More

  Teška epidemiološka situacija u Nišu i Vranju, preminulo petoro pacijenata od korone

  • U bolnicama na jugu Srbije  hospitalizovana su ukupno 682 pacijenta, a preminulo je četvoro obolelih u Nišu i jedan u Vranju sa potvrđenim koronavirusom, saopštila je uprava KC Niš
  • Osmoro pozitivnih pacijenata je na respiratorima i u veoma teškom stanju
  • U kovid objektima u Nišu leči se 304 pacijenta, od kojih je kod 104 potvrđen korona virus, navedeno je na sajtu KC
  • Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je danas je situacija u Nišu i u jugoistočnoj Srbiji “nepovoljna, sa tendencijom da pređe i u vanrednu”, apostrofiarajući posebno Niš i Vranje
  • Niški Gradski štab za vanredne situacije ograničio je okupljanje na zatvorenom i otvorenom prostoru do 20 osoba, a rad ugostiteljskih objekata na 21 čas, u zatvorenom delu, odnosno na 23 časa, u baštama.
  foto: KC Niš

  U kovid bolnicama u Nišu, Leskovcu, Vranju i Surdulici hospitalizovana su ukupno 682 pacijenta, a petoro pacijenata sa potvrđenim prisustvom koronavirusa je preminulo, od kojih četvoro u Kliničkom centru Niš, a jedan u zdravstvenom centru Vranje, saopštila je uprava niškog KC danas u podne.

  Prema današnjim podacima na veb- sajtu KC Niš, u kovid objektima te ustanove hospitalizovano je 304 pacijenta, od kojih je kod 104 potvrđen korona virus. Osmoro pozitivnih pacijenata je na respiratorima i u veoma teškom stanju. Među zaraženima su i četiri deteta, koja se nalaze u stabilnom zdravstvenom stanju.

  Broj hospitalizovanih pacijenata u kovid bolnicama četiri grada na jugoistoku Srbije danas je u odnosu na juče uvećan za 70, a u KC Niš, gde se smeštaju najteži pacijenti iz ovog dela zemlje, veći je za 13.

  U četiri kovid bolnice zdravstvenog centra Vranje do juče u podne hospitalizovana su 183 pacijenta, od kojih je kod 111 potvrđeno prisustvo korona virusa. U kovid bolnici zdravstvenog centra Leskovac zbrinuta su 133 pacijenta, od kojih je 17 pozitivno na virus, a u kovid bolnici zdravstvenog centra Surdilica 62 pacijenta, od kojih je 58 pozitivno, navela je uprava niškog KC.

  Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Vladinog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19, ocenio je danas da je situacija u Nišu i u jugoistočnoj Srbiji “nepovoljna, sa tendencijom da pređe i u vanrednu”, apostrofiarajući posebno Niš i Vranje. On je za RTS kazao da je moguće da će pik epidemije na nivou države biti do kraja ove sedmice.

  Niški Gradski štab za vanredne situacije juče je  usvojio naredbu o 21 novoj “posebnoj meri zaštite stanovništva od zarazne bolesti Kovid 19”, među kojima je i zabrana  okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru za više od 20 osoba, uz obavezno držanje fizičke distance od dva metra.

  U naredbi se Institut za javno zdravlje Niš obavezuje da “sa početkom rada nove laboratorije ‘Vatreno oko’ obezbedi efikasno i pravovremeno testiranje po utvrđenim kriterijumima”, iako je reč o republičkoj instituciji. Obavezuju se i verski objekti da primenjuju mere zaštite, kao što su “maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija”. Zabranjuje se rad spa i velnes centara, a rad ugostiteljskih objekata se ograničava na 21 čas, u zatvorenom delu, odnosno na 23 časa, u baštama.

  Gradski štab je ponovio meru o ograničenom broju posetilaca u ugostiteljskim i prodajnim objektima, kockarnicama i kladionicama, kao i na otvorenim bazenima, kako bi se poštovala distanca od dva metra. On je ponovo naložio obavezno nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru, gradskom saobraćaju i na pijacama.

  Ugostiteljski, prodajni i drugi objekti mogu se “momentalno” zatvoriti do sedam dana ukoliko nadležni organi u kontroli ustanove “značajnije odstupanje” od sprovođenja mera. Svako nepoštovanje mera “povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica”, a o njihovom sprovođenju “staraće se komunalna policija, inspekcijski i drugi organi”, dodaje se u naredbi.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi