More

  SUTRA U PODNE GRAĐANSKI PROTEST ISPRED NIŠKE ELEKTRODISTRIBUCIJE

  • Predstavnici UPSS-a, koji organizuje protest, najavili su da će između ostalog na zgradu Elektrodistribucije izlepiti plakate na kojima piše: „Saosećanje sa žrtvama EPS“
  • Protest će biti održan u tišini i uz paljenje sveća, u znak sećanja na one koji su digli ruku na sebe jer im je struja isključena, često nezakonito
  • Poslednji takav slučaj zabaležen je sredinom prošlog meseca, kada je Miroslav S. (44) iz Jelašnice kod Niša izvršio samoubistvo samo nekoliko sati nakon što je ostao bez struje zbog duga od 22.000 dinara
  • U UPSS-u su podsetili i da je u Nišu i nekoliko okolnih opština od kraja 2015. godine do danas više od 2500 porodica ostalo bez struje zbog „izmišljenje“ i „nedokazane“ neovlašćene potrošnje, a da neke od njih struju nemaju i duže od tri godine

  foto: UPSS

  Ispred sedišta Elektrodistribucije u Nišu sutra u podne biće održan protest „Solidarnost sa svim žrtvama i potencijalnim žrtvama EPS-a“ u organizaciji Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS).

  Predstavnici UPSS-a najavili su da će između ostalog na zgradu Elektrodistribucije izlepiti plakate na kojima piše: „Saosećanje sa žrtvama EPS“.

  Oni su kazali da će protest biti održan u tišini i uz paljenje sveća u znak sećanja na one koji su digli ruku na sebe jer im je struja isključena, često nezakonito.

  Poslednji takav slučaj zabeležen je sredinom prošlog meseca, kada je Miroslav S. (44) iz Jelašnice kod Niša izvršio samoubistvo samo nekoliko sati nakon što mu je struja isključena zbog duga od 22.000 dinara. Miroslav  je neposredno pre nego što je popio smrtonosni insekticid svojoj sestri kazao da više ne može da izdrži siromaštvo, pošto nema čime da hrani četvoro maloletne dece, a ni da plati dug za struju.

  U UPSS-u su podsetili i da je u Nišu i nekoliko okolnih opština od kraja 2015. godine do danas više od 2500 porodica ostalo bez struje zbog navodne neovlašćene potrošnje, a da neke od njih struju nemaju i duže od tri godine.

  Građani su tvrdili da im je EPS Distribucija isključila struju zbog „izmišljene“i „nedokazane“ krađe, a potom odbila da ih priključi na mrežu, iako su platili „nezakonito obračunatu“ neovlašćenu potrošnju, kao i troškove izmeštanja brojila koji su „protivzakonito prevaljeni na njih“. Ponovno uključenje uslovila je plaćanjem zastarelih dugova za struju, koji, zbog protivustavnih kamata, dostižu i po milion dinara.

  Centar za zaštitu potrošaća Forum podneo je zbog toga zahtev za zaštitu kolektivnog interesa ovih građana Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, zahtevajući da Ministarstvo naloži niškoj Elektrodistribuciji da hitno prestane sa „grubim kršenjem zakona“ i „nepoštenom praksom“, te privremeno priključi sve isključene potrošače i nastavi isporuku električne energije do okončanja njihovih sudskih sporova.

  Pojedini građani koji tvrde da im je struja nezakonito isključena zbog navodne krađe pokrenuli su postupak i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

  U EPS Distribuciji su kazali da se sva isključenja struje, kako su naveli, realizuju po zakonu, a da isključenja zbog neovlašćene potrošnje nisu masovna.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi