More

  TENDER ZA IZVOĐAČE NA DOČEKU NOVE 2019. GODINE „NACRTAN“ ZA LEXINGTON BEND I ŽELJKA VASIĆA?

  • Srđan Savić, direktor NKC, koji je „naručilac“ ove javne nabavke i organizator dočeka, danas nije bio dostupan za komentar povodom nezvaničnih informacija Medijske kutije
  • Prema uslovima u ovoj javnoj nabavci, muzički sastav koji će nastupiti na dočeku Nove mora da ima „najmanje tri studijska albuma od kojih su dva proglašena za album godine“, „bar jedan nastup pred 50.000 ljudi“, „bar deset koncerata u većim gradovima Srbije u protekle dve godine“ i „bar jedan solistički koncert u Beogradu sa više hiljada ljudi“.
  • Bend mora da bude „višestruki dobitnik Zlatnog melosa“, kao i dobitnik „Zlatnog diska za najprodavaniji album godine“ i „bar po jednog Oskara popularnosti u proteklih pet godina“
  • Pevač, pak, mora da bude izabran za „pop pevača godine bar tri puta“ i „kantautora godine bar dva puta“, kao i da bude dobitnik „nagrade  za pop album godine“
  • Uslovi su i da je on „održao bar deset solističkih koncerata u većim gradovima Srbije u 2018. godini“, „nastupao na bar pet festivala gde je bar jednom pobedio“ i da je „bar dve sezone učesnik šou programa na nacionalnoj televiziji“

  foto: sajt portala Građanin

  Javna nabavka za izbor muzičkog sastava i pevača koji će nastupati na organizovanom dočeku Nove 2019. godine na Trgu kralja Milana u Nišu sadrži veoma karakteristične uslove kako bi kao izvođači bili izabrani Lexington bend i Željko Vasić, kazali su za Medijsku kutiju izvori bliski Niškom kulturnom centru (NKC), koji je „naručilac“ ove javne nabavke i organizator dočeka.

  Direktor NKC Srđan Savić danas nije bio dostupan za komentar za ovakvu informaciju, kao i odgovor na pitanje zašto ova javna nabavka sadrži krajnje precizne, specifične i naročite uslove koje izvođači moraju da ispune.

  Zakon o javnim nabavkama, inače, propisuje da se izvođači na ovakvim nastupima moraju „pribaviti“ kroz javnu nabavku.

  NKC se odlučio za nabavku male vrednosti, što podrazumeva i da kao naručilac „može da pozove da podnesu ponude najmanje tri lica koja su prema njegovim saznanjima sposobna da izvrše nabavku“.

  Prema uslovima u ovoj javnoj nabavci, muzički sastav koji će nastupiti na dočeku Nove na centralnom trgu mora da ima „najmanje tri studijska albuma od kojih su dva proglašena za album godine“.

  On mora da bude „višestruki dobitnik Zlatnog melosa“, te dobitnik „Zlatnog diska za najprodavaniji album godine“ i „bar po jednog Oskara popularnosti u proteklih pet godina“.

  Bend takođe mora da ima „bar jedan nastup pred 50.000 ljudi“, „bar deset koncerata u većim gradovima Srbije u protekle dve godine“ i  „bar jedan solistički koncert u Beogradu sa više hiljada ljudi“.

  Pevač koji će za doček Nove godine zabavljati okupljene na trgu mora da bude izabran za „pop pevača godine bar tri puta“ i „kantautora godine bar dva puta“, kao i dobitnik „nagrade  za pop album godine“.

  Uslovi su i da je on „održao bar deset solističkih koncerata u većim gradovima Srbije u 2018. godini“, da je „nastupao na bar pet festivala gde je bar jednom pobedio“ i da je „bar dve sezone učesnik šou programa na nacionalnoj televiziji“.

  Ponude se primaju do 3. decembra, kada će biti i javno otvorene, a nakon odlučivanja komisije znaće se i zvanično ko je “pobedio” na tenderu.

  Doček na trgu koštaće ukupno 10 miliona dinara, od čega će nešto manje od 2 miliona biti utrošeno na “tehničku realizaciju dočeka”, odnosno za obezbeđenje skupa, izvođenje vatrometa, redarsku službu, prisustvo vozila Hitne medicinske pomoći i osiguranje učesnika i posetioca „kod renomirane osiguravajuće kuće“.


  SLIČNO FUNKCIONIŠU I DRUGI GRADOVI

  Prema nezvaničnim informacijama, i druge lokalne samouprave ili kulturne manifestacije navodno vfunkcionišu na sličan način.

  Naši izvori kažu da se gostovanja i druga angažovanja umetnika, izvođača i autora konkretno dogovaraju, a nakon toga formalno raspisuju tenderi za pribavljanje te vrste usluga u kojima se „crta“ onaj sa kojim je angažovanje dogovoreno.

  To se navodno događa otkada je Zakon od javnim nabavkama predvideo da se i takve usluge moraju pribaviti kroz javne nabavke, što je, inače, nakon njegovog usvajanja, kritikovano i delu kulturne i druge javnosti .

  (kraj)

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi