• U niškoj javnoj nabavci novogodišnje dekoracije, vrednoj 9.039.600 dinara sa PDV-om, upadljivo detaljno je opisan svaki svetleći ukras, a svi oni su bezmalo „prepisani“ sa prošlogodišnjeg beogradskog tendera, na kojem je favorizovana firma „Keep light“, koja je jedina imala tražene ukrase
  • Firma „Keep light“ je, kao jedna od pet ponuđača, pobedila i na nedavno okončanom tenderu za svetlosnu dekoraciju u Beogradu, a prošle godine bila je pobednik na tenderima za novogodišnju rasvetu i u Beogradu i u Nišu, na kojima je bila jedini ponuđač
  • Na svim tenderima dekoracija je bila vanredno precizno opisivana, a u konkursnoj dokumentaciji sa prošlogodišnjeg tendera za beogradsku novogodišnju rasvetu traženo je da svetleći ukrasi budu identični onima sa fotografija iz kataloga grčke  kompanije „Fotodiastasi“, čiji je „Keep Light“ jedini distributer u Srbiji
  • „Kip light“ je Beogradu isporučio i jelku koja je, prema tenderu, koštala građane 83.000 evra, što ju je, po pisanju portala Pištaljka, učinilo jednom od najskupljih jelki na svetu
foto: JKP „Parking servis“

Komisija za javne nabavke niškog JKP „Parking Servis“ trebalo bi da oko Nove 2019. godine donese odluku o izboru firme koja će gradu Nišu isporučiti novogodišnju dekoraciju u vrednosti od oko 76.000 evra. Ipak, Niš do tada neće ostati neokićen jer je, u očekivanju nove dekoracije, započela montaža one već postojeće.

Dekoracija koja se na ovaj način pribavlja upadljivo je precizno opisana i bezmalo „prepisana“ iz prošlogodišnjeg tendera za novogodišnju dekoraciju Beograda, na kojem su favorizovani ukrasi grčke kompanije „Fotodiastasi“, čiji je jedini predstavnik u Srbiji  beogradska firma „Keep light“.

Ova firma je, kao jedna od pet ponuđača, pobedila na nedavno okončanom tenderu za svetlosnu dekoraciju u Beogradu, a prošle godine je bila pobednik na tenderima za novogodišnju rasvetu u Beogradu i Nišu, kao jedini ponuđač.

Niš će imati „srpski plastenik“, kao Beograd

Vrednost aktuelne niške javne nabavke je 7.533.000 dinara bez PDV-a, odnosno 9.039.600 dinara sa PDV-om, a kriterijum za dodelu ugovora je najniža ponuđena cena. Procedura je sprovedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Javna nabavka je objavljena na Portalu javnih nabavki  17. septembra ove godine, javno otvaranje ponuda će se obaviti  7. decembra, a rok za donošenje odluke je 25 dana od otvaranja ponuda.

Sudeći po krajnje precizno opisanoj  novogodišnjoj dekoraciji koja se pribavlja, Niš će dobiti svetleći „tunel“ sa lampicama u bojama srpske zastave, koji se u nabavci naziva „cilindrom“. Ovaj „tunel“, koji je „Keep light“ pre nekoliko meseci isporučio Beogradu, izazvao je polemike u javnosti, pošto je, kako je ocenjivano, između otalog podsećao na plastenik postavljen na ulici.

U tekstu javne nabavke krajnje precizno se opisuju i drugi ukrasi, identični ukrasima koje je „Kip lajt“  isporučivao Beogradu. Među njima su, recimo, raznobojne „svetleće vodonepropusne led lančanice napravljene od gumiranog kabla u zelenoj boji sa ukupno 100 dioda, sa mogućnošću međusobnog povezivanja i nastavljanja niza lančanica pomoću vodenopropusnih konektora“. Potražuje se i  kupasta jelka od aluminijumskih profila, koja po obodu treba da ima „PVC girland zlatne boje“, „PVC kugle crvene i zelene boje prečnika 100 milimetara“, „ukrasne mašne crvene boje“ i  „svetleće LED lančanice sa mini LED sijalicama toplo bele boje, sa mestimičnim fleš LED diodama hladno bele boje“.

Načelnik Gradske uprave, koja je upadljivo detaljno opisala tražene ukrase- ćuti

U JKP „Parking servis“ kažu da oni kao naručioci jesu raspisali javni nabavku, ali da nisu opisivali  ukrase koje potražuju. Prema njihovim rečima, ovakvu tehničku specifikaciju dobara koje nabavljaju dostavila im je Gradska uprava, a oni su je „samo ubacili u konkursnu dokumentaciju“.

Načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić nije dogovorio na novinarska pitanja zašto ova specifikacija sadrži opisane ukrase grčke firme „Fotodiastasia“, zašto su ukrasi identični onima koji su već nabavljeni u Beogradu i da li se na taj način favorizuje firma „Keep light“.

– Nije problem kada se prepisuje od najpametnijih, već je problem kada se prepisuje od najdrskijih. Naručilac novogodišnje dekoracije u Nišu je bukvalno crtao ovu javnu nabavku za tačno utvrđenog ponuđača, što Zakon o javnim nabavkama ne dopušta- kaže Dragan Dobrašinović, iz Koalicije za nadzor javnih finansija i Topličkog centra, koji je građanski nadzornik u više javnih nabavki.

On precizora da jedan od načina nameštanja javnih nabavki i jeste propisivanje dodatnih uslova, među kojima je krajnje detaljna tehnička specifikacija.

– Takvi posebni uslovi nekada obezbeđuju da ih ispuni tačno određeni ponuđač, a u svakom slučaju smanjuju konkurentnost- kaže on.

„Omiljena“ firma na srpskim tenderima

Firma „Keep light“ je, inače, na prošlogodišnjem niškom tenderu za novogodišnje ukrase i rasvetu ponudila cenu od 4.940.000 dinara bez uračunatog PDV-a, odnosno 5.928.000 dinara, sa PDV-om i ostalim troškovima. I na tom tenderu tehnička specifikacija naručene dekorativne rasvete bila je vanredno precizna i odgovarala ukrasima koje proizvodi grčki „Fotodiastasi“.

„Keep light“ je, takođe, nedavno pobedila na beogradskom tenderu za nabavku 383 led ukrasa u iznosu od 35,8 miliona dinara sa PDV-om, na kojem je svaki ukras do detalja opisan. U aprilu ove godine, angažovana je i za suodržavanje javnog osvetljenja, odnosno za antikorozivnu zaštitu i farbanje bandera jer, kako su naveli u JKP Javno osvetljenje Beograd, oni to sami ne mogu. Vrednost ovog posla je 175,6 miliona dinara, a ugovor traje dve godine.

Ova firma je pobedila i na prošlogodišnjem tenderu za nabavku beogradske novogodišnje jelke, koja je, prema tenderu, građane koštala čak 83.000 evra, što ju je, po pisanju portala Pištaljka, učinilo jednom od najskupljih jelki na svetu. Jelka je postavljena tri dana pre nego što je doneta odluka o dodeli ugovora.

Prema navodima Pištaljke, za firmu „Keep Light“ bio je „namešten“ i prošlogodišnji tender za beogradsku  novogodišnju rasvetu, pošto je jedino ona mogla da ispuni tenderske uslove. U konkursnoj dokumentaciji je između ostalog traženo da svetleći ukrasi budu identični onima sa fotografija iz kataloga kompanije „Fotodiastasi“, čiji je „Keep Light“ distribiter u Srbiji.

Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here