More

  TENDER ZA NIŠKOG CVETNOG PAUNA PO ZAKONU, ALI PONUDU DALA SAMO JEDNA FIRMA, A PAUN “PAPREN”

  • Opoziciona Niška inicijativa izrazila je danas sumnju u nameštanje javne nabavke na kojoj je za izradu skulpture  pauna od prirodnog cveća u gradskom parku “Čair” izabran beogradski “Atelje za izradu topijarnih skulptura Kučljak” i ocenila da je 600.000 dinara za ovakav ukras u parku preveliki iznos
  • U javnom komunalnom preduzeću “Mediana” kategorički negiraju ovakve ocene, trdeći da je kompletna javna nabavka za mobilijar u “Čairu”, koja se sastojala iz četiri partije, od kojih se jedna odnosila na izradu pauna, sprovedena u skladu sa zakonom
  • Ukupna planirana vrednost ove javne nabavke je 2,1 milion dinara, od kojih na izradu cvetnog pauna “otpada” skoro trećina novca
  • Za zasad pauna “od prirodnog sezonskog cveća u kombinaciji sa mahovinom i puzavicama” planirano je više novca nego za kupovinu seta parkovskih igračaka za decu- ljuljaške sa dva sedišta, klackalice sa dva sedišta i njihalice sa oprugom u obliku konjića, koje sve zajedno koštaju 360.000 dinara ili nabavku gumene podloge za više dečijih igrališta, koja košta 400.000
  • U okviru ove javne nabavke, skuplja od izrade biljnog pauna je samo nabavka tobogana, i to za 180.000 dinara
  foto: youtube

  Opoziciona Niška inicijativa izrazila je danas sumnju u nameštanje javne nabavke na kojoj je za izradu skulpture  pauna od prirodnog cveća u niškom parku “Čair” izabrana beogradska firma “Atelje za izradu topijarnih skulptura Kučljak”  i ocenila da je 600.000 dinara za ovakav ukras u parku preveliki iznos.

  – Sumnjamo da je javna nabavka  za izradu cvetnog pauna nameštena, pre svega zbog toga što je beogradska firma “Kučljak” jedina koja se javila za izradu takve topijarne skulpture, kao i zbog toga što je za više od pola miliona moglo da se napravi mnogo više- kaže Srđan Nonić, šef odborničke grupe Niška inicijativa u Skupštini grada.

  On još kaže da od sedam firmi koje su se prijavile za celu javnu nabavku mobilijara u parku “Čair”, u okviru koje je i partija za izradu cvetnog pauna, pet imaju sedište u Beogradu, a nijedna u Nišu.

  – Čemu služe niški umetnici, Fakultet umetnosti ili Umetnička škola?- pita Nonić.

  U javnom komunalnom preduzeću “Mediana” kategorički negiraju ovakve tvrdnje, navodeći da je kompletna javna nabavka za mobilijar u “Čairu”, koja se sastojala iz četiri partije, sprovedena u skladu sa zakonom. Kroz četiri partije obezbeđeni su cvetni paun, gumena podloga za dečija igrališta, parkovske igračke za decu i tobogan sa kuglom i penjalicom.

  “Mediana” je Niškoj inicijativi, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavila kompletnu dokumentaciju vezanu za ovu javnu nabavku, iz koje se to može i videti, kazali su.

  Za partiju ove javne nabavke kojom se pribavlja topijarna skulptura cvetnog pauna javio se samo “Atelje Kučljak”, koji je ponudio da je izradi za 580.000 dinara, bez PDV-a.

  Prema uslovima u javnoj nabavci, skulptura mora biti visoka najmanje dva metra i široka najmanje 2,7 metara, napravljena “od prirodnog sezonskog cveća u kombinaciji sa mahovinom i puzavicama”, te imati metalnu konstrukciju i sopstveni sistem za zalivanje.

  JKP “Mediana” je raspisala javnu nabavku male vrednosti za mobilijar u parku “Čair” u martu ove godine, a njena ukupna planirana vrednost je 2,1 milion dinara, od kojih na izradu cvetnog pauna “otpada” skoro trećina novca.

  Za izradu cvetnog pauna planirano je više novca nego za kupovinu seta parkovskih igračaka za decu- ljuljaške sa dva sedišta, klackalice sa dva sedišta i njihalice sa oprugom u obliku konjića, koje sve zajedno koštaju 360.000 dinara ili izradu gumene podloge za više dečijih igrališta, koja košta 400.000. Skuplji od biljnog pauna je samo tobogan, i to za 180.000 dinara.

  Skulptura pauna koja je zasađena iza Dečjeg kulturnog centra, održava se sistemom kap po kap, osvetljena je tokom noći, a kako je rečeno iz preduzeća, pokrivena je i video nadzorom.


  DIREKTOR MEDIANE KANDIDUJE PAUNA ZA SIMBOL NIŠA

  Dragoslav Pavlović, direktor JKP Mediana, kazao je za provladine lokalne medije da bi ovaj cvetni paun mogao da postane simbol Niša i “investricija” u tom gradu.

  On je kazao da paun simbolizuje prosperitet, pogrešno navodeći da je  “jedina od životinja koja se pojavljuje u Bibliji”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi