More

  TRANSPARENTNOST U FUNKCIONISANJU LOKALNIH SAMOUPRAVA RELATIVNO NISKA, MEĐU LOŠIJIMA GRADOVI BEOGRAD I NIŠ

  • Od četiri najveća grada u Srbiji najnižu tranparentnost u funkcionisanju ima Beograd, a odmah iza njega Niš, dok Novi Sad i Kragujevac u odnosu na njih imaju bitno bolji rezultat, mada se i on ne ubraja u dobre, pokazuje istraživanje Transparentnosti Srbija u kojem je meren indeks transparentnosti lokalne samouprave u 2019. godini
  • Svi najveći gradovi imaju gori rezultat nego 2015. godine, kada je Transparentnost Srbija prvi put merila ovaj indeks transparentnosti u 145 gradova i opština u Srbiji
  • Prosečna ovogodišnja ocena transparentnosti u radu gradova i opština u Srbiji je svega oko 40 od maksimalnih 100, što je relativno nisko, kažu u ovoj organizaciji
  • Najgore rangirane jedinice lokalne samouprave, sa 20 i manje poena, su Smederevska Palanka, Preševo, Svilajnac, Bogatić i Ub
  • Najbolje rangirane lokalne samouprave u Srbiji, koje imaju od 60 do 67 poena, su Plandište, Paraćin, Novi Pazar, Veliko Gradište, Užice, Vrnjačka Banja, Leskovac i Vranje

  Od četiri najveća grada u Srbiji najnižu tranparentnost u funkcionisanju ima Beograd, a odmah iza njega Niš, dok Novi Sad i Kragujevac u odnosu na njih imaju bitno bolji rezultat, mada se i on ne ubraja u dobre, pokazuje istraživanje Transparentnosti Srbija u kojem je meren indeks transparentnosti lokalne samouprave u 2019. godini.

  Svi najveći gradovi imaju gori rezultat nego 2015. godine, kada je ova organizacija prvi put merila indeks transparentnosti u 145 gradova i opština u Srbiji.

  Prosečna ovogodišnja ocena transparentnosti u radu gradova i opština u Srbiji je svega oko 40, što je relativno nisko, a najveći broj indeksnih poena je svega 67, navodi ova organizacija. Ukupan zbir poena kreće se u rasponu od 0 do 100.

  Prema rezultatima Transarentnosti Srbija, na listi 145 gradova i opština Beograd se nalazi na 118. mestu (sa 30 poena), Niš na 106. mestu (sa 34 poena), Kragujevac na 58. mestu (sa 42 poena) i Novi Sad na 52. mestu (sa 42 poena).

  Grad Beograd je 2015. godine bio na 97. mestu (sa 36 poena), Niš na 53. mestu (sa 45 poena), Kragujevac na 40. mestu (sa 48 poena), a Novi Sad na 86. mestu (sa 38 poena).

  Najgore rangirane jedinice lokalne samouprave, sa manje od 20 poena, jesu Smederevska Palanka sa 12 poena (145. mesto), Preševo sa 13 poena (144. mesto), Svilajnac sa 18 poena (143. mesto), Bogatić sa 19 poena (142. mesto) i Ub sa 20 poena (141. mesto).

  Ukupno, 76 jedinica lokalne samouprave pogoršalo je svoje ocene, šest imaju istu, a 63 bolju  ocenu. Jedanaest JLS su izgubile više od trećine svojih ocena iz 2015. godine.

  – Prosečan rezultat srpskih gradova i opština je ostao nepromenjen od 2015. do 2019, ali većina opština se pomerila na gore ili na dole na tabeli. Ovo istraživanje takođe pokazuje da jednom postignuti nivo transparentnosti ni u kom slučaju nije garancija održive dobre prakse- navodi Transparentnost Srbija u analizi.

  U analizi se dodaje da većina negativnih nalaza koji su identifikovani 2015. godine i dalje stoji, a da su među njima neredovno ažuriranje Informatora o radu ili neobjavljivanje svih obaveznih podataka, nedostatak informacija o postupcima donošenja odluka ili nedostatak informacija o nekretninama i drugoj opštinskoj imovini.

  Transparentnost Srbija je prvi put merila indeks transparenosti svih JLS u Srbiji 2015. godine, dok je 2017. godine taj indeks meren na uzorku od 15 JLS.

  Indeks transprentnosti predstavlja zbir poena dobijenih ocenjivanjem 95 indikatora (indikatorskih pitanja), na koje su odgovori prikupljani pregledanjem zvaničnih internet prezentacija jedinica lokalne samouprave (JLS), posećivanjem svih uslužnih centara i prostorija uprave, dobijanjem informacija JLS po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, kao i pribavljanjem podataka od drugih organa, kao što su Poverenik za informacije od javnog značaja ili Agencija za borbu protiv korupcije.

  Indikatori su grupisani u osam kategorija – „Skupština i veće“, „Budžet“, „Opština i građani“, „Slobodan pristup informacijama“, „Javne nabavke“, „Informator o radu“, „ Javna preduzeća i ustanove“ i „Javne rasprave“, dok 14 indikatora spada u kategoriju „ostali“.


  SAMO OSAM LOKALNIH SAMOUPRAVA U SRBIJI IMA VIŠE OD 60 POENA

  Samo osam od 145 JLS ima rezultat koji je veći od 60.

  Najbolje rangirana JLS je opština Plandište, sa ocenom 67, dok drugo mesto dele Paraćin i Novi Pazar sa ocenom 66, pa Veliko Gradište i Užice (64), Vrnjačka Banja (62) i Leskovac i Vranje (60).

  Za poslednje četiri godine šest opština je popravilo svoje ocene za 20 poena ili više.

  – Najveći rast indeksa ima nekoliko opština koje su imale nisku startnu poziciju. Na primer, grad Bor je popravio svoju ocenu za više nego duplo u poslednje četiri godine, ali to je bilo dovoljno tek da dostigne prosek cele Srbije. Posvećenost državnih službenika i sistemske reforme su doneli efekat u Velikom Gradištu i Novom Pazaru- naveli su u Transparentosti Srbija.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi