More

  Svetski dan slobode medija u Srbiji: Pet minuta gromoglasne ćutnje i SOS fond nakon epidemije

  • UNS ocenjuje da će godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari pamtiti po hapšenjima, konferencijama za novinare na kojima nema novinara, reagovanju ministra Aleksandra Vulina  na neobjavljeni tekst, povećanom broju fizičkih i verbalnih napada, pritisaka, uvreda i kampanja vređanja novinara koje ne dolaze samo od centara moći nego i od samih kolega, sunovratu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja
  • UNS predlaže  osnivanje SOS fonda za podršku štampanim i lokalnim medijima, koji su zbog epidemije koronavirusa dospeli u posebno teško stanje, kao i uvođenje poreskih olakšica za sve medije
  • NUNS, NDNV i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozivaju sve novinare i medije da danas u pet do 12 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”
  • U izveštaju “Reportera” potpuno opravdano se ukazuje da je posle šest godina vođstva Aleksandra Vučića opasno biti novinar u Srbiji, navode NUNS, NDNV i Granski sindikat, pozivajući medijske radnike da se zajedno suprotstave otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama odgovornom novinarstvu
  foto: Marketinška mreža

  Svetski dan slobode medija 3. maj novinarska udruženja u Srbiji obeležavaju odvojenim proglasima u kojima ukazuju na veoma tešku medijsku situaciju i položaj novinara. Ona pozivaju medije da danas u 12 sati “isključe ton i zamrače ekrane”, a Vladu da donese mere koje bi olakšale ekonomsku poziciju medija nakon epidemije koronavirusa i vanrednog stanja.

  Udruženje novinara Srbije (UNS) u svom proglasu navodi da će godinu između dva Svetska dana slobode medija “novinari ponovo pamtiti po hapšenjima”- novinarke portala Nova Ane Lalić, urednice Kosseva Tanje Lazarević, ekipe KTV Danijela Radića i Roberta Bajtaija, ali i uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića.

  U proglasu se navodi da će je pamtiti i po konferencijama za štampu u vreme pandemije bez prisustva novinara s objašnjenjem da je to posledica brige za njihovo zdravlje.

  – Pamtiće se i reagovanje ministra odbrane Aleksandra Vulina na neobjavljeni tekst bivšeg ministra Dragana Šutanovca napisan za „Nedeljnik“. To reagovanje i kasniji odgovor iz kabineta ministra odbrane izazivaju sumnju da je presretnuta elektronska pošta ili da su prisluškivani telefoni članova redakcije „Nedeljnika“- navodi se u proglasu.

  Godinu je obeležilo i povećanje broja fizičkih i verbalnih napada, pritisaka, uvreda i kampanja vređanja novinara koje ne dolaze samo od centara moći nego i od samih kolega. “Toliko međusobnih optužbi i uvreda među novinarima nije bilo od devedesetih godina prošlog veka”.

  UNS očekuje da ove godine “bude potvrđena prvostepena presudama ubicama Slavka Ćuruvije, da budu optužene ubice Milana Pantića, da konačno budu pokrenuti postupci za ubistvo 17 naših kolega ubijenih i nestalih na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine, kao i za ratne zločine počinjene nad 16 medijskih radnika RTS-a i troje kineskih novinara stradalih u napadima NATO-a 1999. Godine”.

  – Očekujemo i da budu osuđeni izvršioci i nalogodavci paljenja kuće Milana Jovanovića u decembru 2018. godine- dodaje.

  UNS ocenjuje da je u godini za nama “nastavljen sunovrat projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja”.

  – Ovaj treći maj drugačiji je od svih do sada. Zbog pandemije virusa korona, medijima, posebno štampanim tiraž je dramatično pao dok su lokalni mediji ostali bez prihoda od marketinga. Udruženje novinara Srbije strahuje da će loš ekonomski položaj, dodatno ugrožen pandemijom, dovesti do otpuštanja novinara i gašenja medija- navodi se u proglasu.

  UNS zato zahteva da Vlada osim mera finansijske podrške mikro, malim i srednjim preduzećima formira i SOS fond za podršku štampanim i lokalnim medijima.

  – Neophodno je da štampani mediji dobijaju subvenciju po prodatom primerku do kraja i bar tri meseca po okončanju vanrednog stanja. Honorarci u lokalnim medijima (štampanim, elektronskim i onlajn) treba da budu obuhvaćeni merama koje važe za zaposlene u mikro, malim i srednjim preduzećima- navodi se.

  Ovo udruženje novinara zahteva i da do kraja godine Ministarstvu kulture i informisanja budu odobrena dodatna sredstva za raspisivanje konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa, a da Vlada i Ministarstvo finansija uslove prenos sredstava lokalnim samoupravama obavezom sprovođenja konkursa za projektno sufinansiranje medija.

  Ono navodi da bi pomoć medijima trebalo da obuhvati i oslobađanje od plaćanja doprinosa i poreza na zarade dok traje vanredno stanje i naredna tri meseca.

  UNS, takođe, traži da Vlada uspostavi dijalog sa novinarima i medijima,omogući početak rada na uizradi medijskih zakona, jasno stavi na znanje lokalnim samoupravama da neće tolerisati zloupotrebe u projektnom sufinansiranju medija i pruži podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara kako bi posle 20 godina bila podignuta optužnica za nalogodavce i ubice novinara Milana Pantića i rasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović.

  UNS očekuje da Apelacioni sud u Beogradu potvrdi presudu ubicama vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije, da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu i Specijalno tužilaštvo u Prištini počnu da sarađuju na rasvetljavanju ubistava i otmica počinjenih nad 17 novinara na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine, a da Specijalni sud za zločine počinjene na Kosovu od 1. 1. 1998. do 31. 12. 2000. godine sa sedištem u Hagu prioritetno uzme u rad slučajeve ubijenih novinara na Kosovu i Metohiji.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozivaju sve novinare i medije da danas u pet do 12 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”, kako bi nadležne i najširu javnost upozorili na izuzetno težak položaj novinarstva u Srbiji.

  – Pozivamo medijske radnike da se zajedno suprotstavimo otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama odgovornom novinarstvu i učinimo sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana. Temelj profesionalnog novinarstva je slobodno i objektivno informisanje građana i doprinos javnom kritičkom dijalogu u društvu. Odgovorni novinari i mediji ne smeju pristati da javni interes podrede propagandi i apologetici vlasti i da rade po diktatu i za račun političkih i ekonomskih moćnika- navodi se u proglasu ovih organizacija.

  U njemu se podseća da su nastavak ugrožavanja slobode informisanja i javnog izražavanja i ove godine evidentirali Reporteri bez granica koji su na listi medijskih sloboda za 2020. godinu Srbiju rangirali na 93. mesto između ukupno 180 posmatranih zemalja, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja pad za tri mesta.

  – U izveštaju “Reportera” potpuno opravdano se ukazuje da je posle šest godina vođstva Aleksandra Vučića opasno biti novinar u Srbiji. Kritički i istraživački novinari i mediji zbog svog rada svakodnevno su izloženi neprijateljskom tretmanu i neskrivenim pritiscima pre svega vlasti pa zatim i ekonomskim izvorima. Od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije nesrazmerno i neopravdano je pokušano ograničavanje medijskih sloboda, na šta su reagovale čak i pojedine međunarodne organizacije i institucije koje su osudile Vladin pokušaj zavođenja zvanične cenzure i pritiske protiv novinara i medija- navode ove organizacije.

  U njihovom proglasu se ukazuje i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.

  I one ponavljaju zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi. Zahtevaju da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, kao i da se unapredi zaštita novinara od svakodnevnih pretnji putem društvenih mreža.


  Ministarstvo informisanja: Novinari da budu odgovorni, a Ministarstvo osuđuje pritiske

  Ministarstvo kulture i informisanja je svim novinarima i medijskim radnicima čestitalo Svetski dan slobode medija i pozvalo ih da “više pažnje usmere na verodostojnost informacija, da se ponašaju odgovorno i profesionalno”.

  Ministarstvo je navelo da “u ovom teškom vremenu kada nam koronavirus diktira tempo života, od ogromne je važnosti da svi mediji sa puno opreza i dodatnom odgovornošću nastave da izveštavaju, ne samo o aktuelnoj situaciji, već i o svim ostalim pojavama u društvu“.

  – Ministarstvo kulture i informisanja uvek i bespogovorno najoštrije osuđuje sve pretnje, vređanja, pritiske i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika zbog činjenice da obavljaju svoj posao- navodi se u saopštenju.

  Takođe, Ministarstvo odaje “posebnu počast svim novinarima u Srbiji i svetu koji su žrtvovali i žrtvuju svoje živote, slobodu ili ličnu dobrobit tražeći istinu i pravdu”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi