More

  TRIBINA DANASA: PROMENE SU MOGUĆE KADA GRAĐANI POČNU DA VERUJU SVOM FRIŽIDERU A NE TELEVIZORU

  • Promena će biti moguća tek kada građani budu više verovali sebi, a ugasili televizore preko kojih ih vlast dresira, rekao je sociolog Đokica Jovanović
  • Protesti su samozavaravanje koje se često pretvara u neobavezan provod, a na njima slušamo fantazije, rekao je književnik Svetislav Basara
  • Basara je dodao da je za promene neophodno da se u Srbiji pojave autentične političke stranke levice, centra i desnice, koje će biti zasnovane na zakonu i demokratskim principima
  • Ja pripadam manjini koja misli da nije dovoljno samo promeniti aktuelnu vlast, već je neophodno imati plan za budućnost države, rekao je urednik Danasa Radivoj Cvetićanin
  • Izbori kao opcija su nemogući jer postoji medijski mrak za sve druge osim za Vučića, ocenio je urednik Južnih vesti Aleksandar Stankov
  • Urednica istog portala Gordana Bjeletić je kazala da u Nišu još uvek ne postoji televizija kao što je Pink, ali da to ne znači da medijska situacija nije zabrinjavajuća

  Jedino efikasno sredstvo borbe protiv beskrupulozne propagande aktuelne vlasti je da građani počnu više da veruju svom frižideru nego svom televizoru, jedna je od poruka sa tribine „Zlatno doba NIŠtavilA“, održanoj danas u Nišu, u organizaciji dnevnog lista Danas i organizacije Novi optimizam.

  – Mediji u Srbiji su postali propagandna osmatračnica vlasti, a građani na taj način izloženi dresuri od strane te vlasti. Mnogi od nas su digli ruke od sebe, a sve više nas i na sebe. Promena će biti moguća tek kada više budemo verovali sebi, a televizore koji nas „dresiraju“ ugasimo- rekao je Đokica Jovanović, doktor sociologije i predsednik Udruženog pokreta slobodnih stanara.

  Osim Jovanovića na tribini su govorili urednici Južnih vesti Gordana Bjeletić i Aleksandar Stankov,  kao i Svetislav Basara, književnik i kolumnista Danasa, Radivoj Cvetićanin, urednik i komentator Danasa i Zorica Miladinović, dopisnica Danasa iz Niša.

  U Deli prostoru, u povremeno polemičnoj atmosferi, više desetina posetilaca je iznosilo različita mišljenja o situaciji u Nišu i Srbiji, te predlagalo različite „izlaze“ iz krize.

  – Vučić predstavlja manjinu jer je za njega glasalo 55 odsto od manje od 60 odsto izašlih građana. Kriva je većina što dopušta toj manjini da žari i pali Srbijom. Ta većina ne radi ništa drugo osim što jadikuje i nada se da će kritična masa rešiti stvar. Protesti su samozavaravanje koje se često pretvara u neobavezan provod, a na njima slušamo fantazije- rekao je Basara.

  On je kazao da će stanje biti sve gore sve dok delovanje većine ne dobije političku formu i jasne ciljeve.

  – Neće ga promeniti nekakve žute patke, ili Jovan bez zemlje, odnosno Đilas bez stranke, ili Boško Obradović, koji je ideološki gori od Vučića. Za promene je neophodno da se u Srbiji pojave  autentične političke stranke levice, centra i desnice, koje će biti zasnovane na zakonu i demokratskim principima- rekao je Basara.

  Prema njegovim rečima, Srbija je do sada imala samo jednu pravu stranku 21. veka- DS Zorana Đinđića, dok su sve ostale bile ili jesu tiranske, hajdučke ili burazerske družine.

  – Mnogi koji hoće promenu vlasti kažu- hajde da ga promenimo pa ćemo posle da vidimo šta ćemo. Ja pripadam manjini koja misli da nije dovoljno samo promeniti vlast već je neophodno imati plan za budućnost- rekao je Cvetićanin.

  On je kazao da je možda sada trenutak da Srbija krene ka promeni državnog modela koji postoji u poslednja dva veka, kada je imala najmanje četiri diktature i kratke periode demokratije. To nije jednostavno i ne može ići brzo.

  Prema njegovoj oceni, eventualne promene na sledećim izborima u SAD mogu „pogurati“ promene i u Srbiji, Izraelu, Mađarskoj i drugim zemlja u kojima su na vlasti takođe populisti i autoritarci.

  – Razlika između Srbije i zemalja razvijene demokratije koje predvode takve „vođe“ je što tamo institucije funkcionišu, pa  se može dogoditi da vođe budu optužene za koruociju i druge propuste, dok ovde to nije moguće- kazao je.

  Stankov je ocenio da aktuelni protesti mogu dovesti do nekih promena, ali da su za to potrebne nove političke stranke i ljudi,posebno mladi. Omasovljenje i intenziviranje protesta može doprineti da neki ljudi u institucijama počnu da rade bolje.

  – Izbori kao opcija su nemogući, jer postoji medijski mrak za sve druge osim za Vučića- rekao je on.

  Bjeletić je dodala da aktuelna vlast troši mnogi energije i novca kako bi „dokazala“ da su stvari bolje nego što realno jesu. Za to u velikoj meri služe medijski konkursi na kojima prorežimski mediji dobijaju ubedljivo najveća sredstva.

  – U Nišu još uvek ne postoji televizija kao što je Pink, ali to ne znači da medijska situacija nije zabrinjavajuća- zaključila je.

  Miladinović je kazala da se aktuelna vlast trudi da sadašnji period predstavi kao zlatno doba, te tako ističe da je, za razliku od prethodnog perioda, u Niš poslednjih godina stiglo oko 210 miliona evra investicija, otvoreno desetak fabrika, zaposleno najmanje 15.000 ljudi, a nezaposlenost manja za skoro 15 odsto nego pre četiri godine.

  – Ipak, ovakvi podaci imaju i tamnu stranu, i postaju diskutabilni, kada se zna da je najveći broj fabrika ugovorila ili dovela prethodna vlast, a investicije prate državne subvencije od skoro 90 miliona evra. Građani Niša su u tim fabrikama najčešće zaposleni na određeno vreme, često primaju minimalce ili nemaju pravo na sindikalno organizovanje- rekla je ona.

  Posetioci tribine iznosili su ocene da su sadašnji građanski protesti jedina pozitivni politički pomak, ali i da se promene ne mogu ostvariti samo negativnom kampanjom, već se mora znati šta se hoće i na koji način.

  Čula se i ocena da je jedini izlaz pravi promena sistema, kojoj bi trebalo da prethodi definisanje nacionalnog interesa.


  PROMOCIJA KORAKSOVOG KALENDARA U CENTRU NIŠA

  Pre tribine, ekipa Danasa je u Obrenovićevoj ulici u centru Niša promovisala  list, kao i godišnji kalendar sa karikaturama Predraga Koraksića Koraksa.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi