More

  TRIBINA UPSS O KATASTROFALNOM POLOŽAJU RADNIŠTVA U SRBIJI

  • Na tribini ćemo ukazati da radništvo nestaje i da se ogromani slojevi društva pretvaraju u novu klasu – u prekarijat, navodi Udruženi pokret slobodnih stanara.
  • Oni saopštavaju da su povodi za tribinu samoubistva, samosakaćenja i štrajkovi glađu radnika kojima je država namenila životnu bezizlanost.
  • Inteligencija se drži po strani, radnici se ne bune, kada im zatvore fabrike, ali to ništa ne čudi, zbog sveopšte inercije ovog društva i apatije , kaže sociolog Đokica Jovanović.

  foto: facebook profil UPSS

  Tribina Udruženog pokreta slobodnih stanara(UPSS) “ I radnike ubijaju, zar ne?” biće održana sutra sa početkom u 18 časova u Mesnoj zajednici “ Božidar Adžija” u Nišu.

  -Na tribini želimo da ukažemo na bezizlazan položaj radništva i svih koji žive od svog rada u Srbiji. Da ukažemo na to, da radništvo nestaje i da se ogromani slojevi društva pretvaraju u novu klasu – u prekarijat-navode organizatori tribine.

  UPSS konstatuje da su povodi za razgovor uništavanje i poslednjih preduzeća u kojima su radnici imali bar minimalnu socijalnu sigurnost, kao što su Azotara, Goša…

  – Povodi su samoubistva, samosakaćenja i štrajkovi glađu radnika kojima je država namenila životnu bezizlanost-navode iz UPSS.

  Udruženi pokret slobodnih stanara i sociolog Đokica Jovanović, jedan od osnivača ovog pokreta, među prvima su u Srbiji ukazali na različite probleme prekarne društvene klase na jugu Srbije.

  -Društvo je inertno, te zbog toga i nema volje da se prekarijat aktivira.  Inteligencija se drži po strani, radnici se ne bune, kada im zatvore fabrike, ali to ništa ne čudi, zbog sveopšte inercije ovog društva i apatije – kaže Jovanović.

  Branislav Markuš iz Socijalnog foruma iz  Zrenjanina i Jovanović, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu daće uvodnu reč na tribini.


  MIHAJLOVIĆ: NOVINARI NISU PREKARNI, ALI JE VELIKI BROJ U PREKARNOM POLOŽAJU

  Sociolog Srećko Mihajlović ocenio je ranije da je veliki broj novinara među onima koji se nalaze u beznadežnoj situaciji srpskog prekarnog društva.

  -Reći da su svi novinari u Srbiji prekarni, nije tačno, ali i reći da je malo novinara u prekarnom položaju, takođe nije tačno. Naš nalaz govori u prilog tome, da su dve trećine novinara bliže prekarnom, nego nekom dostojansatvenom položaju – rekao je Mihajlović, na tribini UPSS.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi