju imenovana je za predsednicu Političkog saveta te stranke.

  Bila je jedna od vođa Koalicije Zajedno, poslanica i ambasadorka u Meksiku.

  Osnivačica je brojnih organizacija za mir i ljudska prava, između ostalog Helsinškog Komiteta u Srbiji 1985. godine

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi