More

  Turistički radnici: Od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije korone 90 odsto agencija posluje bez ikakvih prihoda

  • Oko dvesta zaposlenih u turističkim agencijama u Nišu okupilo se danas na skupu „Deset minuta za spas turizma – sačuvajmo turizam“ kako bi upozorili da je njihovo poslovanje izuzetno ugroženo epidemijom koronavirusa, zbog čega im je neophodna podrška države
  • Apel za pomoć turističkom sektoru koji je nedavno prosleđen državnim institucijama još uvek je bez konkretnog odgovora, kazala je turistička radnica Milica Began
  • Vlasnik turističke agencije „Ski end Sun Travel“ Bojan Milosavljević je precizirao da je agencijama potrebna pomoć u isplati zarada zaposlenima, ocenjujući da će država, ukoliko to učini, “imati korist kada se situacija bude normalizovala”
  • Skupovi upozorenja turističkih radnika održani su i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu
  foto: Biljana Ljubisavljević

  Oko dvesta zaposlenih u turističkim agencijama u Nišu okupilo se danas na skupu „Deset minuta za spas turizma – sačuvajmo turizam“ kako bi ukazali nadležnim institucijama da je njihovo poslovanje izuzetno ugroženo epidemijom koronavirusa, zbog čega im je neophodna podrška države.

  Oni su najpre prošli kroz grad turističkim autobusima, a potom se okupili na centralnom Trgu kralja Aleksandra, noseći kofere, rekvizite za plažu, suncobrane i parole na kojima je pisalo „Grupa koja ne ide nigde“, „Grupa koja ne putuje u Atinu“, „Grupa koja ne putuje u Moskvu“ ili „Grupa koja ne putuje u Lisabon“.

  Turistička radnica Milica Began je pročitala apel za pomoć turističkom sektoru, podsećajući da je turizam tokom pandemije devastiran na globalnom nivou, a da su u najvećem broju zemalja turistički radnici su prepoznati kao najugroženiji deo privrede.

  – Apel za pomoć turističkom sektoru koji je prosledjen državnim institucijama još uvek je bez konkretnog odgovora. Ali, naše kolege hotelijeri su pre par dan dobili očekivanu pomoć, pa se i mi koji činimo druge delove turističke privrede nadamo sličnom modelu- rekla je Began. 

  Vlasnik turističke agencije „Ski end Sun Travel“ Bojan Milosavljević kazao je da od uvodjenja vanrednog stanja u Srbiji čak 90 odsto agencija posluje bukvalno bez ikakvih prihoda. On je kazao da su ugrožene i druge privredne grane, ali da je sektor turizma pogodjen najviše.

  – Od države nam je potrebna pomoć u isplati plata za zaposlene u turističkim agencijama, kako bi one postojeći broj radnika. Ukoliko zadržimo postojeće kapacitete, država će imati koristi kada se situacija bude normalizovala. Sve te plate će joj se višestruko vratiti- rekao je Milosavljević.

  On je kazao da se nada da će i država i grad imati sluha da im pomognu kako bi turističke agencije zadržale postojeće kapacitete.

  Skupovi upozorenja turističkih radnika održani su i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.


  Zahtevi turističkih radnika Srbije

  Zahtevi turističkih radnika nadležnim državnim i lokalnim organima u Srbiji su:

  1. Isplata bruto minimalnih ličnih dohodaka u narednih šest meseci

  2. Otpis obaveza po osnovu poreza i doprinosa za prva tri meseca opšte pomoći privredi

  3. Moratorijum na obaveze prema finansijskim institucijama u narednih devet meseci

  4. Dodatna sredstva samo za sektor turizma i transporta u Fondu za razvoj Srbije, sa ubrzanom procedurom odobravanja i isplate kredita

  5. Odlaganje obaveza plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit u vremenu trajanja vanrednih okolnosti

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi