More

  Tiodorović: Očekujemo do kraja godine i vakcinaciju dece protiv kovida 19

  • Branisav Tiodorović, epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba, rekao je da se očekuje da će do kraja ove godine protiv kovida 19 moći da se vakcinišu i deca, podsećajući da se kod Fajzerove vakcine već rade takva ispitivanja
  • Za razliku od stavova na početku epidemije koronavirusa, kada se tvrdilo da deca ne mogu da dobiju teže oblike bolesti, pa čak i da nisu prenosioci, stručnjaci danas upozoravaju da je među obolelima sve više mladih ljudi, a da i najmlađi mogu da budu životno ugroženi
  • Prema zvaničnim podacima, u Srbiji se danas na respiratoru nalazi dvoje dece sa potvrđenom korona infekcijom, u kliničkim centrima u Kragujevcu i Nišu, a da je jedno od njih u trenutku kada se to dogodilo bilo staro samo tri dana
  Foto: UKC Niš

  Branisav Tiodorović, epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba, rekao je da očekuje da će do kraja ove godine protiv kovida 19 moći da se vakcinišu i deca.

  – Ove vakcine su za populaciju od 18 godina, jer još uvek nisu predviđena za decu, ali sada se već radi jedna takva vrsta istraživanja na Fajzerovoj vakcini, tako da očekujemo da će do kraja godine, kada se ispitivanje privede kraju, moći da se vakcinišu i deca – rekao je Tiodorović za B92.net.

  On je podsetio da su i kada se pojavila vakcina protiv sezonskog gripa svi bili mišljenja da deca ne treba da je primaju, ali da je nakon brojnih ispitivanja ustanovljeno da je ona u potpunosti bezbedna i za decu.

  Za razliku od stavova na početku epidemije koronavirusa, kada se tvrdilo da deca ne mogu da dobiju teže oblike bolesti, pa čak i da nisu prenosioci, stručnjaci danas upozoravaju da je među obolelima sve više mladih ljudi, a da i najmlađi mogu da budu životno ugroženi.

  Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je danas na respirator priključeno dvoje dece sa potvrđenom korona infekcijom, od kojih je jedno u trenutku kada se to dogodilo bilo staro samo tri dana.

  Ova beba, ženskog pola, rođena je 9. aprila, a zbog komplikacija izazvanih kovidom 19 priključena je na respirator na intenzivnoj nezi odeljenja neonatologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu.

  Doktorka Dragana Savić iz Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Kragujevac potvrdila je da se lekari “bore za život ove bebe jer ima plućnu hipertenziju koja je ugrožava”.

  Ona je kazala da je ova beba počela da pokazuje znake korona infekcije već tri sata po rođenju.

  Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić je saopštio da je i u ovoj ustanovi priključeno na respirator jedno dete.

  Reč je o dečaku starom četiri godine, koji je na respiratoru od prošlog četvrtka i nalazi se u teškom stanju, a osim korona infekcije ima i urođene hronične bolesti, među kojima je i urođena bolest pluća.

  Na niškoj Klinici za dečije interne bolesti kazali su da je ovaj dečak treće dete od početka epidemije koronavirusa koje je priključeno na raspirator.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi