More

  SUTRA “AERODROMSKA” SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

  • U pozivu koji je predsednik Skupštine grada Rade Rajković uputio odbornicima navodi se da je reč o nastavku sednice od 10. Aprila koja je odložena nakon građanskih protesta
  • Prema nezvaničnim informacijama Medijske kutije, vladajuća koalicija je obezbedila glasove 40 od 61 odbornika tako što je obezbedila da potpišu pisane izjave da će glasati za besplatno ustupanje Niškog aerodroma državi
  • Nije isklujčeno ni da se ova tačka dnevnog reda povuče pre početka sednice

  foto: Vesna Torović

  Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković zakazao je za sutra u 8 časova sednicu skupštine na kojoj će tačka dnevnog reda biti odlučivanje o vlasničkom statusu Aerodroma “Konstantin Veliki”.

  Medijska kutija je prethodno izvestila da će skupštinska sednica biti održana sutra, a samo dan pred potencijalno uvođenje prinudne uprave, pozivajući se na dobro obaveštene nezvanične izvore.

  -Odložena 24. sednica Skupštine grada Niša, prethodno zakazana za 10. april, biće održana u zakonskom roku. Svi odbornici su obavešteni o novom terminu, kao i dnevnom redu, koji je već bio predložen – navodi u današnjem saopštenju predsednika Skupštine Rajkovića, koji je, inače, duže  od mesec dana nedostupan za medije.

  Sednica je odložena nakon građanskih protesta koje je organizovala Inicijativa “Ne damo niški aerodrom”.

  Dok je vlast predvođena SNS-om tvrdila da „u svakom trenutku“ ima skupštinsku većinu za odluku o besplatnom ustupanju aerodroma državi, Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ i Udružena opzicija Niša su ocenjivali da se sednica odlaže jer takva večina ne postoji.

  Medijska kutija je izvestila da je vladajuća koalicija predvođena SNS-om prethodnih dana od svojih odbornika  navodno zahtevala da potpišu izjavu da će glasati za besplatno preuzimanje Niškog aerodroma od strane države.

  Prema nezvaničnim informacijama, ona je obezbedila  40 potpisanih izjava, što predstavlja većinu, pošto Skupština ima 61 odbornika.

  Poslednja sednica Skupštine grada održana je 23. marta. Zakon  o lokalnoj samoupravi predviđa da Vlada Srbije može da donese odluku o uvođenju prinudne uprave u lokalnim samoupravama ukoliko skupština ne zaseda tri meseca, tako da je Niš izbegao potencijalnu prinudnu upravu za samo jedan dan.

  Gradsko veće Niša je, na preporuku Vlade, 30. marta predložilo da se državi besplatno ustupe osnivačka prava, kompletna imovina, sertifikati i licence Niškog aerodroma, koji u poslednje tri godine beleži značajnu poslovnu ekspanziju i povećanje broja putnika.

  Građanski protesti u organizaciji neformalne Inicijative „Ne damo niški aerodrom“počeli su odmah posle usvajanja te odluke.

  Na protestima je izražena sumnja da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodrom kako bi narednih godina ograničila broj njegovih putnika u korist koncesionara Beogradskog aerodroma, francuske kompanije Vansi erport.


  NIJE ISKLJUČENO NI POVLAČENJE “AERODROMSKE TAČKE”?

   Nezvanični izvori Medijske kutije kažu da “još nije potpuno sigurno da će odbornici glasati o ustupanju osnivačkih i vlasničkih prava Aerodroma “ Konstantin Veliki” državi.

  – Iako se ova tačka  nalazi na dnevnom redu, postoji mogućnost da se ona povuče pre usvajanja dnevnog reda-kažu oni.

  Nišu je “pretila” prinudna uprava jer je krajnji rok za održavanje sednice Skupštine grada  23.jun. Poslednji put niški parlament je zasedao 23.marta, a prema Zakonu o lokalnoj samoupravi ako se sednica ne održi u roku od 90 dana uvodi se prinudna uprava u gradu.

  Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“  već zakazala  protest za sutra u 9 časova i pozvala Nišlije da se okupe ispred gradskog parlamenta.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi