More

  Tribina u Nišu: Sve raznovrsniji i bezočniji pritisci na lokalne medije

  • U poslednje vreme su pritisci na lokalne medije sve inovativniji i bezočniji, ali oni ne smeju da nas uspore u tome da i dalje radimo svoj posao najbolje što možemo, rečeno je na tribini “Bukom protiv pritisaka”, na kojoj su učestvovali predstavnici lokalnih i regionalnih medija sa juga Srbije koji su izloženi različitim udarima
  • Na tribini, održanoj u dvoristu niškog Siti smart radija, predstavnici leskovačkog JUGpressa, internet portala Info Vranjske, niških Južnih vesti, kao i niških nevladinih organizacija Odbor za ljudska prava i Nacionalna koalicija za decentralizaciju rekli da je “lek” protiv pritisaka na medije- javnost
  • Upućen je apel za veću solidarnost esnafu u Beogradu- centralnim medijima i novinarskim organizacijama, koje bi, kako je ocenjeno, trebalo da im pruže značajniju podršku, uz podsećanje da se “rovovska bitka vodi na lokalu”
  • Zaključeno je da bi na pritiske trebalo odgovoriti i “međusobnim povezivanjem, zajedničkom akcijom i uključivanjem građana”, ali bez preciziranja šta bi takvi predlozi trebalo da sadrže
  • Panelisti su između ostalog govorili o astronomskim tužbama kompanije Milenijum tim protiv JUGpressa i Info Vranjskih zbog toga što su objavili izveštaje sa konferencije za novinare Narodne stranke, kao i o lažnom portalu koji “izgleda” kao Južne vesti, a negira ono što Južne vesti objave i blati njihovu glodurku Gordanu Bjeletić
  Foto: m. k.

  U poslednje vreme su pritisci na lokalne medije sve inovativniji i bezočniji, ali oni ne smeju da nas uspore u tome da i dalje radimo svoj posao najbolje što možemo, rečeno je na tribini “Bukom protiv pritisaka”, na kojoj su učestvovali predstavnici lokalnih i regionalnih medija sa juga Srbije koji su izloženi različitim udarima.

  Na tribini, održanoj u dvoristu niškog Siti smart radija, predstavnici leskovačkog JUGpressa, internet portala Info Vranjske, niških Južnih vesti, kao i niških nevladinih organizacija Odbor za ljudska prava i Nacionalna koalicija za decentralizaciju, rekli su da je “lek” protiv pritisaka na medije- javnost.

  Upućen je apel za veću solidarnost esnafu u Beogradu- centralnim medijima i novinarskim organizacijama, koje bi, kako je ocenjeno, trebalo da im pruže značajniju podršku, uz podsećanje da se “rovovska bitka vodi na lokalu”.

  Zaključeno je da bi na pritiske trebalo odgovoriti i “međusobnim povezivanjem, zajedničkom akcijom i uključivanjem građana”, ali bez preciziranja šta bi takvi predlozi trebalo da sadrže.

  Panelisti su govorili o nedavnim tužbama kompanije Milenijum tim, kojoj se pripisuje bliskost sa SNS vlašću, protiv osam nacionalnih i lokalnih medija, među kojima su i JUGpress i Vranjske, a u kojima se traži odšteta od po 100.000 evra zbog prenošenja izjava lidera opozicione Narodne stranke na konferencijama za novinare u Vranju i Vranskoj Banji.

  Oni su upozorili i na pravljenje lažnog portala koji se zove isto kao Južne vesti i ima isti vizuelni identitet, a na kojem se negiraju tačne informacije koje objavljuje originalni portal i iznose neistine o urednici Južnih vesti Gordani Bjeletić.

  Uputili su kritike gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski koja je nedavno saopštila da će portalima i štampanim medijima “koji komentarišu izjave” gradskih zvaničnika ubuduće biti uskraćivane izjave i infromacije koje traže, što je ocenjeno kao kršenje Ustava Srbije o Zakona o javnom informisanju i medijima.

  – Dve tužbe Milenijum tima protiv nas, u kojem se traži ukupno 200.000 evra, su očigledan pritisak na nas, pa I pokušaj da budemo ugašeni, kao i upozorenje svim drugim medijima koji nisu pod kontrolom vlasti da “paze šta rade”- rekla je Ljiljana Stojanović, glavna i odgovorna urednica JUGpressa.

  Ona je podsetila da Milenijum tim nije uputio nikakav demanti na izveštaj sa konferencije za novinare Narodne stranke, niti je podneo žalbu Savetu za štampu, niti je tužio političare koji su to izjavili, niti je tužio druge medije koji su izveštavali sa te konferencije, već je tužio samo JUGpress i Info Vranjske.

  Novinar Info Vranjskih Mihajlo Stojković je dodao da su se pritisci na ovu redakciju intenzivirali 2016. godine, posle kojih se nedeljnik Vranjske ugasio, a da je nešto kasnije formiran pravni tim pri SNS-u, koji “prati rad” ovog portala, koji je nastavio da funkcioniše.

  Prema njegovim rečima, do sada je protiv Info Vranjskih podneto sedam tužbi zbog navodnih duševnih bolova tužilaca, koje im stignu “i kada portal objavi kolika im je plata”.

  Lokalni SNS, takođe, u svojim saopštenjima sistematski iznosi najprizemnije uvrede na račun urednika i novinara Info Vranskih, među kojima su, kako su navodili, i “svinjogojstvo”, “pacer” ili “fekalija od čoveka”.

  – Nas godinama spremaju za ovako nešto. Jedina je razlika što sada više ne važe ni zakonske, ni etičke, ni ljudske norme. I što postoje inovacije u napadima, kao što su lažni portali, kojih je sve više- rekla je glodurka Južnih vesti, koje su godinama unazad trpele poreske pritiske, a urednici i novinari praćeni ili im je prećeno.

  – Mi smo otkrili i objavili da, recimo, iza lažnih portala Južnih vesti i Ozon presa stoji Zoran Majdak iz SNS-a i podneli smo tužbe, ali nismo dozvolili da nas sve to omete da nastavimo da radimo osnovni posao što bolje možemo- dodala je ona.


  Možemo da očekujemo još jači pritisak

  Predsednik Odbora za ljudska prava Dragan Đorđević je ocenio da su građani Srbije svakoga dana, od jutra, izloženi sistematskoj kampanji dezinformisanja u mejnstrim medijima, tako da im se i ne može pripisati velika odgovornost zbog njihove nezainteresovanosti za ono što se dešava profesionalnim medijima.

  – Možemo da očekujemo još jači pritisak na profesionalne medije- zaključio je on.


  Tribunal za medijske zločine

  – Kada su podnete tužbe Milenijum tima protiv nekih medija svi mediji su trebali da prenesu “sporne” izveštaje, a najveći među tuženima, kao što je recimo Junajted medija grupa, treba da preuzme sve tužbe- rekao je Milan Zitrojević iz NKD.

  On se založio za medijsku lustraciju i ocenio kao dobru ideju o formiranju Tribunala za medijske zločine.

  1 KOMENTAR

  1. Mediji u Nišu ne postoje 20 tak godina….ili su u službi vlasti…..ali nije čudo videvši ko vkada i kako vlada…uglavnom su svi poslušnici iz vlasti Beograda…struktura ljudi koji kontrolišu medije u Nišije grozna…uglavnom na mestima pred.opština su neobrazovani ,seljaci,koji naredjuju ili cenzurišu novinare…novinari dugo godina nisu ilu ne smeju da osude nekog ili nešto od aktuelne vlasti…uglavnom piju u kafićima kafice i sa funkcionerima šuruju i kroje uredjivačku politiku novina…primer su,Južne vesti,kone nisu nikad prozvale ni jednog rukovodioca a mogli su…a ako ovako kao sad pišaljete neki komentar,ne daj bože da je loš,cenzura skedi,nikada se ne objavi to je sramota…sloboda medija je kultura življenja i opstanka društva u kojem živiš…

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi