More

  Tabloidni masakr dece

  Slučaj otmice dvanaestogodišnje devojčice iz Niša još jednom je, nažalost, pokazao da je Srbija balkanska kaljuga u kojoj se ne poštuju zakon, kodeks, moral, ljudskost…

  Bez ikakve krivice devojčicu, koja je doživela ogromnu psihičku i fizičku traumu jer je nepoznati čovek oteo na putu do škole, tablodi su dodatno masakrirali.

  Zašto je javnosti bilo neophodno da u „ Srpskom telegrafu “,  „Informeru“ i na sajtu alo.rs  sazna šta se dešavalo sa devojčicom tokom desetodnevne otmice, da li je i koliko puta silovana, da li je ošišana ili ne… U čijem je interesu bilo da se u etar pusti fotografija tek pronađene devojčice iz vozila hitne medicinske pomoći?

  Koliko su tabloidni novinari bezočni pokazuje i činjenica da su kukali na policiju jer im ne dozvoljava da rade svoj posao, pošto ne mogu da dođu i da razgovoraju sa devojčicom koja se oporavlja u Kliničkom centru u Nišu. Svejedno, pojedine redakcije, poput “ Večernjih novosti”, snašle su se pa su objavile iskaz devojčice na osnovu izvora iz istrage.

  Inače, ovo nije prvi put da se sa naslovnica tabloda dodatno masakriraju deca žrtve silovanja. Setimo se da se slično dešavalo i 2016. kad je ubijena i silovana trogodišnja devojčica Anđelina… I tada su se „ Kurir“, „ Informer“ „ Alo“, „ Blic“ utrkivali ko će više i bizarnije da izvesti o detaljima stradanja tog detata. I deset godina ranije u slučaju male Katarine, koju je silovao i ubio očuh, dešavale su se iste stvari.

  Javnost u Srbiji nije tada reagovala na adekvatan način, naravno, takva praksa je nastavljena.

  Nijedan od tih tabloida nije snosio nikakve posledice zbog toga što su u izveštavanju o tim slučajevima kršili Zakon o javnom informisanju i Kodeks novinara Srbije u kome je precizirano da je „novinaru zabranjeno da koristi neprimerene, uznemiravajuće, pornografske i sve druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu“.

  Vlasnici tih tabloida unapred računaju da će po već ustaljenoj praksi reakcije i osude državnih organa i Ministarstva kulture i informisanja biti mlake, da će ih nekoliko dana prozivati Savet za štampu i udruženja novinara…  

  Porodice koje su doživele takve tragedije nemaju ni želje ni snage da u privatnim tužbama gone te tabloide, pre svega, ne želeći da još jednom sve to proživljavaju.

  Ovog puta Ministarstvo kulture i informisanja je malo oštrije reagovalo, podnelo je prekršajne prijave i obratilo se i Republičkom javnom tužilaštvu. Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu navelo je da je “formiralo predmet povodom detalja izjave osumnjičenog Ninoslava Jovanovića o zlostavljanju devojčice M. K. koji su objavljene u pisanoj štampi, te će preduzeti radnje u cilju utvrđivanja da li su se u radnjama bilo kog lica stekli elementi nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

  Ostaje da se vidi da li će se “ Srpski telegraf” i “ Informer” naći na optuženičkoj klupi I da li će dobiti adekvatnu kaznu, ili tužilaštvo neće podići optužnicu.

  Čak i da budu kažnjeni nijedna kazna nije dovoljna za sve što su uradili devojčici iz Niša. Najveći problem je što se nijednog trenutka novinari i urednici tih tabloida nisu osetili krivim zbog toga što su joj dodatno otežali psihički oporavak i povratak u normalan život. Njih ne interesuje koliko će snage trebati devojčici, koja je tek zakoračila u život , da se oporavi od ovog stravičnog događaja. I koliko su joj to otežali objavljujući detalje strahote koju je doživela.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi